Спипаха с допинг световния номер 78

Спипаха с допинг световния номер 78

Световният номер 78 Николас Жари е дал положителна допинг проба и от днес е наказан със задна дата от Световната антидопингова агенция, обяви официално Международната федерация по тенис.

На 19 ноември миналата година във връзка с участието му в “Купа Дейвис” чилиецът е дал две допинг проби и във втората са открити забранените метаболити лигандрол и станозолол. Те са в графата забранени анаболни вещества и на 4 януари антидопинговата агенция го е обвинила в нарушение на правилника. Днес със задна дата е обявено публично и наказанието му, но размерът му още не е известен.

Жари, естествено, има възможност да бъде изслушан от независим трибунал и поради тази причина още няма яснота за времето, което ще бъде наказан.  

Самият играч използва социалните мрежи, за да обяви, че количеството намерени забранени субстанции е по-малко от една трилионна от грама и “няма как да му помогне да се представи по-добре”. В позицията му са и традиционните изказвания в такива случаи, че е наел екип адвокати, за да потърси правата си, че никога съзнателно не би използвал забранени стимуланти и че ще се опита да помогне на други състезатели да не правят подобни грешки.

Тежките времена на Жари продължават, след като той спечели първата си АТР титла миналата година в Бостад (АТР 250) през юли, но оттогава няма нито един спечелен двубой. През април 2019-а пък той елиминира Григор Димитров в първия кръг на турнира от сериите АТР 500 в Барселона с 2:6, 6:4, 7:6(2).

Последвайте каналите ни в:

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти