Цанко Цанков дари историческия си плувен екип на Музея на спорта

Цанко Цанков дари историческия си плувен екип на Музея на спорта

Цанко Цанков - първият човек в хилядолетната история на Черно море, който преплува акваторията на Бургаския залив (близо 50 км) - днес предостави на Музея на спорта плувния си бански костюм, шапката и очилата, с които направи уникалното постижение на 17 юли тази година. Вещите ще бъдат изложени в Музея на Националния стадион "Васил Левски" още в началото на следващия месец.

"За мен днес е исторически ден. Искам да благодаря на всички институции, приятели и най-вече семейството ми за подкрепата. Горд съм, че оставям всичко, с което преплувах Бургаския залив, за поколенията. Дано повече деца да получат стимул като ги видят и да тренират нашия спорт. За мен е голяма чест да имам свой кът в Музея на спорта в България", заяви Цанко Цанков.

Плувецът добави, че големите му цели за 2020 година са участие в квалификациите за Олимпиадата в плувния маратон, както и преплуване на разстоянието от Варна до Бургас през лятото.

"Тренирам много интензивно и се готвя за последните квалификации в плувния маратон, които дават възможност за участие на Игрите в Токио. Аз съм много упорит човек и знам, че ще бъде адски трудно, но никога не се отказвам. Ще дам всичко от себе си, за да участвам на Олимпиадата и затова всеки ден тренирам.

За плуването от Варна до Бургас съм убеден, че ще направя опит да го измина. Внимателно проучваме с моя екип най-точното трасе по вода от север на юг. Засега се очертава близо 40 часа плуване на дистанция от почти 100 километра. Трябва да надградим постигнатото от Бургаския залив и Варна-Бургас е следващата ми историческа цел да измина в Черно море", каза още Цанков.

Последвайте каналите ни в:

Още от Водни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти