Григор Димитров за трудностите, през които е преминал

Първата ни ракета в мъжкия тенис Григор Димитров изпрати трудна година, в която се срина до 78-о място в световната ранглиста на АТР. В края на сезона обаче той отново започна да намира играта си и успя да се завърне в топ 20 след полуфинала на “Мастърс”-а в Париж. На пресконференция в София днес 28-годишният хасковлия сподели, че му е било много трудно отново да си върне сред най-добрите.

"Когато си далеч от топнивото - 60-70-и в света, ти се струва, че трябва да преодолееш планина във всеки мач. Преди някой от турнирите тренирах много. Месецът преди US Open бях направил 110 километра бягане, но нямаше резултати. Но продължих да работя здраво и да вярвам. За загубите през тази година - например паднах пет пъти от Вавринка - не беше приятно, но явно се налагаше да мина през този път. Оценявам ги повече. Важното е да оставяш всичко в миналото възможно най-бързо. Ако съжалявам за загубите, е по-зле. Губиш време, не можеш да се фокусираш за това, което е пред теб. Може би точно в тази област съм се подобрил през тази година.", каза Григор.

"Смятам, че доста неща подобрих технически през тази година. Когато бях контузен, промених и много неща в самата ракета. Това ми даде малко повече свобода да пускам ръката. Ракетата помага във всяко отношение. В зала се играе по-различно, а настилката в Париж в мача Джокович беше много бърза. И двамата имахме добър ден, но един форхенд трябваше да го изиграя по правата, а не по диагонала, но не успях да преместя краката. Тенисът на това ниво се различава за 2-3 точки”, добави Димитров.

Българинът призна, че не обича да гледа назад, но ще си направи анализ на сезона, за да подобри някои неща за следващия.

"Като погледна цялата година има неща, които мога да подобря за следващия сезон, неща, които трябва да подобря във физиката и в играта си. Затова си взимам повече време за почивка, в което бъда извън тениса", каза той.

Димитров призна, че му е било много трудно по време на лечението на травмата на рамото.

"Имаше моменти, в които едва вдигах чаша, камо ли ракета. Не вярвах, че отново ще бия сервис с 200 км/ч. Имало е дни, в които от сутринта до вечерта съм в болницата, будил съм се в три и половина през нощта с болки в рамото. Но много исках да играя. Затова и отидох в Индиън Уелс, което може би сега отчитам като грешка", каза той.

Димитров се нядява да играе на професионално ниво и след десет години.

"По принцип се виждам на корта и след десет години, но не знаеш какво може да се случи с теб. Но трябва да намеря причина защо да продължа да играя, като стигна 33-34. Надявам се тялото ми да позволява да продължавам и след десет години. Аз от точно толкова години съм в Тура и само тази година пропуснах повече време (заради контузията), но никога не си застрахован", каза той.

Димитров се прибира в родния си Хасково, където днес следобед от 15.00 часа ще изнесе открит урок за деца.

Последвайте каналите ни в:

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти