Ивет Лалова измери кръвната си захар пред журналисти

За пета поредна година Ивет Лалова-Колио се включи като посланик на кампанията “Открито за диабета“. Спринтьорката измери кръвната си захар пред журналистите в болница “Лозенец“. Апаратът показа 6.1, което е в рамките на нормалното след закуска и кафе.

18 Ивет Лалова говори открито за диабета

Кампанията е по повод Световния ден за борба с диабета, който е на 14 ноември. “Открито за диабета“ осигурява безплатни измервания на кръвна захар и гликиран хемоглобин в 19 населени места в България.

18 Ивет Лалова говори открито за диабета

Целта на кампанията е да повиши информираността за ранните признаци на заболяването и да се насърчат ежегодни изследвания на нивата на кръвната захар. Посланик на добра воля и тази година е спринтьорката Ивет Лалова. Ранната диагностика и контролът над заболяването предпазват от усложнения. Близо 440 000 българи са диагностицирани с диабет, а около 45% никога не са правили изследвания, алармират специалисти.

18 Ивет Лалова говори открито за диабета

Над 430 хиляди българи имат диабет, като близо половината от тях не са диагностицирани. 45% от сънародниците ни никога не са си правили изследване за диабет, въпреки препоръката подобен преглед да се извършва всяка година. Вярвам, че много хора ще последват примера ми, защото ранната диагностика на диабета и контролът над заболяването предпазват от усложненията“, коментира Ивет Лалова.

18 Ивет Лалова говори открито за диабета

 

Постигането на добър контрол над диабета позволява на пациентите да водят пълноценен начин на живот. Тревожен е фактът, че всеки втори пациент, диагностициран с диабет, не постига препоръчителните нива на кръвна захар. Затова хората с диабет задължително трябва да изследват поне веднъж годишно гликирания си хемоглобин. Доверете се на ендокринолога, защото той най-добре може да прецени кое е най-правилното терапевтично решение. Навременната промяна в лечението е ключова за постигане на добрия гликемичен контрол и да се избегнат усложненията, които могат да са сериозно инвалидизиращи. На определен етап от заболяването, инсулиновата терапия става най-ефективния начин да се намали кръвната захар и да се контролира диабета. Необходимо е инсулинът да се прилага правилно и според целите и указанията, поставени от лекуващия лекар.“ допълни доц. Малина Петкова, ендокринолог в Университетска болница „Лозенец“.

При неправилно лечение на диабета близо 1/3 от пациентите имат усложнения, свързани със зрението по данни на IDF.1 Липсата на контрол над болестта увеличава риска от развитие на сърдечносъдови проблеми, а вероятността за появата на бъбречна недостатъчност е 10 пъти по-висока при пациентите с диабет. Сред другите сериозни усложнения при недостигането на препоръчителните нива на кръвната захар е загубата на долен крайник

ФОТОГАЛЕРИЯ ТУК!!!
Последвайте каналите ни в:

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти