Лацио отново разплака Юве и Сари! Роналдо загуби първи финал след 11 поредни успеха

Лацио отново разплака Юве и Сари! Роналдо загуби първи финал след 11 поредни успеха
Отборът на Лацио е новият носител на Суперкупата на Италия! "Орлите" отново разплакаха Ювентус на Маурицио Сари, след като спечелиха с 3:1 за втори път през този месец. Финалът се игра в Саудитска Арабия пред пълните трибуни на стадион "Кинг Сауд Унивърсити" в Рияд. Луис Алберто беше точен в 16-ата минута, а Пауло Дибала изравни в 45-ата минута. През втората част Сенад Лулич (73) и Данило Каталди (93) донесоха петата Суперкупа на римляните, а Родриго Бентанкур беше изгонен секунди преди третото попадение на столичани.
Ювентус, който остава рекордьор по спечелени трофеи в надпреварата с осем купи, загуби своя седми финал. Суперзвездата Кристиано Роналдо, който донесе трофея на Старата госпожа в началото на годината с победен гол срещу Милан (1:0), пък записа първа загуба на финал с "бианконерите", прекъсвайки своята персонална серия от 11 поредни успеха на финали с отборите на Реал Мадрид, Португалия и Юве (3 в Шампионската лига - 2016, 2017, 2018, 2 за Суперкупата на Европа - 2016, 2017, 2 за Световното клубно първенство - 2016, 2017 Суперкупата на Испания - 2017, Евро 2016, Лигата на нациите - 2019 и Суперкупата на Италия - 2018). Той остана с 21 спечелени финала от 29 изиграни в кариерата.

Интересното е, че Маурицио Сари пък записа едва втора загуба начело на шампионите, но и двете бяха с 1:3 срещу Лацио на Симоне Индзаги, който записа четвърти успех в последните седем мача срещу най-силния тим на Апенините във всички турнири. Финалът беше рекорден пети между тези два отбора, като съставът от столицата вече има предимство с 3 на 2 победи. Този успех е втори пореден за "небесносините", след като през 2017 година надвиха с 3:2 шампионите на "Олимпико". Юве пък загуби трети финал за Суперкупата през последните четири сезона.
Наставникът на шампионите Маурицио Сари търсеше първи трофей начело на гранда от Торино. Той заложи на схема 4-3-1-2, като ненаситният за отличия Кристиано Роналдо водеше отново атаката, а редом до португалеца бяха Гонсало Игуаин и Пауло Дибала. Нападателното трио вече има и прозвище "Дигуалдо", което набира популярност. Единствените отсъстващи от състава бяха контузените Джорджо Киелини и Сами Кедира. Пред Шчесни в защита започнаха Де Шильо, Леонардо Бонучи, Демирал и Алекс Сандро, докато Блес Матюиди, Миралем Пянич и Родриго Бентанкур бяха халфовете. Специално за този мач "бианконерите" излязоха с екипи, на които имената на футболистите бяха написани на арабски, за да бъдат по-близо до феновете си от тази част на света.
От своя страна треньорът на Лацио Симоне Индзаги нямаше проблеми със състава, като пусна титулярните си футболисти в любимата му схема 3-5-2. Интересното е, че той заложи на същите 11, които донесоха първата победа на "орлите" над Юве в калчото на "Олимпико" от 16 години в началото на месеца с 3:1. На вратата бе Стракоша, а тримата пред него бяха Луис Филипе, Франческо Ачерби и Стефан Раду. Мануел Ладзари, Сергей Милинкович - Савич, Лукас Лейва, Луис Алберто и Сенад Лулич пък бяха халфовете зад Чиро Имобиле и Хоакин Кореа.
Двубоят започна по-добре за лациалите, които имаха късмет да открият резултата в 16-ата минута. Тимът от Рим разчиташе на контраатака и създаваше проблеми на Бонучи и компания, докато шампионите бяха опасни, ако тримата нападатели вдигаха оборотите. При една добра атака Луис Алберто прати топката в мрежата. Първо Лулич надигра Де Шильо, след което Милинкович-Савич беше изпуснат от Сандро и спокойно пое топката и подаде на испанеца, който технично даде аванс на своя тим. Последваха няколко удара на "бианконерите", но в 33-ата минута Лацио пропусна да увеличи своята преднина. Шчесни обаче спря Кореа, който излезе сам срещу него.
Секунди преди края на първата част Дибала влезе в историята на турнира с изравнително попадение. Аржентинецът се възползва при добавката след удар на Роналдо, който затрудни Стракоша, и вкара своя четвърти гол в надпреварата. Така той стана първият в историята на Суперкупата на Италия, който има четири попадения.
След почивката определено Лацио започна по-добре и по-настоятелно търсеше победата, докато Ювентус не успяваше да намери себе си. Хуан Куатрадо и Рамзи замениха Де Шильо и Игуаин, но и това не помогна на тима от Торино. Каталди и Пароло замениха Луис Алберто и Лейва, които рискуваха да бъде изгонени. Опасен удар на Роналдо мина на сантиметри от горния десен ъгъл на Стракоша в 71-ата минута.
При добра атака на "небесносините" в 73-ата минута Лулич, който през май 2013 година влезе в историята на Лацио с историческия победен гол във финала за Купата срещу Рома (1:0), се разписа и отново даде аванс на "орлите". Интересното е, че тогава стори това в 71-ата минута. Този път Ладзари центрира, Пароло продължи топката с глава, изненадвайки защитата пред Шчесни и връхлитащия босненец с удар от въздуха вкара за 2:1.

Юве се хвърли в атака, докато римляните пазеха добре резултата и на контраатака атакуваха опасно. Филипе Кайседо също влезе да освежи лациалите, а попадение на Кореа беше отменено поради засада. Най-добрата възможност на шампионите дойде в 89-ата минута, но изстрел с глава на Бонучи облиза гредата на Стракоша, а секунди по-късно Роналдо пропусна от фаул на границата на наказателното поле. При последвалата контраатака Лацио получи право да изпълни пряк свободен изстрел от границата на наказателното поле, а Бентанкур беше пратен под душовете за втори жълт картон. Каталди застана зад топката и с майсторско изпълнение прати в делириум тифозите на Лацио - 3:1 за римляните.
Това означаваше, че Лацио печели своята пета Суперкупа на Италия след 1998, 2000, 2009 и 2017, а трите загуби на тима са от 2004, 2013 и 2015. Лациалите се изравниха с Интер по трофеи - 5, но "нерадзурите" имат с един финал повече. Триумфът е трети за Симоне Индзаги начело на клуба, след като вдигна Суперкупата - 2017 и 2019, както и Купата на Италия през май тази година.
След паузата от януари се подновява битката за Серия "А", където "орлите" изостават на шест точки от лидерите Интер и Ювентус, но тимът на Индзаги има и мач по-малко. Този триумф, втората купа в рамките на няколко месеца, отличната форма на тима и ентусиазма около "орлите", няма как да не вдигнат самочувствие на клуба и той вече може да мечтае за нещо сензационно в калчото.
ЮВЕНТУС - ЛАЦИО 1:3
0:1 Луис Алберто (16)
1:1 Дибала (45+1)
1:2 Лулич (73)
1:3 Каталди (90+3)

ЮВЕНТУС (4-3-3): Шчесни, Де Шильо (55-Куадрадо), Бонучи, Демирал, Сандро, Бентанкур, Пянич, Матюиди (76-Дъглас Коща), Игуаин (66-Рамзи), Дибала, Роналдо

ЛАЦИО (3-5-2): Стракоша, Луис Фелипе, Ачерби, Раду, Ладзари, Милинкович-Савич, Лейва (64-Каталди), Луис Алберто (66-Пароло), Лулич, Имобиле (82-Кайседо), Кореа
Жълти картони: Матюиди, Бентанкур, Лейва, Алберто, Каталди
Червен картон: Бентанкур (90+2)
Съдия: Джампаоло Калварезе (Италия)
Стадион: "Кинг Сауд Унивърсити", Рияд

С най-много суперкупи на Италия:

8 - Ювентус
7 - Милан
5 - Интер, Лацио
2 - Наполи, Рома
1 - Фиорентина, Сампдория, Парма


Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти