Интервюто с Азар: Да, дойдох в Мадрид с пет кила отгоре

15 януари 2020 | 18:09
5943
7

Еден Азар даде пространно интервю за списание „Sport/Foot Magazine“, в което прави равносметка на първите си месеци в Реал Мадрид. Белгийската звезда, все още в процес на възстановяване от травма в глезена от мача с Пари Сен Жермен на 26 ноември, сподели, че за него е „мечта“ да е в този клуб, и призна, че е дошъл с няколко килца отгоре през лятото.

-         Мечта ли е за теб да играеш в Мадрид?

-         Да, мечта си беше. Когато започнах да играя в градината вкъщи, винаги Мадрид беше моят клуб, а Зидан – моят кумир. Когато видях стадиона по телевизията, ми се стори вълшебен, а бялата фланелка – безупречна, изключителна. Легендарно! Често ходехме на ваканция със семейството в Испания, но никога в Мадрид, защото е много далеч от Белгия с кола. Всички ми говореха за Реал Мадрид, когато играехме футбол през ваканцията, и гледахме всичките му мачове.

-         Обезсърчаваше ли се при всяко пропадане на трансфера в Мадрид?

-         Не, защото през цялата ми кариера винаги ми е вървяло супер, където и да съм бил. Логично обаче беше един ден да подпиша с този клуб. Можеше да се случи и по-рано. Още в Лил я имаше тази възможност, но беше по-лесно да ида в Англия, отколкото в Испания, защото на младеж на 21 години му е много трудно да дойде направо в Ла Лига.

-          Но можеше да си в Мадрид и преди две години?

-         Всяка година се говореше за моето идване в Мадрид. Никога по-рано обаче нито аз, нито моето обкръжение сме влизали в контакт с клуба. Контактите започнаха преди две-три години, когато получих контузия с националния отбор. Исках да дойда след Мондиал 2018, но Челси каза „не“, защото трябваше да изкарам една година при Маурицио Сари.

-         Зинедин Зидан обаче можеше да натисне по-силно за теб, нали?

-         Не зная. Истина е обаче и че не исках да напускам Челси с лошо. Винаги съм бил начисто с всичките ми клубове още от Лил. Преди последния ми сезон там (2011/12) обкръжението ми ме убеди, че е редно да остана още една година. Същото се случи и с Челси. През лятото на 2018 г. получих обаждане от Марина Грановская (бел. инт. – генерален директор на Челси) с думите: „Не си отивай, Сари идва да те тренира.“ Опитах се да дам най-доброто от себе си.

-         Какво представлява това да играеш за Мадрид?

-         Когато си малък, гледаш на този клуб като на някаква мечта. Когато дойдеш тук и влезеш в сградите му, усещаш сигурност навсякъде. Тренировъчният център е огромен. При първото ми идване отидох от другата му страна и шофирах две-три минути, за да стигна до входа за играчите. Видях терените и не се и опитах да ги преброя. Когато влязох в хотела за играчите, си казах, че този клуб е толкова успешен и заради заложената дълбоко у него любов към работата. Най-добрите играчи, тежестта на историята… Влизаш в съблекалнята и усещаш от първия миг, че играчите са там само за да побеждават. Срещаш се всекидневно с привърженици, които ти казват, че си длъжен да спечелиш Шампионската лига. Това е цяла една култура.

-         Зидан беше твоят модел за подражание…

-         Нямаме един и същ стил. Технически той е над мен, но у него най-много ми харесва това, че когато го погледнеш, ти оставя впечатление, че винаги се забавлява, че кара другите да играят. Футболът за мен е точно това. Когато гледах Зидан, никога не съм си казвал: „Иска да дриблира през всички, да играе само за себе си.“ Не, той играеше за отбора. Харесват ми играчите, които се забавляват. Не търся непременно аз да блесна. Разбира се, щастлив съм, ако успея, ала не това е моята цел на терена.

-         Опитвал ли си се да го имитираш?

-         Това е трудно, но когато гледаш как спира топката и подава, ахваш от неговата елегантност. Не гледах само него, а и Тиери Анри. Моето поколение гледаше много видеа в YouTube. После отивах в градината и опитвах да повторя видяното от Зидан със своите братя в мач. Бях привлечен от него, сякаш така се идентифицирах.

-         Това е много силна връзка, почти лична…

-         Не бях говорил много с него. За първи път ми се случи на Евро 2016 във Франция, когато ми звънна и ми каза: „Би било добре да дойдеш.“ Когато Зидан ти звъни, нещата са сериозни!

-         Като магнит е, нали?

-         Често казано, прави нещо специално. Той има някаква власт над мен. Не ми проглуши ушите по време на цялото европейско, а само ми каза, че ме следи. Рече: „Ще те видим един ден, ако дойдеш в Мадрид“. Това се запечата завинаги в главата ми.

-         В чисто човешки план какъв треньор е той?

-         Не говори много, а простичко. Идва да поприказва с теб преди мача с някоя късичка фраза и те успокоява. Първите два-три месеца не ми се стекоха според моето желание, а той ми каза да запазя спокойствие. Все повтаряше: „Позволи си някой каприз.“ Той е нормален човек, не се оплаква от нищо и действа право в целта. Обича своите играчи, запазил е тази си емоционална страна от характера. Усещаш, че колективът е щастлив от това, че той е треньорът, включително и онези, които не играят много. Това е фундаментално! Точно тук виждаш, че той разбира чувствата на футболистите, защото е бил на тяхното място.

-         Какво ти дава във футболен план?

-         Нашите тренировки са винаги с топката и удоволствието от играта стои над всичко друго. Упражненията, мачлетата… Когато работиш с италиански треньори, както аз с Антонио Конте и Сари, изпитваш много по-малка наслада. Всичко е много по-предначертано, по-репетирано, а удоволствието идва чак с победата. Три години работих с италиански треньори и ми се отрази добре да преоткрия радостта от играта с наставник като Зидан.

-         Дойде срещу 100 млн. евро. Удари ли те адреналинът по време на представянето ти в Мадрид?

-         Открих нов свят! В Челси – един от най-добрите клубове на света – ми беше много по-лесно по време на представянето. Когато идвах към Мадрид със самолета с моите братя, ме попитаха какво ще правя. Торган ми каза: „Внимавай в картинката, че ако се сдухаш, всички ще ти се присмеят!“. Дори и в Челси ми говореха: „Няма да гледаме мачовете ти, само представянето!“. Когато ме накараха да говоря пред хората…

-         Не беше подготвил нищо…

-         Ама наистина нищичко! Мислех да кажа нещо на испански, ама като не говоря испански… Щеше да се забележи, а аз исках да съм спонтанен. Тогава си казах: „Добре, хайде на френски.“ Продължава да си е един хубав спомен за мен.

-         Въпреки контузията, игра в половината от мачовете на отбора…

-         Изкарах цялата лятна подготовка. Два-три дни преди първия мач във Виго усетих болка в бедрото. Често изпитвам болки преди мачовете и мислех, че ще отмине, но на другия ден продължаваше. Зидан ме попита дали искам да мина на скенер, защото и докторът настоявал, та се съгласих и открихме малка контузия. Треньорът не искаше да рискува в началото на сезона и след като раната се излекува, продължих. Само че бях извън терена три седмици и трябваше да преоткривам ритъма си. В първия мач срещу ПСЖ очаквах да е леко, а се получи зле.

-         Говореше се, че си надебелял. Така ли беше?

-         Да, истина е и не ще го крия. Когато съм във ваканция, съм във ваканция! Бях качил пет кила през лятото. Аз съм от хората, които бързо качват и после, ако полагат грижа, бързо свалят. На 18 години в Лил тежах 72-73 кг, после с натрупването на мускулна маса станах 75, в лоши дни 77 кг. Това лято качих до 80 кг. Свалих всички излишни за десет дни.

-         Как оценяваш своето начало на сезона?

-         Единственото лошо от него са статистиките. Вкарах веднъж, дадох една асистенция и ме фаулираха за една дузпа. Хората помнят само това. Предложеното от мен в първите два месеца не беше достатъчно и си казах, че мога и по-добре. След това наистина се почувствах по-добре: вземах топката, финтирах, ускорявах и опитвах да спомагам другите да играят по-добре. Не всичко ми се получаваше, но опитвах. В първите два месеца си казвах, че съм нов и затова трябва да играя опростено, поради което давах твърде много пасове, а хората очакваха от мен да дриблирам…

-         Често се говори, че съблекалнята на Мадрид е трудна. Как я виждаш ти отвътре?

-         Аз не съм от хората, които си търсят проблема. Може би съотборниците ми тук, предвид постигнатото от мен във Франция и Англия, също ме уважават. Не идвам в Мадрид на 21 години и в нужда тепърва да се доказвам от нулата. Те ме познават.

-         Носиш фланелката с №7, собственост преди на Кристиано Роналдо

-         В началото беше на Мариано. Не исках да ходя да го питам, не е в стила ми. Знаех, че №10 е на Лука Модрич. В Челси избрах №17, който тук е на Лукас Васкес. Свободен беше №16, но не го исках. Поисках №50, ала в Ла Лига не можеш да играеш с над №25, та тогава от клуба казаха на Мариано: „Трябва да дадеш №7 на Еден!“.

-         Кой ти помогна най-много за приспособяването?

Разбира се, Тибо Куртоа. Също и кондиционният ни треньор Грег Дюпон. Приспособяването ми тук е лесно, защото има много френскоговорящи – Карим Бензема, Рафаел Варан, Ферлан Менди, персоналът е франкофонски. За мен това е идеално.
SPORTAL.BG Спортни новини

Добави коментар Коментари (7)

Ххх (Гост) 7 отговор
17 януари 2020 | 07:05

За мен Азар няма място в отбора може и да съм краен, но това е моето скромно мнение каго фен на Реал Мадрид от дете първите мачове които съм гледал бяха на белия балет израснал съм с този отбор. Рейтинг: 1 7

мадрид (Гост)
17 януари 2020 | 12:50

Има място. Сега отборът не играе добре. Вярно, че си взимаме мачовете, ама с мъка правим положенията. Точно преди Азар да се контузи, се виждаше, че той е движещата сила. Еми ето, контузи се и Реал направиха 3 равни и то не защото не можеха да направят един сериозен пробив в защитата Рейтинг: 1 1

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Ники (Гост)
20 януари 2020 | 01:50

И на мен ми се струва че без него Реал Играе по-добре. Уникален футболист е и много го харесвам но някакси не му се получава играта за момента. Родриго и Валверде повече ме радват с показаното като нови, дори и Менди, само от Йович не се представя по-слабо но пък е играл 10 пъти повече от него. До тук 160 милиона на вятъра. Йович и Азар Рейтинг: 1 2

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Psy (Гост) 6 отговор
16 януари 2020 | 21:01

Мишка, беше легенда а сега си просто един от многото, златна топка само ще я сънувш а и трофеи рядко ще видиш Рейтинг: 4 7

haha (Гост)
31 януари 2020 | 17:34

Щото в Челси последните години го засипаха от трофеи Рейтинг: 1 1

BgBull (Гост) 5 отговор
16 януари 2020 | 00:09

относно предпоследния въпрос на статията - някой ще ми обясни ли как така не ноже да се играе в ла лига ако носиш номер над 25? Рейтинг: 4 0

Хм (Гост)
16 януари 2020 | 21:23

Да,интересно е как Родриго и Винисиус си играят с 27 и 28 .. Рейтинг: 6 0

Paco (Гост)
17 януари 2020 | 00:07

В Испанското първенство Ла Лига всеки отвор може да регистрира по 25 играча над 19 годишни. Всички регистрирани играчи могат да носят номера от 1 до 25 за вратарите по принцип се избират номера 1,13,25. Тъй като Реал имат регистрирани само 2-ма вратари, 25 номер е даден на Винисиус не е 28. Ако играч е под 19 години, както е Родриго, който е на 18 регистиран е за дублиращия отбор, той може да играе за отбора като му се даде номер от 26 до 99. Рейтинг: 10 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

... (Гост) 4 отговор
15 януари 2020 | 19:45

Един Гъзар е играч!... Ще се събуди в най-важната част на сезона... Рейтинг: 19 6

.. (Гост) 3 отговор
15 януари 2020 | 19:07

От бог в Челси, сега ще бъде никой там и се прецака както Коутиньо. Много скоро ще го разбере. Рейтинг: 14 24

боб (Гост) 2 отговор
15 януари 2020 | 18:51

това е единствения играч за който съжелявам че провали кариерата си,не премина за пари и се провали това е най тъжното Рейтинг: 9 16

Eden Hazard (Гост) 1 отговор
15 януари 2020 | 18:28

Ало, Бъргър Кинг ли е? Аааа, МакДоналдс, окей. 3 бигмака, 6 чийза, 4 хамбургера, 3 коли, 1 спрайт, кафе с двойна сметана, 8 сладоледа и 6 понички. Рейтинг: 16 9

рм (Гост)
16 януари 2020 | 10:23

колко забавно е това момче само Рейтинг: 8 1

Европейски футбол

Жребият в Лига Европа отреди: Интер срещу изненадата в Ла Лига, Юнайтед срещу дебютант в елиминациите 28 февруари 2020 | 14:17
Ман Сити остана без основен защитник за около месец 28 февруари 2020 | 16:55
Заразата COVID-19 заплашва титлата на Ливърпул 28 февруари 2020 | 15:11

Водещи новини

ЦСКА-София загуби мегадело във ФИФА, заплашиха България с изхвърляне от всички турнири (документ) 28 февруари 2020 | 12:42
Левски уреди национал от Славия преди дербито с "белите" 28 февруари 2020 | 15:38
Ето какво каза ЦСКА-София пред ФИФА в своя защита (документ) 28 февруари 2020 | 14:23
11-те на Берое и Локомотив (Пд) 28 февруари 2020 | 16:20
Жребият в Лига Европа отреди: Интер срещу изненадата в Ла Лига, Юнайтед срещу дебютант в елиминациите 28 февруари 2020 | 14:17
Ето кога ще е битката между Григор Димитров и Рафа Надал 28 февруари 2020 | 10:59
Заразата COVID-19 заплашва титлата на Ливърпул 28 февруари 2020 | 15:11
Белтраме пред Winbet: Ще вкарам отново срещу Царско село 28 февруари 2020 | 13:32
Григор потвърди, че отново ще играе в Лос Кабос (видео) 28 февруари 2020 | 13:25
Клоп: Аз съм ливърпулец наполовина 28 февруари 2020 | 15:57
Ман Сити остана без основен защитник за около месец 28 февруари 2020 | 16:55
Потвърдено: Барса с Пике на "Бернабеу" 28 февруари 2020 | 14:33
Треньорът на Байерн възропта срещу ръководството 28 февруари 2020 | 14:00
Григор Димитров винаги взима сет на Надал на твърди кортове 28 февруари 2020 | 14:53
Погба подновява тренировки следващата седмица 28 февруари 2020 | 14:17

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.