Изключителен гол донесе триумф на резервите и юношите на Ливърпул срещу титулярите на Евертън (видео)

Ливърпул се класира за четвъртия кръг на ФА Къп, след като победи с 1:0 Евертън на "Анфийлд" в 235-ото дерби на Мърсисайд. "Червените" през повечето време бяха в състав, в който имаше само един титуляр, но въпреки това отново надделяха над градския си съперник, играл с основните си играчи. 18-годишният Къртис Джоунс, който е кадър на академията на Ливърпул, взриви "Анфийлд" със страхотен гол в 71-вата минута. Голям принос за този успех на Ливърпул имаше и Адриан, който направи три важни спасявания през първата част, когато "карамелите" пропуснаха доста възможности. След почивката обаче домакините напълно контролираха двубоя и заслужено стигнаха до този гол.

Евертън остава без победа на "Анфийлд" от 1999 година, както и изобщо не е постигал пълен успех срещу градския си съперник от октомври 2010-а.  В последните два сезона Карло Анчелоти обаче записа две победи с Наполи срещу Ливърпул в групите на Шампионската лига, като постигна и реми на "Анфийлд" през настоящата кампания. Единствената загуба на първия отбор на мърсисайдци през този сезон (б.ред. тук не се включва разгрома от Астън Вила, който допусна на практика третият отбор на Ливърпул) бе именно в Неапол, където тимът на Клоп отстъпи с 0:2 през септември.

Мениджърът на Ливърпул, който преди два дни обяви, че има само 12 здрави играчи от първия тим,  направи цели девет промени в сравнение с двубоя с Шефилд Юнайтед в четвъртък. Джо Гомес и Джеймс Милнър бяха единствените, които запазиха местата си в титулярния състав. Халфът обаче се контузи в самото начало и бе заменен. Новото попълнение Такуми Минамино дебютира за Ливърпул, а Мохамед Салах и Роберто Фирмино дори не бяха в групата. Садио Мане остана на скамейката, заедно с възстановения Алекс Окслейд-Чембърлейн.

Карло Анчелоти подходи по съвсем различен начин и заложи на титулярен състав. Две бяха промените, които предпри италианецът. Тио Уолкот и Морган Шнайдерлин започнаха.
"Карамелите" създаваха по-големите опасности в първите минути, но и в двете ситуации Адриан се намеси добре. Първо стражът парира изстрел на Калвърт-Люин, а в 13-ата минута изби и удар с глава на Холгейт отблизо. Лошата новина за домакините бе, че още в деветата минута Джеймс Милнър получи контузия и бе заменен от младия Ясер Ларуси. Иначе Ливърпул владееше повече топката, а Евертън чакаше шансове на контраатака.
Постепенно домакините увеличаваха натиска, като доста активни се опитваха да бъдат Елиът и Минамино. "Червените" стигнаха до няколко корнера пред вратата на Пифорд, но не и до чисти голови положения.

В 27-ата минута Адриан за трети път се намеси решаващо. Уолкот центрира добре отдясно, а Ричарлисон засече с удар по земя, но стражът на Ливърпул изби с крак.
В 31-вата гостите пропуснаха нова добра възможност, след като Уолкот отново проби добре отдясно и центрира качествено, но малко не достигна на Калвърт-Люин да засече с глава. Малко след това толкова не достигна и на Минамино да засече с глава хубаво центриране на Ориги.
Четири минути преди почивката Ориги имаше страхотна възможност да открие резултата, след като получи в наказателното поле, задържа добре, след което стреля хубаво към далечния ъгъл, но Пикфорд се разтегна максимално и изби с една ръка.
Впоследствие повторенията показаха, че белгиецът бе в положение на засада при паса към него, така че ако беше отбелязал, ВАР щеше да отмени попадението.
В 52-рата минута Неко Уилямс нанесе доста добър изстрел от 30-ина метра, но Пикфорд спаси. В 70-ата Пикфорд отново изби след много коварен шут на Ориги.
Доминацията на Ливърпул през втората част обаче бе материализирана минута след това, когато Ориги и Джоунс комбинираха добре, след което талантът на "червените" нанесе страхотен изстрел от границата на наказателното поле, пращайки топката в далечния горен ъгъл на вратата на Пикфорд, който бе безпомощен.
До края Ливърпул нямаше никакъв проблем да задържи преднината си и да продължи напред.

Ливърпул:

Адриан, Милнър (9'-Ларуси), Гомес, Филипс, Уилямс, Лалана, Черивея, Джоунс, Елиът (79'-Брюстър), Минамино (70'-Окслейд-Чембърлейн), Ориги

Евертън:

Пикфорд, Коулмън (63'-Мойс Кийн), Холгейт, Мина, Дин, Сидибе, Сигурдсон (63'-Делф), Шнайдерлин, Уолкот (79'-Бернард), Калвърт-Люин, Ричарлисон

СТАТИСТИКА ТУК!
Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти