Меси се качи на сцената - Лео дари Барса с ценна победа в Мадрид (видео + галерия)

Шампионът на Испания Барселона запази първата позиция в Ла Лига след изключително важна победа с 1:0 при гостуването си на Атлетико Мадрид в дуел от 15-ия кръг, игран при постоянен проливен дъжд. Лионел Меси реши двубой с красив гол в 86-ата минута, вкарвайки за първи път на "Wanda Metropolitano".

Вратарят на "блаугранас" Марк-Андре тер Стеген направи няколко страхотни спасявания през първото полувреме, за да запази вратата си. Първото полувреме принадлежеше на "рохибланкос", а след почивката Барса заигра по-силно. След броени часове ще бъде връчена "Златната топка" и според специалистите фаворит за наградата е именно Ла Пулга.

Ернесто Валверде заложи на Иван Ракитич като опорен халф вместо Серхио Бускетс. Меси, Луис Суарес и Антоан Гризман оформиха нападателния тризъбец. Френският стрелец беше освиркан по време на целия двубой. Диего Симеоне разположи 4-4-2 с Жоао Феликс и Алваро Мората в атака. Саул застана на позицията на левия краен бранител.
Срещата започна с продължително владение на топката от страна на каталуците. В седмата минута сантиметри не достигнаха на Атлети за откриващ гол. Гостите от “Камп Ноу” не изчистиха добре топката, Марио Ермосо овладя в наказателното поле и центрира, Жуниор Фирпо посегна с крак и отклони топката към далечния ъгъл, като имаше късмет топката да намери гредата и да не попадне в мрежата.
В десетата Мората получи в наказателното поле, но Жерард Пике следеше действията му и го блокира.
В началните минути барселонският тим не успяваше да доближи вратата на Ян Облак. “Червено-белите” вкарваха скорост в действията си най-вече с акции по десния фланг, включващи основно Киърън Трипиър и Анхел Корея. В 16-ата отново се получи опасно центрира в наказателното поле на каталунците, а този път Фелипе не съумя да насочи точно.
В 20-ата Жоао Феликс хвърли великолепен фалцов пас към далечната греда. Там Ермосо беше абсолютно сам, не се забави с насочването, но Марк-Андре тер Стеген отрази майсторски с крак, а и имаше късмет топката да не попадне в мрежата. В 25-ата Тер Стеген подаде към Артур от аут, бразилецът беше притиснат и загуби. Ектор Ерера получи възможност да шутира от 17 метра и завъртя топката покрай гредата в аут.
Минута по-късно каталунският тим изгради първата си много опасна атака. Лео Меси се втурна по левия фланг, подаде в наказателното поле към Луис Суарес, който пропусна за Ракитич. Хърватинът не успя да стреля по най-добрия начин от чудесна позиция и Облак улови. В 31-ата съдията Матеу Лаос си навлече гнева на феновете, след като не извади жълт картон на Ракитич за задържане с две ръце в гръб на Мората.
В 36-ата Гризман и Суарес разиграха превъзходно по светкавичен начин. Уругваецът не се поколеба и шутира с много мощ без подготовка от 20 метра - топката премина опасно покрай гредата. В 40-ата Тер Стеген направи ново впечатляващо спасяване. Мората се извиси при корнер и стреля по страхотен начин с глава, но германският страж отрази феноменално с ръка. В 42-ата Жерард Пике скочи най-добре при корнер и прати топката върху мокрия терен и тя отскочи, за да срещне напречната греда.
Втората част стартира с далечен опит на Гризман. Френският нападател не затрудни особено Облак, който улови високата топка. В 56-ата домакините се измъкнаха от високата преса благодарение на фантастичен рейд през центъра на Ектор Ерера. Мората напредна отляво, подаде към Томас и в крайна сметка финалният удар беше блокиран.
В 60-ата "блаугранас" развиха поредната продължителна атака. Тя беше завършена от Меси, който шутира от 23 метра, Облак изпусна топката, но я достигна преди Луис Суарес. В 63-ата домакините загубиха топката след пряк свободен удар. “Червено-белите” изостанаха, Сержи Роберто се втурна по десния фланг и имаше няколко опции. Той реши да намери Луис Суарес пред наказателното поле, който избра да стреля веднага - Облак спаси.
Минута по-късно Френки де Йонг навлезе в дясната част на наказателното поле и извади топката за Меси, който в последния момент беше блокиран. В 69-ата Меси напредна през центъра, възползвайки се от празното пространство. Опитите за нарушение срещу него не сполучиха. Той насочи наляво за Суарес, който обърна за свободния Гризман. Французинът стреля атрактивно от въздуха, но не успя да натисне добре топката и я прати над гредата.
В 70-ата Мората напредна скоростно по лявото крило, Меси не успя да го спре и Пике се хвърли на шпагат. Съдията назначи нарушение на бранителя, но реши да не вади втори жълт картон на каталунския защитник. Повторенията показаха, че испанският нападател се хвърля напред без контакт, но пък и Пике няма шанс да играе с топката.
В 72-ата се получи зрелищна суматоха в наказателното поле на гостите от "Камп Ноу". Анхел Корея центрира по земя, а Мората отклони атрактивно с пета. Топката беше избита от голлинията, а секунди по-късно нов удар беше блокиран. В 78-ата Пике и Витоло се хвърлиха с шпагати за спорна топка. Защитникът игра с кълбото, а испанският нападател влезе остро в коляното на своя съперник. Съдията прецени, че картон не е необходим. В 83-ата се наложи Пике да бъде заменен.
В 86-ата Лео Меси напредна от десния фланг навътре, подаде към Суарес, който много правилно само чукна топката за двойно подаване. Последва великолепен фалцов изстрел от 18 метра, който матира Облак за 0:1. След това попадение Лео вече има голове на всички стадиони от настоящите отбори в Ла Лига. В последните минути домакините натиснаха, но центриранията им не бяха достатъчни за гол.
В крайна сметка Барса се завърна на върха, а Атлетико остана извън челната петица.
Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти