Защо Моу изглежда идеалният треньор за Байерн

Защо Моу изглежда идеалният треньор за Байерн

Опитът ни подсказва, че Жозе Моуриньо е истински маестро в това да казва нещо, без всъщност да го е казал. Вземете например предпазливия му и преценен отговор през април на въпроса дали би приел предложение за завръщане в треньорството от Байерн (Мюнхен): „Уважавам Нико Ковач, както уважавам много от моите колеги, тъй че не мога да отговоря. Мога само да кажа, че Байерн е гигантски клуб.“

А после, само след две минути… „Ако кажа „да“, всички ще заговорят, че Жозе иска да отиде в Бундеслигата, затова не мога да кажа „да“. Мога да кажа само, че искам да спечеля моята 9-а шампионска титла и 3-та купа в Шампионската лига.“

Ако това ви наподобява по звучене на начина, по който Моуриньо примигваше кокетно към Манчестър Юнайтед (стигна чак дотам да признава, че си остава вкъщи в петък вечер, за да гледа клубната телевизия), не бъркате.

Настоящата картинка е тази, че португалецът, който учи по два часа дневно немски език в последните месеци, си остава безработен почти година след уволнението си от „Олд Трафърд“, а след последния кръг Байерн си търси нов старши треньор. Колко удобно!

Нико Ковач бе изритан от германския шампион в неделя вечер след бедственото крушение с 5:1 на гости на Айнтрахт (Франкфурт). Решението на съдията след консултация с ВАР-монитора да повиши картона на Жером Боатенг още в 9-ата минута от жълт на червен доведе до срив и най-тежката загуба на баварците от над десетилетие. Това се оказа последният пирон в ковчега на Ковач, който и без това бе под огромно напрежение от месеци насам.

Тъй че сега вниманието се пренасочва към наследника на хърватина и не е никаква изненада, предвид визитката и характера му, че Моуриньо е фаворитът за поста. Няма съмнение, че Байерн е привлекателен вариант за един треньор, който черпи гордост от факта, че е спечелил титлите в Португалия, Англия, Италия и Испания. Германия изглежда като естествената следваща стъпка, а ще има и допълнителен стимул – да изведе отбора до трофея в Шампионската лига. Така би натрил носа на своя голям съперник Джосеп Гуардиола, който се провали в преследването на тази голяма цел.

Има и още един факт в подкрепа на кандидатурата на Моуриньо: мюнхенският тим все още е в относително силна позиция в битката за трофеи този сезон. Въпреки загубата в събота, шампионът в Бундеслигата е 4-ти на само 4 точки зад лидера Борусия (Мьонхенгладбах), така че 8-ма поредна титла не е някакъв мираж, пък и е на крачка от класиране за елиминационните етапи на ШЛ и върви напред за Купата на Германия.

Португалецът би могъл да започне работа по време на паузата за международните мачове и дебютът му да е срещу слабака Фортуна (Дюселдорф) и без странични грижи в Европа. Като доказан победител той би дал краткосрочен тласък на клуба с много вероятно спечелване на поне един трофей идната пролет. Манталитетът „победа на всяка цена“, който би внедрил в съблекалнята, определено приляга на Байерн, където всичко, освен спечелването на титлата с 20 точки, се смята за провал. Успех в края на сезона вероятно би премахнал повечето от съмненията у привържениците относно понякога негативния му стил на игра, особено в най-големите мачове.

Двете страни си съвпадат съвсем, ако сравним егото на Моуриньо и мегаломанията на клуба. В Байерн всички смятат за свое едва ли не рождено право да печелят всеки един мач и всяко едно състезание, а и налагат с готовност своя господстващ комплекс на всички останали в германския футбол.

Все пак ръководителите в клуба – президентът Карл-Хайнц Румениге и президентът Ули Хьонес (за него изборът на наследник на Ковач ще е последният управленски акт) – ще да са наясно и колко бързо нещата могат да тръгват стремглаво надолу при Моуриньо. Португалецът би се нуждал от огромна подкрепа на трансферния пазар – вероятно през януари и със сигурност идното лято, в опит да поправи пропускливата отбрана, допуснала вече 16 гола в първенството този сезон. Ако не получи тази подкрепа, а баварците идеалистично отказват да изравняват харчовете на други европейски големи акули на пазара, настроението на Специалния може доста бързо да се вкисне, а с него и хармонията в съблекалнята.

Има и по-безопасни варианти. Ханзи Флик, който дойде като помощник на Ковач през юли т.г. и сега е временно начело на отбора, може да остане на поста до лятото, когато ще има повече кандидати за пейката. Масимилиано Алегри също е наличен още сега и е доказан победител, не носи тежкия багаж на Моуриньо и залага на привлекателен футбол. Той каза, че иска да си вземе почивна година след напускането на Ювентус през юни т.г., ала репутацията на Байерн може да го разубеди. Ерик тен Хах, който се доказа в Шампионската лига, пък тренира Б-отбора на баварците по времето на Гуардиола и би се върнал в клуба, макар че Аякс би искал голяма парична компенсация.

Четвърти фаворит за поста според букмейкърите е Ади Хютер от Айнтрахт, а в списъка са също Томас Тухел, Маурисио Почетино и Юлиан Нагелсман, като от тях само Почетино изглежда към момента готов да приеме ново предизвикателство.

Арсен Венгер е готов за нова работа в треньорството и не иска да е в техническия комитет на ФИФА, а ако всичко останало не сработи, винаги има вариант за четвърто пришествие на Юп Хайнкес. Той поне знае как да спечели Шампионската лига.

Около Байерн има силна аура, която привлича всички водещи треньори в света. И си има причина Моуриньо в момента да е фаворит за поста. Ще приеме ли обаче баварският клуб поемането на дългосрочен риск в замяна на краткосрочна печалба?

Адам Шърголд, „Дейли Мейл“

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти