Показаха уникален ледокоп на 90-годишния юбилей на катеренето и алпинизма у нас

Показаха уникален ледокоп на 90-годишния юбилей на катеренето и алпинизма у нас

С емоционално тържество Българската федерация по катерене и алпинизъм отбеляза своята 90-а годишнина. Зала „София“ в сградата на Националния съвет на БЧК се оказа тясна да побере стотиците дейци и приятели на алпийските спортове, дошли да се поздравят с юбилея.

Слово за развитието и успехите на алпинизма и катеренето в България произнесе председателят на Управителния съвет на федерацията Петко Тотев. С много снимки и документи той изтъкна най-важните мигове и личности в историята на БФКА, възникнала първоначално на 19 ноември 1929 г. като Български планински клуб. Тотев показа уникален ледокоп от 30-те години, след което припомни с много илюстрации и факсимилета успехите и драматичните дни, а в края на словото си благодари на хилядите, които през годините са допринесли за развитието на алпинизма и катеренето в България.

Приветствия по случай юбилея поднесоха главният секретар на Министерството на младежта и спорта Асен Марков от името на министър Красен Кралев, пом.-ректорът на Национална спортна академия "Васил Левски" проф. Кирил Андонов, административният секретар на Български туристически съюз Зорница Радонова, директорът на Планинска спасителна служба Емил Нешев и др.

Шефовете на БФКА получиха специални поздравления за юбилея от „София – Европейска столица на спорта“. Двете институции си партнират и са в тясно сътрудничество през последните 5 години по организацията на редица спортни събития и активности в София и на Витоша. Сред най-популярните и масови е „Витоша зимен фест“ в Световния ден на снега, който се провежда традиционно в третата събота на януари и събира хиляди приятели на планината и зимните спортове край х. Алеко.

Зам.-председателят на УС на БФКА Николай Петков представи много интересна Презентация, с която подробно показа новите маршрути и дестинации, които в последните години са разработени от многото любители на алпинизма и катеренето в България. Церемонията завърши с връчване годишните награди и призове на БФКА.

Последвайте каналите ни в:

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти