Как се отразява на тенисистите мръсният въздух в Мелбърн?

Как се отразява на тенисистите мръсният въздух в Мелбърн?

Случаи на задушаване, постоянна кашлица и гняв сред играчите - това се повтаряше през седмицата, докато вървяха квалификациите за първия турнир от Големия шлем Australian Open. През тази година надпреварата е повлияна от опустошителните горски пожари в страната, които се отразиха и върху качеството на въздуха в Мелбърн.

Основният въпрос преди началото на турнира е как въздухът с много лошо качество ще се отрази на тенистите? По тази тема говори професорът по спорт и физическа култура Джон Брюър.

"Приемът на кислород е много важен, особено за активните спортисти", обяснява Брюър. Той дава пример, че в покой хората вдишват и издишват около 10 литра въздух на минута, а от тях само 21% са кислород.

В състезателна обстановка нуждата от кислород се увеличава многократно, заради по-голямата енергия. В спортове като тениса количеството на въздуха доближава 100 литра на минута, което е десетократно по-голямо от нормалното.

Как обаче ще се отрази на спортистите фактът, че въздухът в Мелбърн е с много лошо качество?

Ситуацията се усложнява и от факта, че традиционно по време на Australian Open жегата също е фактор, с който тенисистите се борят. "Когато е горещо сърцето работи много по-интензивно, за да изпомпва повече кръв към кожата, за да се губи телесна топлина. Допълнително натоварване ще има заради лошото качество на въздуха. Много е възможно да видим повече играчи, които да се оплакват от умора".

Зрителите също трябва да бъдат много внимателни, тъй като дълго време ще бъдат изложени на открито. Те трябва да носят предпазни маски, които да филтрират мръсния въздух, а ефектът над тях ще бъде все едно са пушили голям брой цигари в продължение на много дни.

Легендата Крис Евърт е притеснена преди началото на турнира и смята, че най-голям проблем ще има по време на дългите мачове.

"Преди всичко говорим за здравословен проблем и всички трябва да се отнесем към него сериозно. В мачове, които се играе три от пет сета се стои дълго време на корта, а когато не можеш да дишаш чист въздух това би се оказало проблем. Мисля, че организаторите не трябва повече да си затварят очите", каза Евърт.

Джон Макенроу споделя това мнение и призова всички отговорни фактори да вземат необходимите мерки. Според американската легенда "никога досега не е имало подобна ситуация преди турнира".

"Винаги в Австралия има пожари, но подобно нещо не съм виждал досега. Няма играч, който да се е сблъсквал с такива условия, така че проблемът е реален", добави Макенроу.

Канадецът Денис Шаповалов стана първият, който открито заговори, че може и да преосмисли участието си. Според него "няма нужда играчите да рискуват здравето си".

"Ако замърсен въздух попадне в белите им дробове първо повлиява на алвеолите, които транспортират кислорода. Специално при тенисистите това може да доведе до умора, загуба на концентрация, главоболие и гадене", добавя Брюър, като според него всичко това ще забави и процеса на възстановяване при играчите.

Още по-голям проблем ще има състезателите с астма, а според професора някои дори биха се отказали от турнира.

"Виждаме как по новините призовават хората да стоят по домовете си и да не прекарват много време на открито, а в същото време получаваме писма от организаторите, които ни уверяват, че е безопасно да играем. Как да изляза на корта и да рискувам своето здраве".

"Не искам да рискувам моя живот и здравето си, излизайки на корта и играейки при такива условия", каза Шаповалов.

dnevnik.bg

Последвайте каналите ни в:

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти