Първият олимпийски шампион на България по бокс Георги Костадинов е рожденик днес

Първият олимпийски шампион на България по бокс Георги Костадинов е рожденик днес

Първият олимпийски шампион на България по бокс Георги Костадинов днес празнува своя рожден ден! Легендарният боксьор печели титлата в категория до 51 кг на олимпийските игри в Мюнхен през 1972 година. Тогава по пътя към титлата той елиминира пакистанец, канадец, колумбиец и европейския шампион Лешек Блажински от Полша. В последния мач той получава фрактури и на двете ръце. Играе най-тежкият финал в живота си с подути ръце, на обезболяващи, но печели мача срещу угандиеца Лео Руабуого с 5:0 и триумфира със златото за пръв път в българската история. Тогава под разветия роден трибагреник наред с Георги от щастие плаче цялата българска делегация. Три години по-късно той слага край на кариерата си.

Костадинов е многократен държавен шампион, четири пъти е печелил и турнир „Странджата“, както и серия от други международни състезания. Почетен гражданин на Бургас е от 2000 г., награден е и с орден „Стара планина“, както и с ордена „Народна Република България“ и със златен медал „1300 години България“.

Очаквано любимият боксьор на Георги Костадинов е Касиус Клей, по-известен като Мохамед Али. През 73-та година самият Али също забелязва българската ръкавица и в свое интервю споделя мнение.

"Питат Клей гледахте ли олимпиадата, някой от България познавате ли? И той казва познавам един от българията, той е страхотен с краката, играе като балерина."

Последвайте каналите ни в:

Още от Бойни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти