Съдията и вратарят позволиха на Челси да развали домакинския дебют на Артета в Арсенал (видео)

Съдията и вратарят позволиха на Челси да развали домакинския дебют на Артета в Арсенал (видео)
Челси надви Арсенал с 2:1 като гост в драматичен сблъсък от 20-ия кръг на Премиър лийг, с което се утвърди на четвъртото място. Това беше дебют на “Емиратс” за новия мениджър на домакините Микел Артета, но днес и късметът не беше с тима му. Ключова роля за обрата от 1:0 до 1:2 изиграха реферът и вратарят на “топчиите” Бернд Лено. В 76-ата арбитърът Крейг Поулсън спести втори жълт картон на Жоржиньо за задържане в центъра на терена, а седем минути по-късно точно той изравни резултата след гаф на германския страж. В 87-ата Тами Ейбрахам вкара второто попадение за “сините”. Пиер-Емерик Обамеянг беше извел Арсенал напред след 13 минути игра.
За тима от “Емиратс” това е четвърто поредно поражение на свой терен във всички турнири, като отборът остава чак на 12-а позиция.



Имаше съмнения и за нарушение на Жоржиньо при изравнителния гол, но и те бяха подминати.

Арсенал стартира много силно, но след час игра отпадна физически и не успя да задържи преднината си. В същото време мениджърът на Челси Франк Лампард отчете своя грешка със схемата на игра и още в 34-ата минута направи смяна.

Това беше втори двубой за новия мениджър на “топчиите” Микел Артета, след като при дебюта си преди три дни отборът му стигна до 1:1 срещу Борнемут. Бившият капитан Гранит Джака, който е пред трансфер в Херта (Берлин), не взе участие в мача. Официалната версия гласи, че той е болен. Освен него Артета замени още един футболист в сравнение с последната среща - Сократис Папастатопулос. Новите бяха Калъм Чеймбърс и Матео Гендузи.

Челси също не беше в добра серия - три загуби в най-скорошните четири мача от Премиър лий. И “сините” бяха играли преди три дни, когато загубиха у дома с 0:2 от Саутхамптън. Лампард също направи само две промени в стартовия си състав. Матео Ковачич и Мейсън Маунт започнаха вместо Жоржиньо и Калъм Хъдсън-Одой.
Срещата започна с два пробива на Рийс Нелсън по дясното крило на атаката на Арсенал и опит на Давид Луис да вкара със странична ножица. В 9-ата минута бившият защитник на Челси нанесе и първия точен изстрел - от пряк-свободен удар, но Кепа Арисабалага не допусна грешка.

Играчите на Лампард отговориха със заучено изпълнение, при което Мейсън Маунт шутира, но Бернд Лено беше на мястото си. Матео Гендузи обаче вече имаше жълт картон.

Арсенал поведе в 13-ата минута след изпълнение на корнер. Тогава Чеймбърс спечели първата топка и продължи към Обамеянг, който завърши точно с глава - 1:0, като Ковачич покри засадата.

Пет минути след това Александре Лаказет пропусна да удвои след отлична контраатака на Арсенал.

Асистентът за гола Калъм Чеймбърс се самоконтузи и напусна в 22-ата минута, отстъпвайки място на Шкодран Мустафи.

Нищо в играта на Челси не вървеше и в рамките на няколко минути трима футболисти на тима бяха предупредени официално. Така в 34-ата минута Лампард се реши да промени схемата на игра към такава с четирима защитници, от което "пострада" Емерсон Палмиери, който беше заменен от Жоржиньо. Бразилецът видимо се разсърди заради изваждането си от игра.

Гостите не бяха далеч от изравняването в 37-ата минута от сходна ситуация като тази от гола на Арсенал, но Курт Зума не успя да засече кълбото.

"Червените" не спираха да пресират високо и да поставят съперника под напрежение. В 43-ата Оба-Оба можеше да вкара още веднъж, но не уцели вратата с левия крак.

Челси изравни играта, но положенията секнаха. Футболистите се вкопчиха в битка и нервите започнаха да взимат връх. Така Лаказет за малко да се сбие с Жоржиньо в 55-ата минута.

В 59-ата Лампард направи втората си смяна, като изненадващо заложи на 19-годишния Тарик Лампти. Младокът, за когото това е дебют в Премиър лийг, заигра като десен защитник и се представи отлично.

След час игра Челси вече доминираше и стигна до 65% във владението на топката за второто полувреме.

В 66-ата минута Лампти изведе Тами Ейбрахам, чийто удар обаче беше париран.
За последните 20 минути Челси хвърли всичко в атака с вклюването в игра на още един офанзивен играч в лицето на Хъдсън-Одой за сметка на халфа Ковачич.

В 74-ата минута Давид Луис спаси сигурен гол, след като пресече подаване в наказателното поле.

В 76-ата Жоржиньо задържа Гендузи в центъра и футболистите на Арсенал поискаха той да получи жълт картон, който щеше да му бъде втори. Реферът Крейг Поулсън обаче не показа такъв.

Две минути след това Джо Уилок пропусна да реализира втори гол за Арсенал, след като стреля в аут.

В 83-ата минута Челси изравни след попадение на Жоржиньо, който се възползва от неправилно излизане на вратарят Лено. При ситуацията останаха съмнения и за нарушение на италианския национал срещу Лукас Торейра, но реферите замълчаха.

В 87-ата "сините" нанесоха втория си удар след контраатака, при която Вилиан намери незабележимия до момента Ейбрахам, който спокойно овладя пред погледа на Мустафи и промуши кълбото между краката на Лено - 2:1 за Челси.

В следващия си мач на Арсенал му предстои нов тежък тест у дома - срещу Манчестър Юнайтед, а Челси ще гостува на Брайтън. И двете срещи ще се изиграят на 1 януари.

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти