Шефът на РУСАДА: Русия ще бъде спряна от участие на Олимпиадата в Токио

Шефът на РУСАДА: Русия ще бъде спряна от участие на Олимпиадата в Токио

Русия трябва да очаква да бъде спряна от участие на Олимпийските игри в Токио 2020 заради несъответствие на данните, предадени на световната антидопингова агенция (WADA), обяви шефът на руската антидопингова агенция (РУСАДА) Юрий Ганус, цитиран от Би Би Си. Той бе помолен да коментира изявлението на WADA, че Русия може да бъде изключена от всички големи спортни състезания, заради несъответствията в данните от московската антидопигнгова лаборатория и тези, които изнесе и предаде на WADA през 2015 г. емигриралият в САЩ бивш шеф на лабораторията Григорий Родченков.

"Руският олимпийски отбор ще бъде спрян от участие на Игрите в Токио. Смятам, че това ще стане и за Зимните игри в Китай през 2022 г.”, каза Ганус. 

“Русия не може да продължава повече със старите методи, които все повече влошават кризата с допинга. Трябва да се откажем от идеята, че Западът опитва да ни притисне. Русия трябва да приведе своята къща в ред”, добави Ганус пред АФП.

Според него най-добрият възможен сценарий за Русия е допускането до Игрите “на определени атлети със специална покана", както бе по време на Зимните олимпийски игри в Пьончан миналата година. Освен това Ганус очаква и други наказания, включително ограничение за провеждането на международни състезания в Русия, изключване на руснаци от международни спортни федерации и глоби.

През миналия месец WADA обяви, че ще разследва “несъответствия“ в лабораторните данни, осигурени от Русия, което повдигна вероятността за нова забрана. WADA даде три седмици на Русия, за да отговори на проблемите с данните. Този срок вече изтече.
 
 

Последвайте каналите ни в:

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти