Серафим Тодоров: Бях банкомат за лешоядите, а сега съм много болен

15 ноември 2019 | 16:38
65698
29

Боксовата легенда Серафим Тодоров направи покъртителна изповед пред БЛИЦ. 50-годишният ексцентричен талант, родом от Пещера, в момента живее в Мюнхен при семейството си - жената, синът и дъщерята. Радва се на още едно внуче, след като наскоро се е родило второ момченце на сина му. 

Както винаги, и сега Сарафа е истински и откровен. Носителят на три световни и три европейски титли говори за живота в Германия, за коварната болест, която бори вече доста време - хроничен псориазис, както и за приятеля си Кубрат Пулев. Странно, но твърди, че научава от нас за победата му над американеца Райдъл Букър. 

  Тодоров два пъти е избиран за Спортист на годината на България - 1991 и 1993 г. Именно Сарафа продължава да е последният боксьор, победил превърналия се след това в легенда американец Флойд Мейуедър. Направи го на Олимпиадата в Атланта през 1996 г., където във финала на категория до 57 кг реферите го ощетиха брутално срещу тайландеца Камсинг и българинът остана втори.

- Здравейте, г-н Тодоров! Как сте, къде ви откриваме?
- Здравей, приятелче! В Германия съм, много ми е приятно да се чуем. Радвам се, че се сещате за мен. Благодаря на Бога, но не съм добре. Неадекватен съм, това е истината! 

- Здравословни проблеми ли?
- Да, има ги, няма как. Раздавах се много, жертвах си здравето и вече не съм добре. Много ми е кофти. А и тук в Германия не ми е комфортно. Щом не съм в милата родина, ми е гадно! Имам хроничен псориазис, отвратително е. С хронична болест съм, която мам*цата ми разказа! Не ставам вече, това е истината. Това е мръсна болест, лекувам се, не й се давам.

- Не сте сам нали?
- Да, около мен са жена ми, сина ми, дъщерята, снахата, зетя, внучета имам. Но това не ме успокоява. Аз съм човек, който много набляга на реалностите. С чиста душа съм, откровена... И точно заради това страдам. Защото, ако не бях с откровена душа, щях да съм милионер в момента. Благодарен съм на Бог, че ми е дал таланта да се боксирам толкова успешно. Но в България не е добре да си добър човек, защото всеки те мачка.

- Не искате да се връщате обратно ли? 
- В Германия съм от месец и една седмица. Как да не искам в България, приятелю? Мисля да се връщам, защото тук просто не мога... Носталгията ме мъчи. България ми е всичко, майчината родина ми е. За България съм готов на всичко, отхвърлил съм милиони през годините, добре знаете. На никой не се е дал такъв шанс, какъвто пред мен се е откривал. А аз не се възползвах и хората все си мислят, че съм психопат, ненормалник...

 

Ако знаете само какви пари са ми предлагали - и от Австралия, и от другаде, само, за да подпиша с тях, да отида и да щракам с пръсти. Но Господ ми е дал такава душа просто - изобщо да не мисля за пари. Вложил ми е негова душа, така го усещам. България все ме дърпа, все си искам в родината. Само България ми е на сърцето, да бъда около моите хора, приятели и роднини. Просто искам нормален живот. 

- Защо смятате, че нямате нормален живот в България?
- Защото в България вече го няма и нормалното. Последният път като се върнах от Германия, бях пет месеца у нас. Но няма какво да правя. Катастрофа е, няма работа. А и какво да работя? Трябва да бъда в бокса - треньор, мениджър... Но с кого да бъда? Всеки си дърпа чергата към него. Хората са много алчни, озлобели са.

Аз съм с коренно различно разбиране от другите. Когато видя нещо нестандартно в работата, веднага я зарязвам - и работа, и приятелство, и изобщо не се занимавам. Писна ми от дивотии в България. От мен всички са видели само добро. На никого не се моля, само на Бог! Ако ще и с парите да съм закъсал, пак няма да им се моля. Ще ям само хляб и сол, но ще оцелея. Ако ще да си и мултимилиардер, какво значение има - ти си човек на Бога. Даже и много пари да имаш, пак си никой, въшка си просто. Убеждаваш ли се, приятелче, че съм различен човек? С много интересно мислене съм. Не всеки мисли като мен. Характерът ми е такъв просто.

- Финансово как сте в момента?
- Не мога да се оплача. И това е благодарение на децата ми, които са много интелигентни. Oтлично вървят тук - в Германия. В Мюнхен сме, луда работа е тук. Хитлер така го е направил - всички да робуват. Моите хора работят, включително и жена ми, само аз не. Те са добре и ме поддържат. Засега съм при тях, но не ми е добре, не ми е комфортно в Германия. Но няма как, защото като се прибера за 10-15 дни в България, всички пак ще ми се качат на врата. Няма как да стоя при лешоядите, които ми вземат парите. А в същото време жена ми и семейството ми в Германия да работят и да ме издържат. Много са добре, получават уникални пари. Синът ми е с 4000 евро на месец, дъщеря ми 3000, мъжът й е охранител, получава 2500 евро. Щракат си с пръсти и парите им идват. Благодарение на тях и на Бог мога да дишам. Не ме оставят нито за миг, бащино задължение все пак. Сега на сина ми му се роди второ момченце, радваме се на бебето. Мъничко е още, на три седмици, гледаме го. 

- Гледахте ли победата на Кубрат Пулев?
- Не. Кога се е бил?

 

- Наистина ли не знаете, че имаше мач преди няколко дни и постигна поредна победа? 
- Не приятелче, наистина. Не следя медиите, нямаме българска телевизия тук. 

- Не използвате ли "Фейсбук" или други социални мрежи?
- "Фейсбук" ли? Айде, стига! Не съм по тези неща. "Фейсбуци", "Вайбъри"... няма смисъл да си затормозявам мозъка. Я ми кажи, братиньо, с кого се е бил, известно име ли е? 

- Американецът Райдъл Букър, който е бивш затворник.
- Оф, ясно! Щом е бил в затвора, със сигурност е психясал. Но важното е, че Кобрата е победил. Не съм го гледал, така че не мога да коментирам в детайли. 

- Всички очакваме битката за световната титла. Нашият боец има ли шанс срещу Антъни Джошуа или Анди Руис? 
- Дай Боже да му се открие тази възможност. Много ще се радвам, ако победи. Кубрат има душа, родолюбец е. Желая му Бог да го богослови, да стане някаква магия и да победи. Дано Господ му даде нужното разбиране в ринга, което е ключово. Джошуа и Руис са уникални боксьори. Те са унищожители, свръхчудовища са просто. На Кобрата му куцат още много неща, трябва да ги подобри.

- Някога помагали ли сте му със съвети? 
- Как да го съветвам? Аз не мога да се докопам до него. Около Кобрата се навъртат едни хора, разни мениджъри, треньорите му също са много. 

Бих го посъветвал да престане с правите удари. Това не е бокс. Трябват крошета, ъперкъти, клякаш, лягаш оттук оттам, да има удари отвсякъде. Трябва да праскаш яко. Не знам как са го учили треньорите му. Да, има понякога прави удари, но повече трябва да са - бам, бам... Намираш подходяща дистанция и започваш с ъперкътите - в главата, крошета. Удряш и го сваляш. Но това явно треньорите му не го учат. 

- Като се приберете от Германия, ще го потърсите ли и евентуално да се видите?
- О, разбира се. Той ми е приятелче. Много искам да му кажа някои неща. Но трудно би се случило. Преди 4 години бях при него на Белмекен, покани ме да го видя. Но около него много хора се бяха събрали, просто мястото ми не беше там в този момент. Да бъде жив и здрав, най-важното. Желая му още много успехи. 

- Кога се прибирате от Германия? 
- Може би като получа парите от борсата. Тук ми дават по 1100 евро на месец, братиньо. Преди време работих тук и имам права, полагат ми се пари от борсата. Обаче трябва да ме вкарат от училище, но аз не ставам за училище, защото съм с псориазис. Вчера бях в клиниката, за да ми издадат един документ, след като се запознаят с болестта ми. И с него ще мога да поискам да ми изплатят всичките пари, които ми се полагат от борсата. Чакам за още четири месеца, това са 4400 евро. Много пари давам за лечение. Като си взема парите, веднага паля колата и се прибирам в България. 

Много остър псориазис имам, хроничен. Не ми изчезва вече няколко години. На моменти ми олеква, но после... Мъчи ме, брутално е. Не мога да го излекувам вече много години. Влоши се покрай ядовете ми в България. Заради това, че ми забиваха нож в гърба. В един момент просто получих уплах от хората. А аз се раздавах за тях, давах си живота. Помагах на всеки. А те ме крадяха, включително приятелите. Но когато си свалиха маските, си казах: "Леле, майко! Защо съм се раздавал, защо съм си давал парите!?". Бях банкомат просто. Видяха ми благородната душа и ме ограбваха. Майко-о-о, само като се сетя - милиони съм отказвал! Получих уплах от хората и тази болест ме думна. От стреса е, ясно е. Но животът продължава. Великият е един - Бог. Един ден ще има изцерение. Болестта ми дойде, за да ме поучи да внимавам и дори да зная на кого да казвам "здрасти". Истината е, че около мен бяха само демони, не спираха да ме грабят и използват. 
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ
SPORTAL.BG Спортни новини

Добави коментар Коментари (27)

е айде стига със на Сераф (Гост) 27 отговор
09 декември 2019 | 15:57

А бе журналистчета....... Айде стига ни го влачихте тоя , като посока .... колко бил беден и как живеел едва ли не между 4 голи стени. Айде да си каже , колко пари цоцка на месец от олимпийските пенсии и да се спира тоя цирк. Всеки месец медалистите от олимпиади прибират олимпийска пенсия от тотализатора ! На дали му е под 1500-2000 лева пенсията. Колко точно бедняк ще да е ? И какво точно не може да си позволи с тия пари ? Затова се прибира в България за по месец - два ! Затова и е цял живот безработен ! Мързел е ! Не му били стигали 500-600 евро искал още , че инъче било срамно само с 2000 лева на месец от пенсията! Аре у лево ! Рейтинг: 1 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Z (Гост) 26 отговор
21 ноември 2019 | 11:44

На Сарафа просто не му се рискуваше при профитата, вече правеше немалко пари при аматьорите и имаше успехи, затова отказа договора, който веднага след него Мейуедър подписа. Айде верно стига е ревал като вдовица за шланг. Рейтинг: 12 0

Qwerty (Гост) 25 отговор
21 ноември 2019 | 11:39

Сараф, не ти омръзна да играеш циркове и да хленчиш? Отказа милионите да станеш профи, защото вече беше изградил име в аматьорския бокс, с много титли и успехи. Просто те беше страх да отидеш при професионалистите, защото там е много ама много по-различно и можеше както да станеш шампион, така и да лежиш прострян като прани гащи на въжетата. И между другото е супер смехотворно, да изтъкваш като причина родолюбието си. Защото: 1. Никой не ти е предлагал да боксираш за САЩ, просто щеше да станеш индивидуален профи като Кубрат, да предствляваш себе си и да печелиш за себе си, но пак да си излизаш с българското знаме. 2. Ти ПРИЕ предложение да боксираш за Турция! Не като профи а като аматьор! Т.е. прие да излизаш под турски флаг, да представляваш Турция, да се биеш и печелиш ЗА Турция! Срещу ПАРИ! Така че айде ако обичаш спри да ревеш като вдовица за к*р, колко си чист по душа и какви пари си бил отказал от любов към родината. Рейтинг: 18 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

NWA (Гост) 24 отговор
18 ноември 2019 | 16:16

ПУЛЕВ СПОМНЯШ ЛИ СИ КОГАТО ДЖОШУА ТИ ПРЕДЛОЖИ ДОБРОВОЛНА ЗАЩИТА НА ТИТЛИТЕ СРЕЩУ ТЕБ А ТИ ЧРЕЗ ТВОЯ МЕНИДЖЪР МУ ОТГОВОРИ ЧЕ 4 МЕСЕЦА ЗА ПОДГОТОВКА СА ТИ ТВЪРДЕ МАЛКО И НЕ СИ СЪГЛАСЕН ДА ИЗЛЕЗЕШ А ЗНАЕШ ЛИ ЧЕ РУИС САМО МЕСЕЦ ПРЕДИ МАЧА ИЗОБЩО НЕ Е ЗНАЕЛ ЧЕ ЩЕ СЕ БИЕ С НЕГО Рейтинг: 14 1

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Левскар от 1974 (Гост) 23 отговор
16 ноември 2019 | 23:39

Сарафа не е единствения български спортист , който е имал много пари и после фалирал!Аз познавам 15 Футболисти от Сащ-94 , които фалираха и нямат нищо заради хазарт,пиене,дрога и лоши инвестиции!...И за Сарафа се знае,че след всяко завръщане от турнир в чужбина е правел и плащал 2-3 дневни банкети в махалата в Пещера,никой не го е карал да харчи безразборно! Рейтинг: 25 3

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Пазарджиклия (Гост) 22 отговор
16 ноември 2019 | 14:05

Вие ГОЛЯМИТЕ БЪЛГАРИ АКО БЯХТЕ НА НЕГОВО МЯСТО ВЕДНАГА ЩЯХТЕ ДА СЕ ПРОДАДЕТЕ ПАРИТЕ КОИТО МУ ПРЕДЛОЖИХА ТОЙ ГИ ОТКАЗА ЗАРАДИ БЪЛГАРИЯ А ФЛОЙД ВЕДНАГА ПОДПИСА Рейтинг: 15 24

Запознат и паметен (Гост)
16 ноември 2019 | 23:33

Не е точно така... Рейтинг: 12 3

Ебльо (Гост)
23 ноември 2019 | 11:29

Ми Флойд си е американец е кенеф какво да направи и той ли да отиде да се бие за пещера Рейтинг: 2 0

pk (Гост) 21 отговор
16 ноември 2019 | 08:50

много земен човек Рейтинг: 18 14

УЖАС (Гост) 20 отговор
16 ноември 2019 | 08:43

ЗАБРАВИХТЕ ЛИ, ЧЕ ТОЗИ ЦИГАНИН ЗА ПАРИ БЕ ГОТОВ ДА СТАВА ТУРЧИН....СЕГА БЪЛГАРИЯ...... Рейтинг: 40 13

FANTOMAS (Гост) 19 отговор
16 ноември 2019 | 07:32

Велик боксьор и много прост човек ! Рейтинг: 64 4

Кънчо (Гост) 18 отговор
16 ноември 2019 | 04:25

Голям спортист ама празна глава Сарафче барем по медиите спри да се излагаш приятелче като ги знам наше медии и пари не ти дават за интервю замълчи малко поне с боксовите успехи да те помнят не с хленчене на ляво и дясно каквото било било Рейтинг: 51 8

Име (Гост) 17 отговор
16 ноември 2019 | 01:08

Аз нещо се объркАх - гадно му е в България , обаче когато е навън - няма търпение да се прибере в България?!?? Рейтинг: 38 5

обяснение второ (Гост)
16 ноември 2019 | 08:51

"Моите хора работят, включително и жена ми, само аз не." Сам вкъщи в Германия. Рейтинг: 28 3

обяснение първо (Гост)
16 ноември 2019 | 08:49

"Не следя медиите, нямаме българска телевизия тук." И в чужбина явно е трудно. Рейтинг: 18 3

Иво (Гост) 16 отговор
16 ноември 2019 | 01:02

Този човек постоянно за пари говори. Рейтинг: 44 5

Беше (Гост) 15 отговор
15 ноември 2019 | 23:23

Минало свършило.... беше Рейтинг: 24 3

ddd (Гост) 14 отговор
15 ноември 2019 | 23:23

"...Бих го посъветвал да престане с правите удари. Това не е бокс. Трябват крошета, ъперкъти, клякаш, лягаш оттук оттам, да има удари отвсякъде. Трябва да праскаш яко" Тук съм абсолютно съгласен с неговото мнение Рейтинг: 64 4

. (Гост)
16 ноември 2019 | 02:41

ми няма как да стане, на Кубрат физиката не му позволявакато дърво без корен е, но е изтискал максимума и постига по-добри резултати от очакваните. демек, това си е неговият стил и няма как да стане Майк Тайсън Рейтинг: 37 2

Stuttgart (Гост)
16 ноември 2019 | 23:31

Съгласен съм със Сарафа и двете мнения,въпреки,че не съм бил боксьор виждам,че Кубрат е бавен ,с лоша техника,и слаби удари...Сарафа съветва Кубрат да влиза в съперниците си като Тайсън,но явно това е невъзможно за посредствен боксьор като Пулев!...А такива заплати от 3-4000 евро в Германия няма , малко е понадул Сарафа! Рейтинг: 10 2

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Xxx (Гост) 13 отговор
15 ноември 2019 | 23:08

Да е жив и здрав човека, голям спортист е бил. Рейтинг: 34 3

Вижоще

Бокс

Промоутърът на Кобрата: Битката с Джошуа няма да е във Великобритания 28 февруари 2020 | 17:04
Еди Хърн потвърди мача Джошуа - Пулев 28 февруари 2020 | 07:20
Хакери нападнаха Кобрата 27 февруари 2020 | 15:43

Водещи новини

Берое надви слаб Локомотив за едно полувреме (видео) 28 февруари 2020 | 19:19
ЦСКА-София загуби мегадело във ФИФА, заплашиха България с изхвърляне от всички турнири (документ) 28 февруари 2020 | 12:42
Левски уреди национал от Славия преди дербито с "белите" 28 февруари 2020 | 15:38
Oфициално: Върнан Анита подписа с ЦСКА-София 28 февруари 2020 | 17:06
Ето какво каза ЦСКА-София пред ФИФА в своя защита (документ) 28 февруари 2020 | 14:23
Официално: Отложиха Арда - Лудогорец, мачът на "орлите" с Левски под въпрос 28 февруари 2020 | 16:58
Жребият в Лига Европа отреди: Интер срещу изненадата в Ла Лига, Юнайтед срещу дебютант в елиминациите 28 февруари 2020 | 14:17
Първите тестове в Лудогорец за коронавирус - негативни 28 февруари 2020 | 19:43
ЦСКА-София финализира трансфера на Бикел в САЩ 28 февруари 2020 | 18:46
Димитър Димитров: Изключително некоректно съдийство 28 февруари 2020 | 19:42
Ман Сити остана без основен защитник за около месец 28 февруари 2020 | 16:55
Очаква ни фантастичен мач, надъхан е Кристиано 28 февруари 2020 | 18:43
Легендата Ривалдо с диагноза за проблемите на Барселона 28 февруари 2020 | 19:14
Григор Димитров винаги взима сет на Надал на твърди кортове 28 февруари 2020 | 14:53
Погба подновява тренировки следващата седмица 28 февруари 2020 | 14:17

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.