Алисон: Кариерата ми е една красива история

Алисон: Кариерата ми е една красива история

През годините Бразилия винаги е респектирала със своите  магьосници на терена - Пеле и Гаринча, Зико и Сократес, Ромарио и Бебето, Роналдо и Ривалдо... Но не така стои въпросът, когато говорим за  големи вратари. Разбира се, веднага трябва да подчертаем – тази тенденция сякаш вече остава в историята. Днес Бразилия притежава двамата най-котирани вратари в света.

Един от тях е юноша на Интернасионал (Порту Алегре), където с блестящи изяви хвана окото на италианския Рома. След като бе избран за вратар №1 на Серия А и Висшата лига, той спечели и Шампионската лига с Ливърпул. И логично ФИФА го награди като най-добър вратар на 2019 година. Трябва да отбележим също, че на митичния стадион "Анфийлд" той вече е легенда, въпреки че е изиграл малко повече от 50 мача за Ливърпул. Американският телевизионен гигант "Унивижън" и кавалерът на "Златната топка" Христо Стоичков подариха интервюто на зрителите на предаването "Код Спорт" по ТВ+ с нашумелия вратар Алисон Бекер.

- Алисон, много благодаря, че ни прие за това интервю тук в Ливърпул, в твоя втори дом. Как си?

- За мен е истинско удоволствие. Извинете ме, че не говоря испански, но предпочитам да говоря на португалски. Понаучих малко испански и знам, че двата езика са много близки. Удоволствие за мен е, че сме заедно. И то точно тук в новия ми дом, нова атмосфера, ново начало на един нов сезон, който имам предчувствието, че ще бъде най-важният в моята кариера. Да играеш в гранд като Ливърпул е голяма чест, но и огромна отговорност. Надявам се с моя помощ да победим в много мачове и да спечелим куп трофеи. В шампионата има и други много силни отбори и нямам търпение да излезем срещу тях. Аз, жена ми и децата ни в момента преминаваме през един от най-щастливите периоди от живота ни.

- Алисон, разкажи ни малко за твоето детство в Бразилия. Как започна с футбола? Какви бяха първите ти стъпки и първите спомени от любимия спорт?

- Независимо от силно глобализирания свят, в Бразилия, все още първата игра на всяко дете е футболът, а първата му играчка е топката. Така е дори и с момичетата. Затова сме толкова силни в женския футбол. С мен нещата, разбира се, не бяха различни. Нали съм бразилец. Започнах на улицата, а по-късно на осем години влязох в първата футболна школа. След това станах юношески национал. Имам по-голям брат - Муриел, който също беше вратар. Научих много от него и той беше човекът, който ми предаде любовта към най-отговорния пост във футбола. Вървях постоянно след него, наблюдавах как пазеше във важни мачове и попивах всичко. Така реших, че искам да играя на вратата. Първо с децата на улицата, а после вече по-сериозно - с детските и юношеските отбори на Бразилия. Имах късмет с кариерата си и стигнах дотук – да бъда вратар на Ливърпул. Една истински красива история до момента. Надявам се да предстоят още много хубави моменти.

- Първо са малките стъпки, които правиш в Бразилия, но след тях идва този гигантски скок с идването ти в Европа. Голяма ли е разликата?

- Да. И тя не е само финансова или икономическа, но и футболна. Първо човек само трябва да види какви инвестиции се правят в големите европейски грандове… Шампионската лига е най-престижното клубно първенство в целия свят. Най-важната и оспорвана надпревара, за която мечтае всеки футболист. Тя е притегателна сила за най-добрите играчи от всички континенти. Шампионската лига е и моя мечта, но също така много искам да спечелим първенството на Англия. Играл съм Копа Либертадорес в Америка, а като национал съм излизал в много интересни и важни мачове за Бразилия, но мисля, че те не могат да се сравнят с предизвикателствата, които имам в Европа. Удоволствие е да играя в английския шампионат и винаги се подготвям наистина усърдно, за да бъда на ниво за тежките битки, които ни очакват. Още когато разбрах, че ще дойда в Европа, започнах да тренирам и да се подготвям за това. Трябва да показвам постоянно класа и да задоволя всички очаквания, които феновете и ръководството имат към мен. Независимо от многото изиграни мачове в родината и с националния отбор, знам че 23 години е много крехка възраст за вратар в Англия и затова трябва да съм перфектен в подготовката и изявите. Натрупах нужния опит за нивото на Шампионската лига и вече ликувах на финала тази година. Много съм щастлив в момента.

- А какво можеш да ни кажеш за Рома? Какво е да играеш за този голям клуб? Да изпитваш удоволствието от това да работиш с такива велики играчи около теб и най-вече разкажи за тази изключителна победа на Рома, когато успяхте да елиминирате Барселона в Шампионската лига. Какво усети там?

- Когато отидох в Рома, първата година не беше никак добра за професионалната ми кариера. Не получавах шансове да играя, защото бях резерва на Шчесни, който сега вече е в Ювентус. Той пазеше в мачовете от първенството, а аз бях на вратата за битките в Лига Европа и за купата на Италия. Играех доста по-малко от него. Годината беше наистина интересна и мина под знака на великия Франческо Тоти и края на кариерата на една легенда. Беше истинска чест да играя с „Принца на Рим“. Това според мен беше най-позитивното нещо от онази година в Рома. Трябваше ми време да свикна с Европа. Италианският шампионат бе тотално различен от всичко, което бях видял в Бразилия и ми помогна много да се аклиматизирам на Стария континент. На Апенините играта се базира на строга тактика и всички отбори са много добре подредени на терена. Там научих много нови неща във футбола. За всеки вратар е изключително важно да познава тактическите тънкости, да може да анализира играта един ход преди останалите, да има правилна реакция при положенията пред вратата и да чете тактиката на съперника. Тези две години в Рома бяха много полезни за мен в това отношение. През втората година най-силният момент беше представянето ни в Шампионската лига и най-вече отстраняването на Барселона – нещо, което никой не вярваше, че можем да постигнем. След загуба с 1:4 като гости изглеждаше непосилно да победим с 3:0 у дома. Отборът ни обаче беше велик и показа, че за нас няма невъзможни неща. Да отстраним Барселона беше уникално изживяване и ще го запомня завинаги. Това е нещо, което целият отбор и всичките ми съотборници изстрадахме и така получихме място в историята на най-великата игра.

- Свикнахме вече да гледаме колосални трансфери, за които се плащат главозамайващи суми. Днес и ти си важна фигура, голям вратар, футболна надежда с бъдеще, за която Ливърпул реши да плати сумата по клаузата в договора ти. Усещаш ли тежест и напрежение от това, че клуб като Ливърпул е броил толкова пари за теб и след това ти трябва да играеш и да доказваш с играта си, че струваш наистина толкова много?

- Да. Това е наистина огромна отговорност и аз знаех, че ще трябва да я нося. Това обаче не е нещо, което да ми тежи или да ми пречи. Просто по един съвсем естествен начин аз се опитвам да давам всичко от себе си в тренировките, за да съм във форма и да се докажа със силни игри. Работих наистина много, за да стигна дотук. Досега винаги съм подхождал професионално и съм давал всичко за клуба, за който съм играл. Винаги съм показвал чувствата си и с каква любов и страст защитавам вратата си. Истина е, че сега върху мен пада голяма отговорност. За мен платиха рекордна сума за вратар, но сами виждате, какви са цифрите които летят при трансфери на звезди като Неймар например. Футболът отдавна е част от световната икономика. За мен обаче цената, която Ливърпул даде за привличането ми не е тежест, а по-скоро отговорност и много силен стимул да съм във върхова форма и да се доказвам във всеки мач, на всяка тренировка, да бъда любезен с всички и да работя неуморно.

- Има ли разлика между италианския и английския футбол? Какви са твоите наблюдения?

- Има, разбира се. Най-видимата разлика за мен е, че тук всичко около футбола е много по-оспорвано и интензивно. Както на терена, така и извън него - когато например група приятели гледат важен мач. Тук срещите са на живот и смърт и това продължава през всичките 90 минути. Силите са наистина много изравнени. Няма малки и големи отбори. Ако за момент си помислиш, че съперникът срещу теб е „малък“, веднага ще бъдеш неприятно изненадан. За да побеждаваш, трябва да налагаш превъзходство през целия мач и да не се отпускаш дори и за миг. Италианското първенство в никакъв случай не е толкова напрегнато. Всички отбори познават в детайли играта на съперника. Залага се много на тактиката и всички са перфектно подредени. Има състави, които играят много защитно и без да се притесняват се бранят с всичките си футболисти. Може би това се основните разлики, но има и куп други. Това е една дълга тема за разговор…

- Работил си с много добри и известни треньори в кариерата ти досега. Днес какво можеш да ни разкажеш за Юрген Клоп?

- Велик човек! Той е основния „виновник“ за моя трансфер тук. Показа ми чувствата си и ме посрещна с истински ентусиазъм, когато дойдох. За първи път треньор е толкова откровен с мен и ми признава колко харесва играта ми. Аз също му се възхищавам от доста време. Още от периода, в който водеше Борусия Дортмунд. Винаги съм се наслаждавал на работата му като треньор, но това което прави в Ливърпул вече граничи с истинско чудо. Това, че стигна до финал за Шампионската лига толкова бързо след идването си тук показва наистина, че е много работлив и интелигентен треньор. Харесва ми това, че не крие чувствата си. Радва се наравно с момчетата, а когато загубим страда заедно с нас. Има наистина силно качество – да вдига морала на отбора в трудните моменти. Треньорите имат различен почерк на работа. Той работи с всеки от нас, но успява да го прави така, че да няма никога привилегировани. Това е дарба. Всички се чувстваме равни пред него и помежду си и това ни помага много, за да работим спокойно и да продължаваме напред към целта. А тя е винаги Ливърпул да бъде шампион, независимо от турнира, в който участва.

- Каква е целта на Ливърпул? Английското първенство или Шампионската лига? Когато си говорите в съблекалнята със съотборниците, какви са настроенията? Готов ли е Ливърпул отново да доминира в лигата на богатите и да ликува с титлата на Острова?

- Всички турнири, в които участваме са наша цел. Шампионска лига, първенство на Англия, купата на страната… Целта ни е да станем шампиони във всички турнири, в които участваме. За нас би било прекрасно, защото така ще влезем в историята на клуба. Когато си говорим, всички сме на мнение, че за отбора са важни абсолютно всички турнири. Очакват ни трудни битки и борбата ще е жестока. Висшата лига е най-оспорваното първенство в света и едно от най-добрите. Това се вижда вече толкова години от феновете. Битката за титлата е през цялата година и почти винаги продължава до последния кръг. Силите са много изравнени, сега ние имаме преднина, но Манчестър Сити винаги са опасни. Другите от голямата четворка също могат да те изненадат. През шампионата се срещаме с отбори като Арсенал и Тотнъм и се вижда, че те по нищо не отстъпват. Това е най-доброто качество на това първенство. Настина е много оспорвано и държи феновете в напрежение през цялото време. Шампионската лига също ни предлага силни съперници – най-могъщите в Европа. Там също ще падне голяма битка, но ние отсега знаем, че желанието ни е да победим във абсолютно всички турнири, в които играем в момента. При тези изравнени сили няма как да бъдем сигурни в успеха, но сме убедени, че ще се борим докрай и ще дадем най-доброто от себе си.

- Разкажи ми за националния отбор на Бразилия. Усети ли се промяна с идването на това ново поколение, което е в момента в тима? Поставена ли е цел да се спечели световното първенство?

- Тази цел е задължителна. На предишното първенство за съжаление не успяхме, но се вижда че имаме сериозно подобрение в сравнение на Мондиала, който се изигра в родината ни. Онова първенство беше истински провал за селесао. Всички в страната го изживяха много тежко, като започнете от държавното ръководство и свършите с феновете на отбора. Бразилците влагат много страст във всичко, но най-много във футбола. Работата ни сега не е никак лесна. Има жесток натиск върху нас. Изисква се пълна концентрация и уникални или почти магически качества, а това тежи на всички в тима. Работата ни е наистина трудна, но пред всички отбори на Бразилия стои само една-единствена цел и тя е да се завоюва световната титла. Спечелихме Копа Америка и това без съмнение зарадва цялата страна. Победите карат народа ни да празнува и тогава ние се чувстваме горди от радостта, която сме донесли на хората. И обратно загубата кара сънародниците ни да страдат и това ни потиска. Това са двата полюса, а животът показва, че не можеш само да триумфираш…

- Отборът на Бразилия има големи звезди: ти си на вратата, а пред теб са Фирминьо, Паулиньо, Неймар… Какво може да се очаква? Ти като вратар сигурно си казваш: какви звезди са се наредили пред мен. Какво можем да очакваме от този отбор?

- Хората, които са пред мен са наистина големи футболисти. В тима ни има много високо качество. Този отбор на селесао е силен не само в нападение, но и в защита. Могъщ отбор, който получава много малко голове и има атомно нападение. Това е рядко явление за Бразилия. Обикновено през годините винаги сме имали силно нападение и слаба защита и винаги сме се опитвали да вкараме повече голове от съперника. Сега може би за първи път имаме силна атака и в същото време много стабилна и солидна отбрана. Голяма е отговорността ми, защото трябва да ръководя защитниците. Чувствам се уверен, когато пред мен са бранители като Миранда, Тиаго Силва, Каземиро, който е изключително важен за отбора ни играч. Чака ни много работа, за да започнем да жънем успехи. Всичко обаче трябва да става стъпка по стъпка. Хората знаят добре, че във футбола не е достатъчно да има само качество. Има много фактори, които влияят за успеха. Надявам се до световното да понатрупаме още опит и увереност. Самото световно също ще бъде възможност да трупаме такъв опит и това ще бъде прекрасно за нашето поколение. Надявам се нещата да ни се получат там, но наистина трябва да работим много. След триумфа на Копа Америка хората видяха, че имаме класа и на шампионата на планетата ще водим битка за титлата.

- От цялата история на футбола на Бразилия изпъква епохата на Пеле и Загало, след това дойдоха Зико, Сократес, Ромарио, Бебето, Роналдиньо… Днес също имате играч, който върви по техните стъпки и това е Неймар. Какво е той за отбора ви?

- Той е изключително важен футболист за тима. Винаги накланя везните в наша полза с невероятната си техника. Той е постоянна заплаха за съперника, когато е на терена и може във всеки един момент да реши определен мач с гениално отиграване. Неймар знае добре, че за да успеем като отбор не трябва да разчитаме само на него, а трябва да имаме силен и сплотен тим. Той прави всичко, за да може това да се случи. Да бъдем отбор, който да разчита на звездата си и на всички останали. Дори и тези, които не са на терена в даден мач трябва да помагат и да подкрепят отбора. Това е важно качество в нашия спорт. Той е доказал изключителните си футболни качества и нееднократно е решавал мачове. Друга важна фигура за отбора е и Коутиньо. Също показва силни игри и помогна за победите ни. Дано всички са във форма за Мондиала. Дъглас Коща също направи силен сезон. Много качествен и бърз играч с изключителни реализаторски умения. Той също ще помага, а разбира се не трябва да забравяме и Фирмино, Жезуш… Всички в това поколение са уникални таланти и имат блестящо бъдеще пред себе си. Отборът ще става още по-добър, когато понатрупа още малко футболен опит. Другото положително е, че всички са в големи отбори, където се полагат сериозни грижи, за да са във форма и това помага много на националния отбор.

- Алисон, много ти благодаря. Беше удоволствие!

- Аз благодаря!

- Желая ти много късмет!

- Удоволствие беше за мен.

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти