Отличниците и разочарованията насред сезона в Бундеслигата

Отличниците и разочарованията насред сезона в Бундеслигата

Дойде зимната пауза в германската Бундеслига и след преполовяването на сезон 2019/20 Байерн (Мюнхен) този път не върви като на парад към поредната си шампионска титла. В следващите редове ще направим преглед на най-добрите и най-разочароващите до момента в германския елит.

НАЙ-ДОБЪР ИГРАЧ: ЛЕВАНДОВСКИ – ОЦЕНКА 8,06

Байерн може и да не оглавява временното класиране в Бундеслигата, ала звездният му нападател Роберт Левандовски е най-добре представящият се футболист в първенството с WhoScored рейтинг от 8,06. Полският стрелец е вкарал повече голове в Бундеслигата (19) от всичките си конкуренти, както и общо от два от 18-те отбори в шампионата.

Шампионите изглеждат в спад, но 31-годишният нападател си остава на все същото топ ниво в индивидуален план. Ако баварците спечелят накрая отново титлата, успехът ще се дължи главно на поддържането на формата от страна на Левандовски. Той не се разписа в едва 4 от 17-те си мача досега в първенството.

НАЙ-ДОБЪР ТРАНСФЕР: ТОРГАН АЗАР – 7,44

Борусия (Дортмунд) направи добри вложения на трансферния пазар през лятото и, макар че поизостана в надпреварата за титлата след само две победи в 8 мача от септември до ноември (4-то място на 7 точки от лидера РБ Лайпциг), все още запазва шансове за триумф накрая.

Ключът за оживяването на надеждата за отбора на Люсиен Фавр е лятната покупка Торган Азар. Белгиецът може и да започна едва в 13 от 17-те мача до момента, ала има 7 асистенции и само двама футболисти го изпреварват по този показател. Това му донесе WhoScored рейтинг от 7,44.

ИЗГРЯВАЩА ЗВЕЗДА: АЛФОНСО ДЕЙВИС – 7,45

Доста младоци показват високо ниво този сезон в Бундеслигата, но Алфонсо Дейвис наистина изпъква с чудесните си изяви след преместването си на левия бек. Канадецът се оказа облагодетелстван от проблемите с контузии в отбраната на баварците и, при все че играе на нетипична позиция, е изумителен.

Миналата седмица той записа втората си асистенция за сезона, след като във Фрайбург направи устремен слалом по левия фланг и намери Левандовски. Със своите 3,9 успешни дрибъла средно на 90 минути Дейвис е на 2-ро място сред редовно играещите в Бундеслигата футболисти. Това му издейства WhoScored рейтинг от 7,45.

ГОЛЯМАТА ИЗНЕНАДА: БОРУСИЯ (МЬОНХЕНГЛАДБАХ)

Въпреки че изгуби ключовото си офанзивно оръжие Торган Азар заради Борусия (Дортмунд) през лятото, Борусия (Мьонхенгладбах) не свали гарда в битката си за спечелване на своята първа титла в Бундеслигата от 1977 г. насам.

Старши треньорът Марко Розе е отличен след лятното си назначение след шест години в РБ Залцбург и тактическите му умения вдигнаха нивото на представяне на отбора. Маркус Тюрам и Рами Бенсебаини се доказаха като силни попълнения, а Аласан Плеа и Денис Закария не спират да растат. Това е поредното доказателство, че дори и когато даден клуб се принуди да продаде най-добрия си футболист, не значи неминуемо настъпване на апокалипсис.

ГОЛЯМОТО РАЗОЧАРОВАНИЕ: БАЙЕРН (МЮНХЕН)

Шампионите подсилиха своята защита и добавиха още двама отлични офанзивни футболисти в лицето на Иван Перишич и Филипе Коутиньо, ала въпреки това изпуснаха точки в цели седем от шампионатните си мачове този сезон. За сравнение, те го сториха също седем пъти за целия сезон 2017/18 и само 10 за 2018/19.

Уволнението на старши треньора Нико Ковач отдавна се чакаше, след като се преживяха най-тежкото поражение от 10 години насам – 5:1 срещу Байер (Леверкузен), и дългото разминаване с лидерската позиция в таблицата въпреки огромните вложения за подсилване на състава.

На този етап, дори и баварците за пореден път да стигнат до титлата в Бундеслигата, това едва ли ще успее да прикрие пробойните в бронята на шампионите в този преходен за тях сезон.

Мартин Лоурънс, WhoScored

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти