Цветан Соколов: Салпаров ми каза, че Зенит е най-добрият клуб в света

Цветан Соколов: Салпаров ми каза, че Зенит е най-добрият клуб в света

След общо 8 г. в Италия и 2 г. в Турция най-добрият български волейболист Цветан Соколов премина в руския гранд “Зенит” (Казан). Пред "БИЗНЕС Online" 29-годишният диагонал даде обширно интервю. Предлагаме ви част от него.

- Цветан, не много легионери се съгласяват да пристигнат в Русия с децата си, а вие имате 5-годишни близнаци - Никола и Виктор. Дълго ли обмисляхте трансфера?

- Този фактор не беше проблем. Съпругата ми Деляна винаги ме поддържа по тези въпроси. Когато трябва да се вземе решение къде ще играя, обсъждаме всичко заедно. След предложението на “Зенит” бяхме наясно, че не трябва да го отказваме. Всички най-добри волейболисти в света искат да играят в руската Суперлига, тъй като това е най-силното първенство.

- Близнаците ще ходят ли на детска градина в Казан?

- Да, такива са ни плановете. Проблемът е, че ще трябва да учат още един чужд език. В Италия ходеха на градина, в която говореха на италиански и английски. Вкъщи общуваме на български, а тук ще трябва да започнат и с руския.

- Още ли не са ви казали: “Татко, защо ни доведе в този студ?”

- Да, тук има по-малко слънце от Чивитанова (в последните 3 г. Соколов игра за местния “Кучине Лубе” - б.р.). В Казан обаче ни е уютно, много е интересно, има красиви паркове. А студът не е проблем. Освен това на децата ми много им се иска да си поиграят в снега. Миналата година те за първи път видяха сняг в Италия, но той беше малко и след 3 дни се разтопи. Вече ме питат кога ще дойде зимата в Казан.

- Какво ви разказа за “Зенит” Теодор Салпаров, който игра в Казан три сезона?

- Тео ми каза, че “Зенит” е най-добрият клуб в света и ако имаш възможност да играеш в Казан, трябва веднага да се съгласиш. Обясни ми как стоят нещата. И отбеляза, че ако в Италия е било добре, в “Зенит” всичко ще бъде по-добре. И наистина на мен ми харесва всичко тук.

Семейство Соколови в Казан

- Кой е най-хубавият ви спомен от 8-те г. в Италия?

- Помня всичко. Започнах в “Тренто”, когато бях само на 19 г. Това бе първият ми сезон зад граница. Не играех много, но се оказах на място, където можех да се уча. Това бе шампионски отбор с много звезди в него. За 4 г. спечелихме всичко - титлата в серия “А”, световното клубно първенство, Шампионската лига и т.н. И въпреки трофеите играчите оставаха гладни за победи, искаше им се още и още.
 

- В някои мачове забивате при 80 процента от атаките и просто сте неудържим. В други 5 пъти поред ви хващат на блок и не можете да бъдете ефективен. Защо се случва така?

- Ден с ден не си прилича. Понякога не се чувстваш 100 процента физически на ниво,

скокът

ти не се

получава

в пълната

си сила

Често играеш на полета, които не са подходящи за теб. Но даже когато не всичко ти е наред, трябва да разбереш как да помогнеш на отбора. Невинаги може да завършиш 70 процента от атаките си, но тогава е нужно да помогнеш на блок, да подаваш добре, да подсигуряваш в защита, да се стараеш да грешиш по-малко.

- Кои са тримата блокиращи, срещу които ви е най-трудно?

- Ще отговоря обобщено - това са не особено високите блокиращи. Ненавиждам ги. Просто не ги виждам. Когато срещу мен е висок блокировач, знам какво да правя. Когато противникът не скача високо, може да не го забележа. Това е най-лошата ситуация за мен.

- Националният отбор на България стана първата жертва на словенците в плейофната фаза на европейското първенство. Учуден ли сте от тяхната игра?

- Много, но те играха превъзходно. Видяхте какво направиха след България - победиха Русия и Полша, сбориха се със сърбите във финала. Браво на тях.

- През януари ще играете олимпийска квалификация.

- Много искам да отида на олимпиада. Това е мечтата на всеки спортист.

- Вие и съотборниците ви не планирате ли да поговорите с Матей Казийски преди квалификацията, за да помогне в нея?

- Всички знаят кой е Казийски и що за волейболист е, но той сега не играе с нас. България трябва да разчита на тези, които са в отбора.

- Какво става с професионалния спорт в България? Клубният волейбол умира.

- Това е добър въпрос, но не аз съм човекът, който може да ви даде отговор на него. Това е по темата.

 

 

- Разкажете за родния си град Дупница.

- Това е неголям град с население около 40 000 души. Наблизо се намират красиви планини. Там премина детството ми. Бях от тези деца, които прекарваха цялото време на улицата в игри. В Дупница е хубаво - свеж въздух, хубава природа. Можеш да излезеш на улицата рано сутринта и

да се

прибереш

вечерта

уморен,

мърляв,

но щастлив

Имах страхотно детство!

- С какво сте запомнили 90-те години на миналия век в България? В Русия те бяха тежки, включително и заради високата престъпност.

- Не мога да кажа нещо конкретно, защото заради спорта бях в затворена система. Цял ден прекарвах, тренирайки в залата.

- Какво мислят в България за Русия?

- Много хора у нас смятат, че руснаците са затворени, студени и необщителни. Аз обаче познавам много волейболисти от вашата страна и те са страхотни момчета, които винаги ще ти помогнат, ако имаш нужда. В Казан ни посрещнаха много топло. На улицата хората ни се усмихваха, здрависваха се с нас, когато ни познаят. Това ми харесва. Ако ми кажат, че у вас хората са зли, ще отговоря, че това не е истина.

- Играли сте футбол и слуховете гласят, че се спрели заради високо тегло.

- Бях голямо момче. На 13 г. тежах 120 кг при ръст 190 см. Много голямо. (Смее се.)

- Какво толкова ядяхте?

- Обожавах месните ястия.

- Как отслабнахте?

- Започнах да тренирам повече, да тичам, хранех се по диета. Сега нямам проблеми с теглото.

- На каква позиция играехте във футбола?

- Първо за кратко на вратата, а после бях защитник.

- С такова тегло как се справяхте с нападателите?

- Имах правило - може да пусна топката, но не и нападателя. (Смее се.)

- Известно е, че обичате риболова. Кой е най-големият ви улов?

- Рекордът ми не е впечатляващ - само 3 кг. Какво да се направи? Но риболовът не е за рекорди, а за прочистване на главата. Седиш си спокойно с въдицата, мислиш си за твои неща, релаксираш. Ако не хвана нищо, не се разстройвам.

- Съпругата ви занимавала ли се е със спорт до запознанството си с вас?

- Занимавала се е с класически танци. След това е била политически журналист. Завърши второ висшо образование - право, а сега е майка на 2 деца.

View this post on Instagram

Shooting day #shootingday #photo #kazan

A post shared by Tsvetan Sokolov (@tsvetan_sokolov) on Oct 24, 2019 at 8:14am PDT

- Имате ли увлечение, за което не знаем?

- Обичам

автомобилите

Имам няколко коли. Старая се да карам една, но ако поискам да похарча пари, ще си купя автомобил.

- Коя е любимата ви марка?

- “Порше”. Това е най-добрата кола. А цветът - черен. Ако е кола, трябва да е черна.

 

Алмаз Хаиров и Максим Столяров, "БИЗНЕС Online"

Последвайте каналите ни в:

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти