Уелс спечели битката с Унгария и е на Евро 2020 (галерия)

Уелс спечели битката с Унгария и е на Евро 2020 (галерия)

Воденият от Гарет Бейл и Аарън Рамзи тим на Уелс спечели директната битка с Унгария за второто място в група Е на квалификациите и ще играе на Евро 2020. Островитяните победиха с 2:0 в Кардиф след два гола на Рамзи във всяко от полувремената (15, 47) и събраха 14 точки. В другия мач от групата Словакия си свърши работата срещу Азербайджан, но остана на третото място с 13. Унгарците пък завършиха 4-и с 12. Преди изиграването на тези две срещи и трите тима имаха своите шансове да се класират, но големият победител от вечерта е Уелс, който стана последният 20-и участник на Евро 2020, достигнал през квалификациите. Останалите четири места ще бъдат запълнени след баражите през март, в които участник ще бъде и България.

Селекционерът на Уелс Райън Гигс е направил две промени спрямо състава, който победи Азербайджан с 2:0. На терена от първата минута започват опитните Аарън Рамзи и Джо Алън, които заемат местата съответно на Итън Авпаду и Хари Уилсън.
Двубоят започна при фантастична атмосфера на стадиона в Кардиф. Уелският химн беше изпян от зрителите, изпълнили до краен предел трибуните. Двата тима започнаха предпазливо предвид огромния залог в мача. Първият удар беше отправен към вратата на Уелс, но Джуджак беше доста неточен. Домакините пресираха своя съперник и постепенно се настаниха в полето на унгарците, които се бранеха добре, а отпред остана само Шалай. В 10-ата минута пас по фланга не стигна до Гарет Бейл. Именно звездата на "драконите" отправи първия точен удар в очертанията на вратата, като завърши с левия крак една бърза контраатака. Ударът му обаче беше слаб и Гулаши с лекота улови. Това се случи в 13-ата минута, а само две по-късно Уелс стигна до откриване на резултата. Гарет Бейл получи топката на десния фланг, този път избра да центрира в наказателното поле, където Рамзи беше оставен непокрит и с глава прати топката в мрежата.
Край на квалификациите за Евро 2020! Ясни са 20 от 24-те финалисти
Край на квалификациите за Евро 2020! Ясни са 20 от 24-те финалисти
След гола Уелс продължи да доминира на терена, докато унгарците изглеждаха объркани и не намираха отговор. В 26-ата минута унгарците опитаха да притеснят Хенеси, след като Барат отправи удар с глава след центриране на Джуджак от фаул, но доста неточно.
Уелс прие тактически играта в своята половина, което можеше да им донесе плодове в 28-ата минута, когато след бърза контраатака, топката отново стигна до Бейл отдясно и той центрира, но този път не достигна точност на удара на Муур. В 34-ата минута Унгария пропусна двоен шанс да изравни, след като разкри слабостите в уелската отбрана. Хенеси обаче първо отрази с една ръка удара на Доминик Шобошлай, последва нов удар на Салай, но стражът на Уелс отново спаси.
До края на полувремето резултатът се запази и всичко остана за след почивката. Втората част започна по мечтан начин за домакините. Топката беше центрирана в наказателното поле пред Гулаши, Муур увлече унгарските защитници и успя да я насочи към оставения непокрит Рамзи, който от малък ъгъл успя да я прати за втори път в мрежата. В 53-ата минута късметът покри унгарците, след като след марково изпълнение на пряк свободен удар от Гарет Бейл топката "облиза" гредата.
С напредването на времето унгарците сякаш приеха загубата, но започнаха да действат по-грубо. Уелсците пък тръгнаха смело напред, а в 60-ата минута Рамзи опита да стигне до хеттрик като стреля от границата на наказателното поле, но Ланг блокира с тяло топката. Четвърт час преди края пък вратарят Гулаши с крак спря топката след нов изстрел на Рамзи, който получи топката от Джеймс. Унгарците се хвърлиха в отчаян щурм в опит да променят съдбата си, но уелсците действаха спокойно в защита, като дебнеха за своя шанс за трети гол, който да сложи точка на спора. В последните минути селекционерът Райън Гигс извади Гарет Бейл, за да получи заслужените си аплодисменти от трибуните, които вече празнуваха едва третото класиране на Уелс за голям футболен форум след 1958 и 2016 година.
Уелс - Унгария 2:0
1:0 - Рамзи (15)
2:0 - Рамзи (47)
Уелс: Хенеси, Дейвис, Мефъм, Робъртс, Локиър, Морел, Алън, Рамци, Бейл, Муур, Джеймс

Унгария: Гулаши, Ланг, Наги, Барат, Джуджак, А. Наги, Шалай, Шобошлай, Ловренчич, Паткай, Салай.
Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички