Именит треньор: Миладинов е като гепард, трябва да е гладен, за да гони плячката

Именит треньор: Миладинов е като гепард, трябва да е гладен, за да гони плячката

За посветените в плуването беше ясно, че Йосиф Миладинов е огромен талант, за който се заговори в Германия още когато беше 14-годишен. На пловдивчанина се възлагаха надеждите да бъде един от перспективните ни състезатели в новата вълна, които да изведат синия ни спорт на друго ниво.

Но още ненавършил 16 години Миладинов избухна, ставайки европейски шампион за юноши, а след това се превърна буквално за три дни в национална звезда с третото си място в света на 100 м бътерфлай. Неслучайно Герард Моерланд - треньорът му в швейцарския клуб „Устер“, го нарича „специален“.

Сравнява го с гепард. А когато това го казва именит специалист, записал седем олимпиади, работил е с десетки изявени плувци, най-известната от които Инге де Брюин, имаме основания да вярваме, че за Йосиф тепърва ще се говори и то не само в България. Пред BGswim.com холандецът Моерланд разкрива какъв тип състезател е Миладинов, как тренира и какви са целите им.

- Г-н Моерланд, как се случи така, че станахте треньор на Йосиф?

- Йосиф пристигна в нашия клуб през септември 2018 г., тъй като родителите му започнаха работа в Швейцария. В моя клуб важните хора ме стимулират и натискат да започна отново работа с елитни състезатели. И понеже Йосиф е специален плувец, промених някои моменти в клуба и сформирахме две групи. Първата е окомплектована от състезатели на средни и дълги дистанции и за тях отговаря треньорът Пабло Кутшер. В групата изпъкват таланти като европейската бронзова медалистка на 200 м съчетано от миналата година Мария Уголкова и Антонио Джакович – континентален първенец на 400 м св. стил от тазгодишния шампионат за юноши. Втората група е за спринтьори и състезатели на средни дистанции и в нея е Миладинов.  Хубавото на тази система е, че истинските плувци на дълги разстояния плуват винаги с Пабло, а спринтьорите с мен. Освен това можем да работим индивидуално и в крайна сметка с приключването на сезона много ясно може да се видят резултатите от тази програма.

- В българското плуване битува максимата, че състезателят през годините трябва да води подготовка от дългите дистанции и с времето да върви към късите. Как Йосиф успява да направи тези впечатляващи времена на 50 и 100 м бътерфлай при положение, че не се състезава на 200 м бътерфлай?

- Как Йосиф плува толкова бързо, въпреки че не преминава от дългото към късото ли? В света на плуването би било голяма грешка, ако го направи. Ако разполагате с много талантлив спринтьор и започнете от малък да го товарите с обеми ще го ще унищожите.

- Как бихте описали Йосиф?

- Йосиф е като гепард. Много бърз убиец. Ако тренирате гепард, увеличавайки обема на заниманията, издръжливостта му ще се увеличи, но ще умре от глад. Просто ще стане по-бавен и няма да има шанс да хване плячка. Оприличавайки Йосиф с гепард, имам предвид, че хищникът няма да се движи, ако не е гладен. Ако е гладен обаче ще убие.

- Какво представляват тренировките на Йосиф в различните цикли от подготовката?

- Седмично тренировките във вода са между шест и осем на брой, а като километраж между 2 и 4,5 км. Продължителността им е от 60 до 90 минути, а общата рекапитулация за седмицата е 24-32 км. Три от заниманията на суша са пряко интегрирани в плувната програма. От четири до шест тренировки за ОФП се работи с тежести.

Правим три цикъла годишно и всеки цикъл включва седмица с 11 тренировки на вода от общо 40-45 км.

„Заострянето“ започва три седмици преди големите първенства. Намаляваме драстично работата с тежестите. Във водата наблягаме повече за стартовете, обръщанията. Работим за максималната скорост.

- Колко напред планирате подготовката на Йосиф? Какви краткосрочни класирания и времена планирате?

- С момче на 16 години е нереалистично да се планира много дългосрочно. Усилията ще са насочени към олимпийските игри в Токио, където ще гоним бързо плуване на 100 м бътерфлай.

Кой е Герард Моерланд

Треньорската кариера на Герард Моерланд започва през 1982 г. и преминава през три държави (Холандия, Холандски Антили, Швейцария) и шест клуба. В настоящия си отбор Устер  е от 1996 г. Класира плувци на седем олимпийски игри, началото е в Барселона през 1992 г.

Сред изявените му състезатели са холандската фурия Инге де Брюин – четирикратна шампионка от форум под петте преплетени кръга, Ерик Ран – първенец на NСАА (националния шампионат на американските университети), Карел Нови - първият швейцарец плувал 100 м свободен стил под 50 секунди, също и двукратен европейски бронзов медалист, Ремо Лутолф – олимпийски  финалист на 100 м бруст, Доминик Мейхтри – олимпийски финалист на 200 м св. стил.

Винаги е бил старши треньор, но след 2008 година не иска да тренира повече елитни състезатели.

Последвайте каналите ни в:

Още от Водни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти