Порой и исторически брой аржентински сълзи заляха Парагвай

Порой и исторически брой аржентински сълзи заляха Парагвай

Еквадорският Индепендиенте дел Вале е новият носител на Копа Судамерикана. Тимът от град Санголки спечели първия си международен трофей, след като надви в исторически финал с 3:1 аржентинския Колон пред над 42 000 зрители в парагвайската столица Асунсион. В много драматичен мач на стадион "Генерал Пабло Рохас", който беше прекъснат за близо един час в 30-ата минута, след като истински порой заля терена, "розовите" спечелиха след голове на Луис Леон (25), Йон Санчес (42) и Кристиян Дахоме (96). Единственото попадение за "черно-червените" беше дело на Емануел Оливера в 89-ата минута. Късметът беше на страната на победителите, които поведоха буквално преди да бъде прекъснат мачът, след което удвоиха след рикошет малко преди края на първата част, а капитанът на Колон Пулга Родригес пропусна дузпа в 57-ата минута, която можеше да промени развоя на срещата. Играчите на 35-годишния испански треньор Мигел Родригес обаче накрая заслужено триумфираха.

Рекордните около 39 000 фенове на отбора от аржентинския град Санта Фе се изсипаха в Парагвай, мечтаейки за първи важен трофей в 114-годишната история на клуба. Подобна инвазия на аржентински фенове на клубен отбор за мач в Южна Америка се вижда за първи път, след като досега рекордът се държеше от Расинг - 25 000 души в мача за Междуконтиненталната купа срещу Селтик в Монтевидео през далечната 1967 година. Финалът влезе в историята и с това, че за първи път носителят на трофея се определи в един мач на неутрален терен. Нещо, което от тази година ще се случи и в Копа Либертадорес между Ривър Плейт и Фламенго, които ще играят в Лима.

Целият ден в парагвайската столица при температура, стигнала до 35 градуса, се чуваха само песните на Колон, а един от привържениците на тима дори загуби живота си, след като получи сърдечен удар. Трагичната вест не помрачи настроението на хилядите фенове от Аржентина, които изпълниха трибуните още час и половина преди първия съдийски сигнал. Те създадоха страхотна атмосфера, но тя не се оказа достатъчна за любимците им.

Аржентинските фенове буквално полудяха и стотици от тях се разплакаха от емоция, когато легендарната група от Санта Фе "Лос Палмерас" започна да пее на церемонията своя хит, писан специално за Колон. От КОНМEБОЛ бяха повикали известен музикант и от Еквадор, който пък преди това изпя песента за Индепендиенте.

Двубоят стартира с по-добра игра на еквадорците, но положенията пред двете врати липсваха. В 20-ата минута се изсипа истински порой, а пет по-късно Леон с глава засече центриране от фаул на Пелерано и прати топката между краката на уругвайския вратар Бурян на мокрия терен.

Пет минути след това бразилският съдия Рафаел Клаус спря срещата, тъй като беше невъзможно да се играе. Първоначално беше съобщено, че мачът ще се поднови след 30 минути, но това се случи малко по-късно. Все пак играта беше подновена, а аржентинците тръгнаха да търсят изравняване, но на контраатака допуснаха втори гол. Йон Санчес напредна по лявото крило с дълъг рейд и при опита си да центрира, Оливейра се хвърли на шпагат и прати топката в собствената си врата за 0:2. Попадението беше записано в 42-ата минута на срещата.

Колон имаше нужда от минимум два гола, за да остане в мача, като тимът се хвърли в атака, въпреки че нямаше много идея как да стигне до попадение. Съдията отсъди изключително спорна дузпа в 55-ата минута за аржентинците, която потвърди дори след намесата на ВАР.

Капитанът на Колон Пулга стреля с всичка сила, но Пинос реагира и изби изстрела на легендата на Атлетико Тукуман. 34-годишният нападател беше сред най-активните за своя тим, но имаше прекалено много брак в действията си. Нещо, което е нетипично за него. Все пак в 89-ата минута Оливейра с акробатичен изстрел върна надеждата на Колон и вкара за 1:2.

Продължението беше от седем минути, а в тях Колон пропусна две възможности, докато в 96-ата минута на контраатака Дахоме разплака окончателно аржентинците и прати в екстаз около 500 фенове на своя тим, които станаха свидетели на първия трофей в историята на малкия еквадорски тим. Индепендиенте стана едва вторият тим от Еквадор, който печели международен трофей, след като досега само ЛДУ Кито имаше успехи зад граница. Един от най-титулуваните тимове в страната има по един успех в Либертадорес (2008) и Судамерикана (2009), както и два в Рекопа Судамерикана (2009, 2010).

Индепендиенте дел Вале пък се превърна в истински кошмар за аржентинските клубове, като надви цели три съперника от Аржентина по пътя към трофея. Първо глава пред еквадорците преклони вечният съперник на Колон - Унион (Санта Фе), на четвъртфинала грандът Индепендиенте също беше отстранен, а на финала и Колон се размина с трофея. Интересното е, че преди три години, когато Индепендиенте дел Вале стигна до исторически финал на Копа Либертадорес, в който отстъпи пред Атлетико Насионал, надви в елиминациите колосите от Буенос Айрес - Ривър Плейт и Бока Хуниорс.

Историческият триумф гарантира участие на тима от Еквадор в Рекопа Судамерикана, където ще срещне шампиона на Копа Либертадорес, както и участие в най-престижния клубен турнир на Южна Америка през 2020 година. Освен това, Индепендиенте ще бъде част от първото световно клубно първенство от 24 тима през 2021 година.

Пътят на Индепендиенте дел Вале до трофея в Копа Судамерикана - 2019 година

Първи кръг

- Унион (Аржентина) - 0:2, 2:0,

общ резултат 2:2, при дузпите 4:2

Втори кръг

- Университад Католика (Чили) - 5:0, 2:3,

общ резултат 7:3

Осминафинал

- Каракас (Венецуела) - 0:0, 2:0,

общ резултат 2:0

Четвърфинал

- Индепендиенте (Аржентина) - 1:0, 1:2,

общ резултат 2:2, но продължава с гол на чужд терен

Полуфинал

- Коринтианс (Бразилия) - 2:0, 2:2,

общ резултат 4:2

Финал

- Колон (Аржентина) 3:1

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти