В Русия са уверени, че атлетите ще могат да участват в Токио като неутрални

В Русия са уверени, че атлетите ще могат да участват в Токио като неутрални
Безпрецедентно! Отстраниха Русия за 4 години от участие във всички големи състезания
Безпрецедентно! Отстраниха Русия за 4 години от участие във всички големи състезания

Руските състезатели по лека атлетика ще могат да се състезават като неутрални на Олимпийските игри в Токио догодина, въпреки продължаващото наказание на местната федерация, обяви действащият ръководител на централата Юлию Тарасенко. В понеделник Световната антидопингова агенция (WADA) извади Русия от международни състезания за срок от четири години, включително от Олимпийските игри в Токио догодина и от следващите зимни игри, както и от Световното по футбол през 2022 г. заради подправяне на лабораторни данни. Изрично беше уточнено, че Русия ще може да участва на Европейското по футбол догодина.

Това означава, че руските спортисти, които получат разрешение да участват в Токио, ще могат да се състезават без националния си флаг и без химна на родината си. Но руските атлети са изправени пред допълнителни пречки да бъдат допуснати, след като процесът на възстановяване на федерацията им беше спрян миналия месец.

“Възможно е атлетите да се състезават под неутрален флаг, както всички други спортове, доколкото разбирам”, каза Юлия Тарасенко, която беше назначена за действащ президент на Руската атлетическа федерация.

Световната атлетика, известна като IAAF до миналия месец, спря процеса на възстановяване на Руската атлетическа федерация в организацията и повдигна възможността тя да бъде отстранена напълно, след като нейният президент и шестима други бяха временно наказани заради сериозни нарушения на антидопонговите правила.

Наказаните седмина души получиха санкции заради предоставяне на неверни обяснения и подправени документи във връзка с местонахождението на състезателя в скока на височина Данил Лисенко, сребърен медалист от Световното първенство в Лондон през 2017 г.
Ласицкене отново негодува срещу спортните власти в Русия
Ласицкене отново негодува срещу спортните власти в Русия
В резултат на тези санкции Световната атлетика реши да преразгледа статута на руските атлети, които получиха разрешение да се състезават като неутрални през последните няколко години. Сред тях е и суперзвездата в скока на височина Малия Ласицкене, която неведнъж разкритикува спортните власти в родината си заради неприятната ситуация, в която я поставят.
Последвайте каналите ни в:

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти