Кьолн се опълчи на "бруталния тоталитарен режим” в Китай

Кьолн се опълчи на "бруталния тоталитарен режим” в Китай

Един от най-популярните клубове в германския футбол Кьолн се отказа напълно от идеята си да отвори футболна академия в Китай на стойност 1,8 млн. евро. От клуба обясниха решението си с това, че не искат да имат нищо общо с “бруталния тоталитарен режим” в страната. Всичко по проекта вървеше добре до изминалото лято, когато всички беше временно спряно. Сега “козлите” обявиха, че напълно се отказват от него.

“Не се нуждаем от Китай в спорта - категоричен беше пред  Kölner Stadt-Anzeiger членът на клубния съвет на Кьолн Щефан Мюлер-Рьомер. - Там е налице грубо незачитане на гражданските права. Всичко се следи от камери, като положението е по-тежко от това, което Джордж Оруел си е представял. Следя развитието на Китай през последните 20 години и на няколко пъти съм бил там на място. Знам какво говоря. Ето защо смятам, че Кьолн не трябва да развива никаква дейност там.”

Тези дни темата за погазването на правата в Китай стана актуална в света на спорта покрай публикация на халфа на Арсенал Месут Йозил. Според него там е е налице дискриминационно отношение към уйгурските мюсюлмани - тюркска народност, обитаваща Северозападен Китай. Бившият национал на Германия обвинява властите в най-многолюдната страна, че подлагат въпросните хора на мъчения. Йозил обаче не беше подкрепен от клуба си, който даже се разграничи от написаното от него в социалните мрежи.
През миналия сезон юношески национални отбори на Китай бяха пуснати да играят в долните дивизии на германския футбол след споразумение между двете държави. Ското обаче азиатците се оттеглиха, след като на повечето на стадиони бяха посрещани негативно.
Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти