Когато отбор на Арсен Венгер изпада от елита

Когато отбор на Арсен Венгер изпада от елита

Кариерата на Арсен Венгер като треньор стартира добре. Той показва потенциал като наставник на юношеския отбор на Страсбург и след това като помощник в Кан. През 1984 г. Венгер поема Нанси в първа дивизия на 34-годишна възраст, след като е препоръчан от бащата на Мишел Платини - Алдо.

В първия си мач начело на тима той изведе Нанси до победа с 4:2 над ПСЖ на "Парк де Пренс". След два успеха над Марсилия в последния кръг от сезона отборът на Венгер разбива Пари Сен Жермен с 6:1. Само 4000 зрители са свидетели на двубоя. Нанси завършва на 11-то място в крайното класиране, което е успех, тъй като бюджет на клуба е ограничен, а най-добрите играчи често са продавани.

"Не беше лесно. Всяка година се борихме за оцеляване. Добрите играчи напускаха", спомня си Венгер. Малкото пари, с които разполага Нанси, са давани за подобряване на съораженията. Треньорът няма пари за селекция и се концентрира върху развиването на млади таланти.

Във втория му сезон там Нанси завършва на 18-о място и се спасява от изпадане след плейоф с Мюлуз. Това само отлага неизбежното. Още играчи са продадени и домакинска загуба от Брест с 0:4 дава индикация накъде отиват нещата. Тимът отбелязва само 28 гола за 38 мача и изпада.

Това е последната кампания на Венгер в клуба. Той няма желание периодът му там да завърши с отиване във втора дивизия, но потенциалът, който демонстрира, привлича вниманието на мнозина. Монако го следи от известно време, но първоначално Нанси отказва да го пусне.

Накрая Венгер има избор между Монако и ПСЖ. Специалистът избира клуба от княжеството, защото собственикът показва, че много го цени. Това решение променя живота му. Година по-късно Венгер става шампион на Франция, което го изстрелва в големия европейски футбол. Сред тези, които седят и си водят бележки, е вицепрезидентът на Арсенал Дейвид Дийн. Арсен е преминал през провали, но вече хората го взимат много сериозно.

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти