Гледай на живо

На живо: Вижте как разрушават стадион "Българска армия"

Има ли оправия от безголовия вирус на Мадрид

Има ли оправия от безголовия вирус на Мадрид

Голямата седмица на Реал Мадрид – със сблъсъците с Валенсия, Барселона и Атлетик Билбао – приключи с по-добър футбол отколкото резултати. Балансът от 3 точки от 9 възможни (и вече с 2 зад самостоятелния лидер в таблицата в Ла Лига – Барса) не отдава заслуженото на показаното от отбора на Зинедин Зидан на терена заради липсата на решителност пред гола.

Само едно точно попадение за общо 270 минути игра е твърде лош показател за „белите“ в тази тежка седмица, в която бяха изпуснати цели 6 точки, при все че бяха създадени предостатъчно положения да се вземе дори и пълен актив. И при това попадението дойде ин екстремис в последните минути на визитата на „Местайя“ след включване на вратаря Тибо Куртоа при един ъглов удар и решаваща намеса на вечния спасител Карим Бензема.

Зидан казва пред медиите, че липсата на голове не го тревожи и че не планира покупката на „деветка“ през идващия януарски трансферен прозорец. „Голът ще дойде през 2020-а“, твърди френският старши треньор на „лос меренгес“. Очевидно е обаче, че на отбора липсва убийствен инстинкт пред противниковата врата след напускането на Кристиано Роналдо – това започна да се доказва още през миналата година, а през тази съвсем се затвърди като явление.

В последните си три мача Мадрид отправи 18 точни удари и отпразнува само едно попадение, а срещу Атлетик цели три пъти се сблъска с гредите – първо след изстрел на Тони Кроос, после на Начо и накрая на Лука Йович. А каквото гредите не спасяваха, го сторваше Унай Симон, направил супермач на „Сантиаго Бернабеу“.

Вратарят на баските отчая в началото на мача и именно футболиста, който най-добре обобщава проблема на „белите“ с яловостта пред гола. Винисиус Жуниор прави всичко чудесно – оставя съперниците си в мъртва точка с дриблите си и създава с лекота опасни положения, докато не се стигне до момента да натисне спусъка. Тогава очите му сякаш се замъгляват. Бразилецът поне още е твърде зелен, така че има всички необходими предпоставки да коригира мерника си и да остави зад гърба си този тревожен проблем с ефикасността в съперниковото наказателно поле.

СПАДЪТ НА ГОЛОВЕТЕ СЛЕД CR7

Година      Мачове     Общо голове     Голове средно на мач

2010          50               130                      2,60

2011          60               167                      2,78

2012          60               156                      2,60

2013          58               156                      2,69

2014          63               178                      2,83

2015          55               140                      2,55

2016          54               152                      2,81

2017          63               156                      2,48

2018          60               142                      2,37

2019          54               100                      1,85

И не е като отборът на Зидан да не опита всичко в тези три мача. Дори и Серхио Рамос, който ще пропусне наказан двубоя с коравия в защита Хетафе, накрая играеше като „деветка“, ала спасителните типични късни голове на севилеца сега ги няма. Срещу Атлетик бяха опитани цели 37 центрирания и от тях едва 7 завършиха с удар срещу добре организираните гости, заложили на система с трима сигурни централни бранители.

Нито влизането на сякаш откъснатия от отбора си Гарет Бейл, нито надъханият Йович, нито преместването на капитана Рамос напред коригира нулевата точност на „белите“. А с подобна ефикасност пред гола е почти невъзможно да се спечели титлата в Ла Лига, особено срещу съперник с Лионел Меси, Луис Суарес и Антоан Гризман в предни позиции.

Въпросът е дали тази липса на точност ще намери решението си в тренировките или на пазара, колкото и Зидан публично да отхвърля втория вариант засега. Защото според всичко видяно дотук Мариано – може би единственият голаджия по природа в състава на „белите“ – няма да получи шанс за изява. Което, също като яловостта на Мадрид, е истинска главоблъсканица.

Хуан Игнасио Гарсиа-Очоа, „Марка“

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти