Владимир Илиев: Хубаво е, че през сезона ще имам близък човек до себе си

Владимир Илиев: Хубаво е, че през сезона ще имам близък човек до себе си

В събота в шведския зимен център Йостерсунд стартира световната купа по биатлон. На трасето там през март Владимир Илиев стана първият българин, спечелил медал от световно първенство при мъжете. Троянецът се пребори за среброто в индивидуалния старт на 20 км. “24 часа” откри Илиев на летището в Стокхолм и поговори с него за предстоящия сезон.

- Чакането свърши, как се чувстваш преди началото на сезона?

- Нормално, най-важното е, че съм здрав. Смятам, че съм в прилична форма. Каква наистина е тя, ще стане ясно още след второто състезание в Йостерсунд. Няма как да си сигурен, преди да си се сравнил с конкуренцията. Аз по принцип тръгвам по-трудно в сезона. Надявам се сега ситуацията да се промени. Сложната част от годината с натоварването при подготовката вече приключи. Сега ще си проличи каква работа сме свършили. Идва по-лесният вариант като тренировки, но пък и с напрежение при състезанията. Това прави биатлона много интересен.

- Има ли нещо по-различно, върху което акцентира при подготовката за новата кампания?

- Да, имаше неща, на които решихме да обърна повече внимание. Това са скоростните тренировки и стрелбата с повишен пулс. С нея се опитваш да пресъздадеш ситуация като при състезание, която, естествено, няма как да се получи съвсем същата. Поставяш се обаче в нея и гледаш да изгладиш нещата. Но това няма как да ти помогне на трасе като в Йостерсунд. Силният вятър е в състояние да ти развали старта и не можеш да прецениш реално на какво ниво си.

- По-различно ли ще е това завръщане в Йостерсунд след сребърния медал през март, който е първи за България от световно първенство?

- Предполагам, че като стъпя на трасето, в главата ми ще нахлуят хубавите спомени. Така се случва, че стартовете в Йостерсунд са близо тази година заради световното през март, а сега по традиция там стартира сезонът. Иначе за мен трасето или мястото няма значение. Важното е в каква форма се намираш.

- Какви цели си си поставил за сезона?

- Както винаги, те са добро представяне на световното и европейското първенство. Дано се запазя здрав до тях. За нас, българите, които участваме и на двете, тази година е по-удачният вариант, при който първо ще е световното, а после европейското. Досега беше обратното. На световното големите сили участват с най-добрите си състезатели, а на европейското 95% от тях не пристигат. Така първо ще мине най-важното състезание, а след това второто по важност. Този сезон се целя и в по-добри резултати в световната купа.

С всяка година ставам по-опитен, ориентирам се по-добре в ситуациите. Трябва да използвам това, за да постигам по-предни класирания.

- Започваш този сезон и с новина в личния си живот. Чрез фейсбук бе официализирана връзката ви с националката по биатлон и твоя съгражданка от Троян Милена Тодорова. С какво това ще промени сезона?

- По-различно ще е със сигурност. По принцип в годините по време на сезона почти не се прибирам в България. Сега ще бъдем заедно с нея. Хубаво е да имаш близък човек до себе си, когато си далече от родината.

24chasa.bg

Последвайте каналите ни в:

Още от Зимни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти