Гледай на живо

"Синя звездна класация", ОСК "Левски" награждава най-добрите си спортисти

Мерилото за Зидан и Гуардиола иде през февруари

Мерилото за Зидан и Гуардиола иде през февруари

За неутралния зрител Реал Мадрид – Манчестър Сити представлява суперзрелище. За двата отбора обаче този сблъсък няма как да бъде по-труден и от по-голямо значение.

Испанският колос завърши 2-ри в група А и си постла за среща с някой от елитните клубове на осминафиналите на Шампионската лига – само РБ Лайпциг изглеждаше желан съперник при наличието още на Байерн (Мюнхен), Ливърпул, Ювентус и Манчестър Сити. Английският шампион пък можеше да се изправи още срещу Атлетико Мадрид, Борусия (Дортмунд), Наполи или Лион, освен срещу „лос бланкос“, след като спечели своята група С.

И двата отбора изтеглиха късата клечка на жребия в понеделник в Нион. Често се казва как, за да спечелиш Европейската купа, трябва да биеш най-добрите и често пъти това е точно така. Не е задължително обаче да ти се налага да биеш най-добрите толкова рано по пътя си към славата.

Сити и Мадрид се срещнаха на полуфиналите на Шампионската лига в сезон 2015/16, когато испанците надделяха с общ резултат 1:0 в накъсан сблъсък, решен от автогола на Фернандо на „Сантиаго Бернабеу“. Впоследствие „лос меренгес“ спечелиха финала и първата от трите си поредни европейски корони под ръководството на Зинедин Зидан, а същото лято „гражданите“ започнаха новата си ера с напускането на Мануел Пелегрини и дългоочакваното пристигане на Джосеп Гуардиола.

Със Зидан начело на Мадрид и Гуардиола на пейката на Сити двата отбора се изправиха един срещу друг само в предсезонна подготовка, като този от Премиър Лийг би с 4:1 в Лос Анджелис през лятото на 2017 г. (Браим Диас, днес играч на „белите“, се разписа за англичаните). Малко може да се извлече като изводи от такива контроли и тази няма да има никакво значение за предстоящите сблъсъци през февруари и март догодина. Ясно е обаче от какво значение е това изпитание за двамата треньори.

За Зидан тук ще е мерилото докъде е стигнал неговият тим след завръщането му на пейката след ваканцията след третата Европейска купа. След отпадането от Аякс на осминафиналите в предходното издание на турнира, тогава начело беше Сантиаго Солари, сега президентът на клуба Флорентино Перес очаква и настоява за по-далечен поход. Спечелването на титлата в Ла Лига би отнело малко от напрежението върху Зизу, ала Перес иска поне полуфинал в ШЛ. Мадрид завърши в своята група 2-ри през 2016/17 и 2017/18, след което елиминира съответно Наполи и Пари Сен Жермен. Тогава обаче „лос бланкос“ имаха Кристиано Роналдо, а днес той е в Ювентус. Затова и сблъсъкът с Манчестър Сити ще е барометърът за напредъка на отбора след напускането на португалския суперас и завръщането на Зидан.

Що се отнася до Гуардиола, това е поредната възможност за него да покаже, че може да бъде успешен в едно състезание, което е печелил дваж като старши треньор на Барселона. След три поредни полуфинални отпадания с Байерн специалистът от Сантпедор се провали в мисията да изведе „гражданите“ дори отвъд четвъртфиналите. Изхвърлянията от Монако, Ливърпул и Тотнъм в последните три сезона и неспечелването на най-големия европейски трофей от 2011 г. насам докараха огромни критики и съмнения към Пеп. Даже и купищата домашни трофеи в периода не го спасиха.

Няма съмнение, че е далеч по-трудно да спечелиш състезание с преки елиминации срещу елитните европейски отбори, залагайки на офанзивен стил като този на Гуардиола. Само една грешка в тези сблъсъци може да значи отпадане, а Мадрид е исторически граден върху това да се възползва от освободените от съперника пространства. Пеп разбра това на свой гръб в първия от гореспоменатите три полуфинали с Байерн, когато скочи да атакува в реванша и беше смазан с 0:4 насред „Алианц Арена“ след поражение с 1:0 на „Бернабеу“.

Каталунският специалист изглежда по-предпазлив в елиминационните мачове, особено навън, ала неуспехът в мисията за вкарване на гол на чужд терен струва скъпо на Сити миналия сезон след загубата с 1:0 от Тотнъм в първия четвъртфинал. Ето защо ще е от ключово значение за шансовете на „гражданите“ да се разпишат сега в Мадрид. Те имат всички нужни инструменти да наранят „белите“ с чудесни играчи по целия терен начело с Кевин Де Бройне и Рахим Стърлинг в апогея на кариерата си.

Две европейски съдби са на кантар и само един може да надделее. Затова и, макар сблъсъкът да е чак след над два месеца, Зидан и Гуардиола вече са впрегнали анализаторските си щабове да търсят слаби страни у силния си противник.

Да, двубоят ще приключи в началото на март, но може още тогава да приключи и сезоните на един от двата клуба. А защо не и нещо повече.

Бен Хейуърд, „Ийвнинг Стандард“

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички