Звездното трио на Барса срази Борусия Д в мач №700 на Меси (видео + галерия)

Звездното трио на Барса срази Борусия Д в мач №700 на Меси (видео + галерия)

Попадения на Луис Суарес, Лионел Меси и резервата Антоан Гризман донесоха на Барселона победа с 3:1 над Борусия (Дортмунд) в мач от 5-ия кръг на група "F" в Шампионската лига. По този начин каталунците си осигуриха първото място в крайното класиране и участие на осминафиналите, а за втората позиция ще се борят Борусия и Интер. 

Първия гол вкара Суарес в 29-ата минута след подаване на Меси, малко по-късно двамата си размениха ролите и аржентинецът удвои в своя мач № 700 за клуба, а след почивката се разписа и Гризман, който влезе вместо контузилия се Усман Дембеле.

Барса игра силно през първата част и до 60-ата минута, но след това рязко намали оборотите. Джейдън Санчо върна едно попадение за гостите в 77-ата минута, а малко по-късно след негов удар и намеса на Марк-Андре тер Стеген топката срещна гредата. 

В първия кръг Барса стигна до нулево равенство на "Сигнал Идуна Парк", но тогава германският тим доминираше и пропусна много положения пред вратата на Тер Стеген. Днес беше обратното, а защитата на Борусия отново показа много слабости.

Барселона вече няма домакинска загуба в Шампионската лига от повече от 6,5 години. За последно каталунците отстъпиха на "Камп Ноу" срещу Байерн (Мюнхен), а след това последваха 31 победи и 4 равенства.  

През уикенда Барса надви трудно с 2:1 като гост Леганес и запази лидерската си позиция в Ла Лига преди дербито с Атлетико Мадрид. Каталунците обаче за пореден път не убедиха с играта си, а днес старши треньорът Ернесто Валверде не можеше да разчита на наказания Жерард Пике. Жорди Алба и Нелсон Семедо са контузени, но в центъра на защитата се завърна Клеман Лангле, който си партнираше със своя сънародник Самюел Юмтити.

В предни позиции за Барса на Меси помагаха Луис Суарес и Дембеле, а Антоан Гризман започна на пейката. Тримата в средата на терена бяха Серхио Бускетс, Френки де Йонг и Иван Ракитич. 

Борусия също е далеч от най-добрата си форма. След обрата от 0:2 до 3:2 срещу Интер, отборът претърпя крушение при визитата си на Байерн (Мюнхен) в Бундеслигата - 0:4, а преди няколко дни едва стигна до равенство срещу аутсайдера Падерборн в мач, в който губеше с 0:3. Всичко това увеличи критиките по адрес на старши треньора Люсиен Фавър и в Германия се заговори, че той скоро може да бъде уволнен.

Важните отсъстващи в състава на Фавър бяха Томас Дилейни и привлеченият именно от Барселона Пако Алкасер. Очакваше се Марио Гьотце да започне като "фалшива деветка", но световният шампион бе сред резервите. Атаката на Борусия водеше Ройс, а малко зад него играеше Юлиан Брант. Ашраф Хакими и Рафаел Герейро действаха по фланговете, а Юлиан Вайгъл и Аксел Витсел бяха двойката вътрешни халфове. На пейката освен Гьотце стартираха Джейдън Санчо и Торган Азар.

Борусия имаше възможност да излезе напред още при първата си атака. Грешка на Ракитич постави началото на контра на "жълто-черните" чрез бързия Хакими. Тер Стеген изби неговото центриране, но после топката попадна в Нико Шулц и само добрата намеса на Юмтити предотврати гола. 

13 Барселона - Борусия Дортмунд

В 10-ата минута шанс се откри и пред Меси, но неговият изстрел от фаул срещна стената. Малко след това Дембеле от малък ъгъл се опита да се разпише срещу бившия си тим, но никак не затрудни Роман Бюрки.

Барселона заигра по-концентрирано в следващите минути и Дембеле направи още един пропуск. Меси пък изведе хитро Суарес, който прати топката в мрежата, но попадението му правилно беше отменено заради засада.

13 Барселона - Борусия Дортмунд

В средата на полувремето Дембеле получи разтежение и трябваше да напусне, а на неговото място логично се появи Гризман. Бившата звезда на Атлетико Мадрид имаше участие в атаката за гола, с който Барса поведе. След негов пас топката стигна до Меси, който с едно докосване намери Суарес и той не сбърка.

Защитата на Борусия действаше изключително припряно и това нямаше как да не доведе до още проблеми. При пробив на Гризман останаха съмнения за нарушение срещу него в наказателното поле, но сънародникът на французина Клеман Тюрпен си замълча. Нямаше кой да помогне на "жълто-черните" в 33-ата минута, когато Матс Хумелс подари топката на Де Йонг, той подаде на Суарес, а уругваецът веднага комбинира с Меси. Ударът по диагонала на Лео означваше само едно - гол №114 за него в Шампионската лига. 

13 Барселона - Борусия Дортмунд

Барселона продължи да притиска съперника, което не беше особено трудно, защото футболистите на Борусия не успяваха да се окопитят. За тяхна радост, до почивката не падна трети гол във вратата на Бюрки. 

В края на полувремето имаше и един забавен момент, при който Суарес неволно уцели в главата рефера Тюрпен и го повали. Играта беше спряна за около минута, докато съдията се съвземе.

13 Барселона - Борусия Дортмунд

За началото на втората част Фавър смени Нико Шулц с Джейдън Санчо, а Гризман стреля в тялото на Бурки след поредния брилянтен пас на Меси още в 46-ата минута. Аржентинецът пък получи жълт картон за симулация в наказателното поле, въпреки че се опита да покаже с жест, че не претендира за дузпа. 

След час игра гостите най-после застрашиха вратата на Тер Стеген, но германският национал реагира хладнокръвно и попречи н Санчо да върне интригата. В 67-ата минута Де Йонг подаде на Меси, той напредна и комбинира със спринтиращия Гризман, който с лекота простреля Бюрки за 3:0. Голът беше първи за световния шампион с екипа на Барса в Шампионската лига.

13 Барселона - Борусия Дортмунд

Четвърт час преди края Меси повтори изпълнението на Пауло Дибала от мача между Ювентус и Атлетико снощи, но топката се отби от напречната греда. В 77-ата минута Борусия все пак стигна до почетен гол, а негов автор стана Джейдън Санчо. Англичанинът овладя хубаво подаване на Брант, нагласи си топката и с левия крак я прати в мрежата.

Барса вече не играеше с максимална концентрация и това можеше да доведе до неприятности. В 87-ата минута Санчо отправи хубав удар и накара Тер Стеген да се разтяга максимално. Благодарение на намесата на германеца топката се отби от гредата. 

До края не се случи нищо интересно и каталунците вече могат да мислят за дербито на "Wanda Metropolitano", a Борусия ще чака домакинството си на Славия (Прага) в последния кръг. По същото време пък Интер ще е домакин на Барса.

МИНУТА ПО МИНУТА
СТАТИСТИКА ОТ МАЧА
КЛАСИРАНЕ
ГОЛМАЙСТОРИ
ПРОГРАМА
ФОТОГАЛЕРИЯ
Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички