Собственикът на efbet Цветомир Найденов: Васил Божков е укрил 500 млн. за пет години

Собственикът на efbet Цветомир Найденов, който е основен спонсор на ЦСКА 1948, бе гост в студиото на Sportal.bg. Найденов обвини Васил Божков, че е укрил 500 млн. през последните 5 години и направи други шокиращи разкрития, свързани с хазартния бранш у нас.

10 Гостът на Sportal.bg със собственика на efbet Цветомир Найденов

"Собственик на Левски се води Георги Попов с 80 и няколко процента. Като прочетох, включително и в

Sportal

информациите от вчерашната среща с феновете, видях, че господин Божков агитира феновете на Левски да излизат на протести, защото той е направил някаква далавера да плати 100 млн. годишно по-малко на държавата от хазарт. Има предложение лотариите да станат държавен монопол отново, както бяха преди. Те сега са частен монопол, а няма нищо по-лошо от частния монопол. Държавният монопол е по-добър според мен. Няма как държавната лотария да се развие при конкуренцията на националната лотария. Държавното тото плаща 15 на 100, а Божков - 6.6. Няма нищо по-добро от пазарната конкуренция. Противник съм на монополите. Моето виждане е, че трябва да има пазарна конкуренция".

"Прочетох, че на 20 декември са образували досъдебно производство след нашите сигнали. Прочетох, че е образувана проверка в Държавната комисия по хазарта след нашите сигнали. Не съм викан за допълнителни разяснения. В понеделник чух от близки до Божков, че е викан за разпит".

10 Гостът на Sportal.bg със собственика на efbet Цветомир Найденов

"Имаше опит за контакт. Божков се обади на баща ми, защото аз и брат ми не му вдигаме. Той ни плаши с ликвидиране. Баща ми му вдигна един път на 16 или 17 декември. Тогава той му каза, че ще спре помиярските публикации по медии като Бау-мяу срещу нашето семейство и компания. Едностранно ще прекрати медийната атака и помиярските атаки. Имаме записан този разговор. Вчера пак е търсел баща ми, но той не му е вдигнал телефона. Когато някой те заплашва с ликвидиране, какво има повече да говориш? Нашите отношения приключиха тогава. Каза: Ще ви ликвидирам като Манол Велев, Тони Наумов, Сашо Занев. Започнахме да ходим с охрани. От офиса вкъщи и от вкъщи в офиса. За да не ни се случи това, което се случи с Манол Велев и Йордан Динов. Нормално е да има страх у нас. Минаха 6-7 месеца, но като знам от кого идва заплахата… Ако идва от вас, няма да взема заплаха насериозно. Познавам отсрещния човек".

10 Гостът на Sportal.bg със собственика на efbet Цветомир Найденов

"Това, което се случва в българския хазартен сектор, има един човек, който спъва другите по всякакъв начин. Нас лично през 2016 година ни спъваше 16 месеца да не можем да вземем лиценз. Пред мен се е хвалел, че спъва Betfair и други. Това е търговия с влияние. Имаше една българска компания - Меджик койн. Собственикът беше подал лиценз за онлайн хазарт и май още си чака човекът. Сигурно има и други компании. Те четат закона, виждат регулирани правила, подават документи и изведнъж чакат с месеци и години. Някои се отказват. 2018 година имахме 93 проверки от ДКХ. Няма такъв аналог според мен. Вярвам в нашите правоохранителни органи. На 2 май 2019 ни информираха, че Васил Божков е в черния списък в цяла Европа за хазарт. Също и в Америка Божков не може да прави хазартен бизнес. Неговите фирми, които скатават държавна такса повече от 50%, те конкурират нелоялно целия хазартен сектор. В България има чуждестранни компании и като не се плащат коректно държавните такси, е вредно за целия хазартен сектор. В България има английски компании - Bet365, има германски компании, има австрийски - Novomatic Admiral, има американски компании - IGT".

"Има закон за хазарта. Национална лотария има лиценз за моментна лотария. Моментната лотария държи държавна такса 15 на 100 от оборота. Тотото плаща точно така. Защо фирмите на Божков трябва да плащат 6.6%? Нека всички си плащат така, както пише в закона и да видим кой какви приходи ще достигне. Частните оператори са по-мотивирани да работят по-добре от държавните. Когато има една нелоялна конкуренция, как да оцелее държавното тото? Установил съм тази нередност и сме подари сигнал до компетентните органи. Не може да се плаща 6.6% при положение, че в закона пише 15%.

10 Гостът на Sportal.bg със собственика на efbet Цветомир Найденов

"Говорил съм с български оператори от нашия бранш. Един от тях каза, че знае за тази измама, но няма да сигнализира, защото го е страх. По принцип си е страшно да извадиш, че Васил Божков укрива 500 млн. за пет години. Аз нямам друг избор. Единственият вариант е да се боря по някакъв начин. Когато efbet започна да печели, се появи интересът на Божков. Когато беше на загуба, Божков се хилеше и говореше: “Тия, Найденови, ще си загубят парите”. В такъв момент човек се мобилизира. Преди да подадем тези сигнали, сме направили консултация с най-добрите експерти от КХ и топ юристи. Тяхното мнение е, че измамата е супер нагла".

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти