Нефтохимик очаква Зенит (Санкт Петербург) в Бургас

Нефтохимик очаква Зенит (Санкт Петербург) в Бургас

Шампионът на България Нефтохимик 2010 (Бургас) ще се изправи срещу Зенит (Санкт Петербург) в първи кръг на втория по сила европейски турнир – Купата на ЦЕВ. Родните първенци ще са домакини в първия мач от 1/16-финалите на 11 декември от 19:00 ч. Реваншът е на 18 декември от 19:30 ч.

Без съмнение, двубоят ще предизвика огромен интерес сред любителите на волейбола.

Зенит разполага с огромен бюджет и много класни състезатели. Главен треньор на тима е Томас Самелвуо. 43-годишният финландец е и треньор на "сборная". Начело на националния отбор на Русия той спечели Лигата на нациите през юли, а през август класира безпроблемно тима за Олимпийските игри в Токио. В Зенит помощник му е италианецът Клаудио Рифели, с когото са работили заедно и в националния отбор на Финландия. Трети помощник е Андрей Толочко.

Зенитовци, които са 6-и в класирането на Суперлигата в шампионата на Русия, пристигат днес, 9 декември, в Бургас с впечатляващ на брой спортно-технически щаб.

 

Два дни по-късно, в зала „Младост” любителите на волейбола ще могат да видят руските звезди – диагоналите немецът Георг Грозер и Иван Подребинкин, Иван Яковлев, Лукаш Дивиш, Дмитрий Ковалев, либерото Семён Кривитченко, Дмитрий Макаренко, Андрей Ащев, Кирилл Урсов, Роман Порошин, натурализираният кубинец Ореол Камехо и Алексей Сафонов.

 Срещу част от състезателите на Зенит преди време е играл центърът на Нефтохимик Николай Николов. Преди две години капитанът на бургазлии беше част от тима на Белогорие (Белгород).

Тази сряда, под диригентската палка на старши треньора Николай Желязков, той ще изведе своите съотборници – Стефан Георгиев, Денис Карягин, Стоян Самунев, Кристиян Петров, Максим Дрозд, Добромир Димитров, Жани Желязков, Илия Петков, Мирослав Градинаров, Петър Христов, Мартин Пенев и Георги Петров срещу руския гранд.

Както е известно миналия сезон бургазлии станаха шампиони за трета поредна година, но се отказаха от правото си да играят в Шампионската лига. Поради липса на подходяща зала, ръководството на Нефтохимик подаде документи за участие директно за втория по сила турнир – Купата на CEV.

Миналата година европейската централа направи компромис със зала „Младост”, която не отговаря на изискванията на централата. В очакване на новата зала шампионът на България ще преследва целите си и ако защити титлата си, ще участва отново в Шампионската лига.

Но, едно е сигурно, в сряда и двата тима ще излязат максимално мотивирани, особено след „урока”, който получиха в края на миналата седмица в мачовете от родните си първенства.

На 7 декември Зенит падна с 1:3 при гостуването си на Динамо (Ленинградска област). Със същия резултат Нефтохимик отстъпи при визитата си на Монтана, което коства първото място на бургазлии във временното класиране на Суперлигата.

Първият двубой от 1/16- финалите между Нефтохимик и Зенит е на 11 декември, сряда, от 19:00 часа в зала „Младост”. Първи съдия на мача е Карло Мауро Гойтре от Италия, а втори – Михаил Темелис от Гърция.

bgvolleyball.com
Последвайте каналите ни в:

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти