MINI John Cooper Works GP - лимитиран и емоционален

MINI John Cooper Works GP - лимитиран и емоционален

MINI John Cooper Works GP е състезателната есенция на модерното MINI. Вдъхновен от легендарните успехи в моторните спортове на марката, лимитираният до 3 000 екземпляра модел олицетворява максималната мощност и безкомпромисната динамика. Неговият дизайн демонстрира още на пръв поглед: пуристкото и в същото време изключително емоционално оформление на екстериора и интериора визуализира по-радикално от всякога GP гените на модела. MINI John Cooper Works GP продължава традициите на лимитираните до малки серии John Cooper Works GP от 2013 и 2006 година.

Екстериорът – емоционално оформена максимална мощност

Още на пръв поглед ниската предна част излъчва безкомпромисна динамика с широката следа, голямата предна броня, изпъкналите калници и с видимият дори отпред заден спойлер. Класическите за MINI икони като елипсовидните фарове и хексагоналната радиаторна решетка осигуряват категорична идентичност и висока разпознаваемост. В същото време характерните за John Cooper Works елементи като въздуховодът на предния капак и хексагоналната решетка тип „пчелна пита“ с лого GP на радиаторната решетка подчертават спортното излъчване на предната част. Отстрани MINI John Cooper Works GP демонстрира най-спортният досега силует на MINI. Взаимодействието между стесняващата се площ на прозорците и издигащата се странична линия създава клиновидна форма отстрани и визуално ускорява автомобила още в покой. Внушителните и обемни повърхности под прозорците оформят мощната каросерия на автомобила- голямата предна броня и големият спойлер на покрива придават максимален спортен дух на профила и осигуряват оптимални аеродинамични качества. Цветът на лаковото покритие на каросерията „Racing Grey metallic“ прелива между светло сиво и синьо-виолетово и придава на автомобила мощна дълбочина, покривът и корпусите на външните огледала са лакирани в цвят Melting Silver. При тази малка серия всички типични хромирани елементи отпред, отстрани и отзад като емблемите на MINI, дръжките на вратите, капачката на резервоара, Sidescuttle и рамките на фаровете са в спортен черен гланц.


Усещания от моторните спортове благодарение на характерните цветови акценти и карбонови елементи  

Целенасоченият MINImalism при формите и цветовете фокусира вниманието върху техниката и я подчертава с цветните акценти в блестящ Chili Red и матов Rosso metallic. Използването на олекотени материали като карбон оптимизира съотношението тегло/мощност, докато максимално оптимизираното разпределение на теглото между осите осигурява типичното за MINI Go Cart-усещане. Абсолютен акцент отстрани са изпъкналите арки на калниците, т. нар. Spats, изработени старателно на ръка от рециклирани карбонови нишки в завода в Ландсхут. За пръв път карбоновият материал е видим и е подчертан с черни хексагонални елементи. Номерацията на предния Spat показва съответния производствен номер в рамките на малката серия. 18-инчовите олекотени Bi Color ковани джанти изключително филигранен начин интерпретират характерната тема на тънките спици при MINI John Cooper Works GP. Това е най-леката кована 18-инчова джанта, предлагана някога за MINI, с което се постига и значително понижение на теглото.

Задната част продължава характерния език на формите отпред и отстрани. Изразителният спойлер на покрива е не само спортен елемент: неговата форма осигурява оптимално аеродинамично притискане и се вписва перфектно в геометрията, също както и въздухозаборниците и аеродинамичните елементи на бронята. Позиционирани демонстративно в средата на задната част, класическите двойни изпускателни накрайници олицетворяват гените на John Cooper Works. Блестящите ауспухови накрайници от неръждаема стомана са с максимално голям диаметър и изпъкват мощно и пуристки от дифузора.

Интериорът – чисто усещане от моторните спортове

Интериорът на новото MINI John Cooper Works GP комбинира пуристкия спортен дух с мощни цветни акценти. Тъмната концепция на цветовете и материалите създава редуцирана, спортна атмосфера, като на определени места целенасочено изпъкват висококачествени цветни детайли. В зоната около водача новото, свободно стоящо дигитално арматурно табло на кормилната колона винаги осигурява интуитивно изобразяване на важните данни в зрителното поле на водача.

3D-печат на детайлите

Най-новите производствени методи като 3D-печатът допълват особената атмосфера в интериора. Характерен акцент от гледната точка на водача са изработените по технологията на 3D печат алуминиеви лостчета за превключване на предавките на спортния волан. Те продължават хескагоналната тема от екстериора с филигранни елементи. Лостчетата за превключване с нова визия и новаторско, подобрено усещане при допир са ярък елемент в интериора на MINI John Cooper Works GP, който за пръв път може да бъде видян при едно MINI. Нови са и изработените с 3D печат елементи на волана, както и индивидуалните декоративни лайстни в зоната на пътника до водача. Всяка декоративна лайстна е уникат и показва индивидуалният производствен номер на автомобила от лимитираната серия. Тяхната специфична за GP хексагонална структура цитира структурата на повърхността на лостчетата за превключване. С това MINI демонстрира едно ново измерение на интегрирането на 3D печата в серийния производствен процес. Използването на адитивни производствени методи като 3D печат издига до ново ниво не само персонализацията, но и позволява напълно нови възможности за изразяване на езика на формите, които досега не бяха възможни с конвенционалните инструменти.

Минималистична задна част

Също както и при предишните модели, така и при MINI John Cooper Works GP задната седалка отпада, за да се постигне възможно най-ниско собствено тегло. Редуцирането до най-важното проличава и от ясните и прегледни повърхности в задната част. Големият надпис GP на задния панел е създаден чрез използването на различни структури и по новаторски и характерен начин акцентира интериора. Червената напречна греда зад предните седалки осигурява атмосфера от моторните спортове.

Последвайте каналите ни в:

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти