Клоп става все по-смел с ротациите, но и с тях Ливърпул печели с лекота (видео)

Клоп става все по-смел с ротациите, но и с тях Ливърпул печели с лекота (видео)
Лидерът в Премиър лийг Ливърпул надигра с 3:0 Борнемут като гост в двубой от 16-ия кръг на английския шампионат и поне за няколко часа дръпна с 14 точки на върха. Дербито на Манчестър, което е по-късно тази вечер, ще покаже дали тази дистанция ще се промени. След като през седмицата направи някои неочаквани ротации, които се оказаха повече от успешни, мениджърът на мърсисайдци Юрген Клоп днес бе предприел цели седем промени в състава си. През втората част пък германецът даде шанс на 18-годишния Къртис Джоунс да дебютира във Висшата лига. Това обаче не повлия на "червените" по никакъв начин. Напротив - две от резервите - Алекс Окслейд-Чембърлейн (35') и Наби Кейта (44'), дадоха аванс на гостите с хубави голове, а Мохамед Салах (54') довърши "черешките" след асистенция на  Кейта. За Ливърпул, който постигна седма поредна победа в първенството, това е първа чиста мрежа от края на септември.

Алисон застана на вратата, след като изтърпя наказанието си за червения картон срещу Брайтън. Роберто Фирмино и Мохамед Салах също се завърнаха сред титулярите за сметка на Дивок Ориги и Джердан Шакири, които отбелязаха три гола срещу Евертън, но днес останаха на скамейката за началото. Този път Трент Александър-Арнолд и Садио Мане получиха почивка и бяха сред резервите, но десният бек трябваше рано-рано да се появи в игра. На техните места стартираха Джо Гомес и Алекс Окслейд-Чембърлйн. Жоржиньо Вайналдум и Адам Лалана пропуснаха двубоя заради леки травми. Вместо тях в халфовата линия започнаха Джордан Хендерсън и Наби Кейта.

Две бяха корекциите в състава на Борнемут в сравнение с мача с Кристъл Палас. Саймън Франсис и Райън Фрейзър стартираха на местата на контузения Адам Смит и Хари Уилсън, който нямаше право да играе срещу Ливърпул, чиято собственост е.
Гостите създадоха първата опасност в осмата минута, когато Джо Гомес намери много добре Салах в наказателното поле. Египтянинът стреля веднага с левия крак, но Рамсдейл спаси.
Бившият играч на Ливърпул Доминик Соланке направи добър пробив в 20-ата минута и нанесе нелош изстрел, но топката рикошира в крака на Ловрен и излезе в корнер.
В 25-ата минута Салах овладя страхотен извеждащ пас на Анди Робъртсън, след което се опита с пета да намери Окслейд-Чембърлейн. Аке обаче внимаваше и изчисти. Скоро след това Милнър излезе на стрелкова позиция, но ударът му премина встрани от далечната греда.
В следващите минути двубоят придоби двуостър характер. Шут на Грьоневелд премина встрани, а удар с глава на Салах без спасен от Рамсдейл. Ван Дайк пък се намеси блестящо, за да спре пробив на Соланке на границата на наказателното поле.
В 32-рата минута Нейтън Аке направи страхотен шпагат срещу Салах в наказателното поле. Централният бранител обаче получи разтежение в този момент и трябваше да бъде заменен от Симпсън. Това се оказа определящо за по-нататъшния развой на мача.
Веднага след това Ливърпул откри резултата. Джордан Хендерсън отправи изключителен 50-метров пас към Окслейд-Чембърлейн, който се движеше на скорост, но въпреки това успя добре да засече топката от въздуха. Рамсдейл я докосна с крак, но тя влезе във вратата му.
В 40-ата минута и Юрген Клоп направи принудителна смяна. Ловрен напусна, а Трент Александър-Арнолд се появи на неговото място. Джо Гомес се премести в центъра на отбраната, а Арнолд зае обичайното си място отдясно.
Четири минути преди почивката Ливърпул пропусна да удвои. Салах намери добре Фирмино, чийто изстрел обаче рикошира в гърба на Окслейд-Чембърлейн и излезе в аут.
В 44-тата минута обаче нямаше какво да спаси Борнемут от втори гол. Салах получи на границата на наказателното поле и задържа между трима бранители, след което с много хитър пас с пета изведе Кейта. Халфът простреля Рамсдейл отблизо.
В добавеното време на първото полувреме гостите като по чудо не отбелязаха трети гол. Центриране от корнер бе отклонено с глава от Фирмино към далечната греда, където Салах бе оставен сам, но не успя да натисне топката и я прати над вратата.
В 50-ата минута Рамсдейл спаси нов хубав изстрел на Кейта. Четири минути след това гвинеецът се възползва от грешка на Борнемут при изнасянето на топката и изведе с пас по земя Салах, който чукна технично в далечния ъгъл - 3:0.
Грьоневелд вкара топката във вратата на Алисон в 66-ата минута, но попадението правилно бе отменено заради засада. Три минути след това Рамсдейл спаси опасен удар на Салах.
В 76-ата минута Клоп даде почивка и на Анди Робъртсън, а в игра за своя дебют в Премиър лийг се появи 18-годишният Къртис Джоунс.

До края Фирмино, Джоунс и Хендерсън пропуснаха да направят победата на Ливърпул още по-изразителна.


СТАТИСТИКА ТУК!
МИНУТА ПО МИНУТА ТУК!
Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти