Стефан Петерханзел спечели шестия етап на Рали Дакар

Стефан Петерханзел спечели шестия етап на Рали Дакар

Стефан Петерханзел с Mini спечели шестия етап при автомобилистите на Рали Дакар. Французинът, който е 13-кратен шампион в различните категории на легендарната надпревара, спечели с време 4:27.17 часа в етапа с дължина 478 километра от Хаил до Рияд в Саудитска Арабия. Втори остана испанецът Карлос Сайнс с Mini на 1,35 минути, а трети е Насер Ал-Атия с Toyota на 3,22 минути след победителя.

В генералното класиране Сайнс остава начело с общо време 23:33.05 часа, следван в челната тройка от Ал-Атия на 7:46 минути, Петерханзел на 16:18 минути. От надпреварата отпадна милиардерът от Тексас, съсобственикът на бейзболния Лос Анджелис Доджърс - Боби Патън, който катастрофира със своята Toyota, а навигаторът му получи сериозни травми.

Рики Брабек с Honda затвърди лидерската си позиция при мотоциклетистите, като спечели шестия етап с време 4:36.28 часа. Американецът изпревари Хоас Борт също с Honda с 1,34 минута и Матиас Валкнер от отбора на КТМ с 2,45 минути и други. В генералното класиране Брабек води убедително с 20,56 минути аванс пред Пабло Кинтаниля с Husqvarna, а миналогодишният шампион Тоби Прайс с KТМ отстъпи на трета позиция и изоставане от 25:39 минути.

Руснакът Андрей Каргинов с КАМАЗ спечели шестия етап при камионите с време от 4:56.18 часа, на 4:21 минути пред сънародника си Антон Шибалов с КАМАЗ и на 12:32 минути пред Сергей Вязович с МАЗ. Каргинов увеличи преднината си в челото на общото подреждане на 19:14 минути пред Шибалов. Шампионът при камионите през последните три години Едуард Николаев (Русия) от КАМАЗ отпадна от надпреварата заради повреда в двигателя.

В клас АТВ първата си етапна победа в тазгодишното състезание спечели Симон Витсе от Франция, с 6 минути аванс пред лидера в генералното класиране и двукратен шампион Игнасио Касале от Чили. Трети в етапа финишира Александър Жиру (Франция) на 7 минути след победителя. Касале остава начело в генералното класиране с общо време 30:11:37 часа, следван от Витсе на 35:12 минути.

В надпреварата при бъгитата чилиецът Франсиско Лопес Контардо с Can-Am спечели с време 5:28:47 часа, следван на 6:49 минути от победителя във вчерашния етап Сирил Депре от Франция. Контардо оглави генералното класиране при бъгитата с 28:52:26 часа следван от Кейси Къри от САЩ на 9:48 минути.

Последвайте каналите ни в:

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти