Ливърпул имаше нужда от продължения, за да си отмъсти на Фламенго и да вдигне липсващия му трофей (видео)

Ливърпул спечели за първи път в историята си Световното клубно първенство, след като победи с 1:0 Фламенго на финала. Роберто Фирмино (99'), който донесе победата на мърсисайдци и в полуфинала срещу Монтерей, реализира единственото попадение в първото продължение, след като двата отбора не успяха да си отбележат гол в редовното време на двубоя, игран на "Халифа Интернешънъл Стейдиъм" в Доха. Така европейският клубен шампион записа своеобразен международен требъл, след като последните месеци спечели Шампионската лига, Суперкупата на Европа и Световното клубно първенство. Ливърпул е първият английски клуб, който постига това.

Последният път, когато мърсисайдци участваха на Световното клубно първенство, бе през 2005 година, когато тимът на Рафаел Бенитес изненадващо загуби с 0:1 от Сао Пауло на финала. През 1981 година Фламенго победи Ливърпул с 3:0 във финала на Междуконтиненталната купа – предшественика на Световното клубно първенство. Представителят на Европа печели трофея вече седма поредна година.

За разлика от полуфинала Юрген Клоп този път бе заложил на най-доброто, с което разполага. Вирджил ван Дайк се завърна в центъра на отбраната, а Трент Александър-Арнолд зае мястото си отдясно на защитата. Джордан Хендерсън, който действаше като централен защитник срещу Монтерей, се премести на обичайната си позиция в средата на терена. Садио Мане и Роберто Фирмино също се завърнаха сред титулярите. Жоржиньо Вайналдум, който лекуваше мускулна контузия в последните дни, остана на скамейката.

Жорже Жезус заложи на същия стартов състав, който започна в полуфинала срещу Ал-Хилал и във финала за Копа Америка срещу Ривър Плейт.
Ливърпул стартира много силно. Още в първата минута Фирмино се измъкна зад гърба на отбраната на съперника и излезе очи в очи със стража на Фламенго, но стреля над вратата, пропускайки страхотна възможност.

В петата минута и Кейта направи същото от 12 метра, след като Салах му отвори много добре коридор за стрелба и му върна удобно топката по земя. Халфът обаче не бе точен. Малко след това и Трент Александър-Арнолд отправи опасен изстрел от над 30 метра, но топката профуча встрани от целта.

След първия 1/4 час, в който Ливърпул доминираше осезаемо, Фламенго се окопити и на свой ред създаде няколко добри атаки. Първо Енрике и Жерсон направиха добро двойно, но последното подаване не бе точно. В 22-рата минута Бруно Енрике премина покрай Арнолд, но след това Ван Дайк пресече центрирането му. Скоростта на Енрике създаваше проблеми на Александър-Арнолд, но с общи усилия отбраната на Ливърпул успяваше да предотврати по-големи опасности пред вратата на Алисон. Като цяло обаче Фламенго държеше инициативата.
Ливърпул отново се активизира в края на полувремето, но мърсисайдци не успяха да разгърнат максимално добре две-три атаки, които започнаха обещаващо.
В крайна сметка първото полувреме завърши без нито един точен изстрел.
Мърсисайдци започнаха силно и второто полувреме. В 47-ата минута Фирмино прехвърли много технично бранител на Фламенго, след което стреля, топката тупна в земята, удари гредата, премина по цялото протежение на голлинията, но така и не влезе във вратата. Малко след това Салах засече от движение центриране на Арнолд отдясно, но топката премина встрани.
В 53-тата минута Алисон спаси с една ръка много опасен удар по земя на Габигол.
Голмайсторът на Фламенго стреля от задна ножица в 66-ата минута, но стражът на Ливърпул отново внимаваше.


В 73-тата минута Окслейд-Чембърлейн усука лошо глезена си, след което изпита силна болка в коляното. Английският национал бе заменен от Лалана.
Малко след това Салах прати топката във вратата, но попадението правилно бе отменено заради засада на египтянина.
В 86-ата минута Дивго Алвеш спаси много хубав изстрел на Хендерсън от около 25 метра.
В добавеното време дойде и най-драматичният момент. Садио Мане се откъсна сам срещу Алвеш и стреля встрани, като и Рафиня се хвърли на шпагат и му попречи. Главният рефер първоначално отсъди дузпа и даде жълт картон на бранителя. След това обаче изгледа повторение на ВАР-монитора и отмени решението. Ситуацията бе доста спорна, като трудно можеше да се прецени дали има достатъчен контакт между краката на двамата играчи и дали той бе извън или вътре в наказателното поле. По-скоро нарушение имаше, но то бе пред наказателното поле, така че Ливърпул трябваше да получи пряк свободен удар.

До края не се случи нищо друго, което означаваше, че трябва да се играят продължения.
В 99-ата минута Ливърпул организира изключителна контраатака. Хендерсън изведе много добре Мане, който се обърна хубаво и пусна към Фирмино. Бразилецът не избърза с удара, задържа, финтира един бранител и стража на Фламенго и стреля хладнокръвно. В следващите минути Ливърпул пропусна още две възможности, но Мане и Фирмино не успяха да се възползват.

В 105-ата минута Ливърпул трябваше да получи дузпа, след като топката срещна ръката на Витиньо в наказателното поле. Сигнал обаче не последва.

За началото на второто продължение голмайсторът Фирмино отстъпи мястото си на Ориги.
В 119-ата минута Фламенго пропусна чудесна възможност да изравни резултата и да стигне до дузпи, след като Линколн получи шанс да стреля от седем метра, но прати топката над вратата.


Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти