След ужасно начало и щастлив край Ливърпул отново е на шест точки пред Манчестър Сити (видео)

След ужасно начало и щастлив край Ливърпул отново е на шест точки пред Манчестър Сити (видео)

Ливърпул възстанови преднината си от шест точки пред шампиона Манчестър Сити, след като стигна до обрат и победа с 2:1 над Тотнъм в дербито от 10-ия кръг на Премиър лийг, играно на "Анфийлд". "Шпорите" поведоха още в 47-ата секунда след гол на Хари Кейн. След това мърсисайдци наложиха сериозен натиск и създадоха доста положения, но добрите намеси на Пауло Гасанига им попречиха да стигнат до гол до почивката. В началото на втората част Хюн-Мин Сон пропусна златна възможност да наклони решително везните в полза на лондончани, след като негов удар срещна гредата. В 52-рата минута Джордан Хендерсън изравни резултата, а 1/4 преди края Мохамед Салах донесе важните три точки на Ливърпул след точно изпълнение на дузпа.



Последният двубой между тези два отбора преди днес бе на финала на Шампионската лига в Мадрид, където мърсисайдци спечелиха с 2:0.

С днешния успех тимът на Юрген Клоп изравни рекорда за най-много точки, спечелени след първите 10 кръга в Премиър лийг – 28. Досега това са правели Челси (2005/06) и на два пъти Манчестър Сити (2011/12, 2017/18). Освен това мърсисайдци вече са с 45 поредни мача без загуба на „Анфийлд“.

Клоп бе направил три промени в сравнениe с мача с Генк през седмицата. Трент Александър-Арнолд, Джордан Хендерсън и Жоржиньо Вайналдум се завърнаха сред титулярите. Жоел Матип пропусна трети мач поред заради контузия в коляното. Това означаваше, че партньор на Вирджил ван Дайк в центъра на защитата отново бе Деян Ловрен.

Четири бяха корекциите в състава на Маурисио Почетино. Тоби Алдервейрелд, Дани Роуз, Кристиан Ериксен и Хари Уинкс започнаха за сметка на Вертонген, Ндомбеле, Дейвис и Ерик Ламела. Първите трима останаха на пейката, докато аржентинецът бе извън групата.
Само 47 секунди след първия сигнал гостите поведоха в резултата. Хендерсън изгуби топката, което даде шанс на Сон да пробие на скорост и да стреля от 20-ина метра. Ловрен отклони топката с глава, след което тя срещна гредата. Щастливият рикошет стигна до Кейн, който я прати отблизо във вратата - 0:1.
В 14-ата минута Андрю Робъртсън проби добре отляво, преодоля Ериксен и центрира остро, но Гасанига пресече. Малко след това сантиметри не достигнаха на Салах да засече с глава ново центриране на Робъртсън.
Натискът на Ливърпул се увеличаваше все повече и повече. Мане засече с глава центриране на Арнолд, но над вратата. Удар на Салах от 25 метра пък попадна право в ръцете на Гасанига. В 22-рата минута дълго подаване стигна до Сон, който отново нахлу отляво, но Александър-Арнолд се намеси добре и предотврати тази опасност. Последва нова опасна контра на гостите, които изнасяха бързо с дълги подавания. Малко не достигна на Кейн обаче да засече на далечната греда остро центриране на Ериксен.

В 27-ата минута Гасанига спаси Тотнъм с две последователни чудесни намеси, дошли след удар на Салах и добавка на Фирмино отблизо. Минута след това отново стражът на "шпорите" предотврати гол, след като изби силен удар на Ван Дайк с глава след центриране от фаул.
Гасанига бе под пара в тези минути и спаси и изстрел на Арнолд от 25 метра. В 31-вата минута Мане бе изпуснат в наказателното поле, но не успя да нацели вратата с глава и прати топката встрани от целта.
В 39-ата минута Ван Дайк получи удар с лакът в наказателното поле при едно центриране от поредния фаул. Топката стигна до далечната греда, където Ловрен я отклони, след което Санчес я насочи към собствената си врата, но Гасанига спаси отново.
Две минути след началото на второто полувреме Гасанига спаси поредния точен удар, който нанесе Фирмино с глава след добро центриране на Робъртсън. След това Гасанига изправи силно топката напред, тя стигна до Сон, който преодоля Алисон и стреля от малък ъгъл, но топката срещната напречната греда.
В 52-рата минута Ливърпул най-сетне стигна до гола. Центриране на Фабиньо бе леко отклонено от Дани Роуз. Топката стигна до Хендерсън на далечната греда, а капитанът я насочи към далечния ъгъл - 1:1.
След попадението Ливърпул отново засили натиска в търсене на пълен обрат.

Салах отправи няколко удара, които обаче или бяха слаби и попадаха в ръцете на Гасанига, или не бяха точни.
В 74-тата минута Мане стигна до едно дълго подаване на Александър-Арнолд. Орие първоначално му отне топката, но след това сенегалецът се пребори за нея, а бранителят изрита отзад и двата крака на нападателя. Антън Тейлър нямаше какво да направи, освен да посочи бялата точка. Салах изпълни точно, а Гасанига не помръдна - 2:1.
В 85-ата минута Гомес замени Салах, който явно получи контузия
След гола Тотнъм тръгна в атака. В 89-ата Роуз проби отляво, премина покрай Гомес и стреля от 12 метра, но над вратата. Това бе и най-добрата възможност, до която стигнаха "шпорите". В добавеното време и Сон отправи диагонален изстрел, но Алисон улови без особени проблеми. Удар с глава на Алдервейрелд също се оказа в ръцете на бразилеца.
СТАТИСТИКА ТУК!
Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти