Степан Хиндлиян: Ние сме привърженици на Футболен клуб Левски, а не сме лобисти на лотарията

Степан Хиндлиян: Ние сме привърженици на Футболен клуб Левски, а не сме лобисти на лотарията

Председателят на Националния фен клуб на привържениците на Левски Степан Хиндлиян коментира думите на министъра на младежта и спорта Красен Кралев, че интересите на българския спорт трябва да стоят над интересите на "сините".

"Ако съдбата на българския спорт зависи от одържавяването на някакви частни бизнеси, тогава следва логичният въпрос "Защо не се одържавяват бизнесите на собственика на Литекс, който играе в ЦСКА или на собственика на Лудогорец Кирил Домусчиев, за да помагаме на българския спорт? Защо ударът е към спонсора на Левски?" В един момент се появява някакъв спонсор на Левски, чийто бизнес може да бъде взет, клубът се закрепя за около година, стъпва си на краката, хората започват да се събират отново и ние го ликвидираме", заяви Хиндлиян пред “БТВ”.

"Това е доста глупава и елементарна позиция. Много интересно какво ще се случи с тези 50 млн. лева, които ще влязат в Министерството на спорта. Може да стане един чудесен стадион "Българска армия" с тях. Защото сме свидетели на тежки юридически пируети, които бяха извършени, за да може фалиралият ЦСКА да се върне в елитната група. Това се случи не без акушерството на Българския футболен съюз в лицето на старото му ръководство и не без акушерството на държавата. Моделът, по който се случва футбола в България е доказано порочен. Това е моделът "Бащица", който доказано не работи и вкарва големите клубове в зависимости", добави още председателят на НКП на Левски.

"Когато има сътресения в най-големия и обичан клуб в България, е нормално въпросът за протестите да изникне. Аз отговорно мога да кажа, че сме хора, които държим на определени позиции и принципи и държим да се запознаем и с другата гледна точка, преди да предприемем действия. Ако се стигне до такива, държа да подчертая, че те ще бъдат в защита на интересите на нашия любим клуб, който ни е събрал и ни е направил приятели, а няма да бъдат в защита на корпоративни интереси. Ние сме привърженици на Футболен клуб Левски, а не сме лобисти на лотарията. Привържениците на Левски са темпераментни хора и, когато техните интереси бъдат нарушени, може да се превърнат едни подобни протести като неприятни сцени. За съжаление в последните години, близо десетилетие, Левски се е превърнал в заложник на политически и икономически интереси. В крайна сметка, едни будни хора, привърженици на любимия си отбор, непримирими, се оказват по средата на едни много тежки интереси на доста сериозни и влиятелни кръгове, които разпределят нещо помежду си", коментира Хиндлиян.

Той призна, че в четвъртък е планирана втора среща между Васил Божков и фенове на "сините".

"Ние канихме господин Божков на официална среща пред широка аудитория от средата на лятото. Такава не се състоя. Идеята на тази наша инициатива беше той да се запознае с нас, а ние с него, защото той не беше посещавал мачовете на Левски и до сега не е идвал на такъв. Искахме да ни каже какво смята на прави, каква е визията. Сега бяхме в ролята си на гости и по тази причина аз няма да изкарвам тежки подробности от нея. Този запис, който излезе, е една мерзка история. Господин Божков ни каза, че в момента се давам около 2 млн. лева за издръжка, ако лицензът на Националната лотария бъде отнет, той няма да има възможност да дава тези пари. Имаше послания от негова страна: "Мислете какво да правим", "Вижте се с Борисов". Ние поискахме среща с Борисов, но не защото господин Божков ни е посъветвал. Очакваме отговор на нашето искане, водени от идеята, че трябва да чуем и другата страна. Водени сме от идеята, че в последните години очевидно има намеса на държавата във футболен клуб Левски".

"Това се доказва от начина, по който се прехвърля собствеността. Ако намерението на управляващите и правителството е твърдо този закон да мине и Божков и неговите фирми излязат от Левски, какво се случва от тук нататък? Неговата идея е била да направи Левски функциониращ клуб, който да се самоиздържа. Ако това е така, би било много добре. Това означава, че сме имали прецедент, защото с предишните съдържатели на Левски не се случваше така. Но дали това е истина или не, не мога да кажа", завърши Хиндлиян.

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти