Кой е следващият противник на Григор - Томи Пол?

Кой е следващият противник на Григор - Томи Пол?

Младият американски талант Томи Пол застава на пътя на Григор Димитров във втория кръг на Australian Open. Както е известно, срещата им ще се проведе около 5 часа българско време сутринта в сряда, а преди това трябва да се изиграят два женски двубоя.

Следващият мач на Григор е рано сутринта в сряда (програма)
Следващият мач на Григор е рано сутринта в сряда (програма)


Томи Пол стигна до този етап за първи път в кариерата си изобщо в турнирите от “Големия шлем”, след като пребори опитния аржентинец Леонардо Майер с 4:6, 6:4, 6:4, 6:4. Досега той имаше три поражения на сметката си в първите кръгове на US Open и “Ролан Гарос”.

Още на церемонията на жребия в Австралия обаче чуждестранните специалисти подчертаха, че на Пол в САЩ се възлагат големи надежди за бъдещи успехи.

 

 

Гришо научи следващия си съперник, Тийм и Раонич с категорични победи в Мелбърн
Гришо научи следващия си съперник, Тийм и Раонич с категорични победи в Мелбърн


Победата му над Майер не бе очаквана от букмейкърите, но по-запознатите фенове и въпросните известни лица в тениса не са особено изненадани от доброто му представяне. Ключът към успеха му бе солидният начален удар, като иначе той е по-нисък от Григор - 185 см.

Любопитното е, че преди началото на Australian Open на сайта на АТР бе публикуван материал за най-перспективните петима състезатели, които са “звезди” в сериите “Чалънджър” и за които може да се предполага, че ще блеснат по някакъв начин в Мелбърн. От тях единствено следващият опонент на Григор Димитров успя да преодолее първия кръг.

Томи Пол е на 22 години и през 2015-а преминава при професионалистите, а засега не може да се похвали с титла или финал в турнир на АТР, но пък в началото на 2020-а достигна до полуфиналите в Аделаида, преминавайки през квалификациите. Нужно е да се подчертае, че от 2018-а насам той е измъчван от контузии и затова прогресът му е сравнително забавен. В момента се намира на 80-а позиция, а най-доброто му класиране в ранглистата на АТР е 79-о място през миналия октомври.

Може би за първи път той направи сериозно впечатление на широката публика през 2017-а с класирането си на полуфиналите във Вашингтон след победи над Люка Пуй и Жил Мюлер, като дори имаше три мачбола срещу Кей Нишикори, от когото в крайна сметка загуби. Негов треньор е Брад Стайн, който помогна на Джим Къриър да стане номер 1 в света преди години (и да спечели четири титли от “Шлема”), а наскоро наставляваше Кевин Андерсън по пътя му към финал на “Уимбълдън” и изкачване до пето място в световната ранглиста.

Самият Стайн разказва, че след US Open 2019 е дал на Пол списък с 11 инструкции за подобрение на играта, а най-любопитното е да спре да изпълнява форхенд-слайс - удар, типичен за скуоша, който обаче не може да бъде оръжие при тенис професионалистите. Треньорът казва, че все още подборът на удари на Пол по време на разигравания има нужда от корекции. По време на турнир 22-годишният американец вече е започнал да прекарва повече време във фитнеса и при физиотерапевт.

Допреди година той изобщо не бе в топ 200 и не можеше да преодолее квалификациите в Мелбърн, но 2019-а се оказа най-силната в кариерата му. От играчите с поне 30 мачове в сериите “Чалънджър” той има най-малко поражения (30-5) и само Рикардас  Беранкис може да се похвали с малко по-добро съотношение победи-загуби. Томи Пол спечели и първа титла на клей в Сарасота, впоследствие добави купи от Ню Хейвън и Тибурон. Именно след Ню Хейвън той проби в топ 100 за първи път и изглежда, че през 2020-а целта му ще бъде да се утвърди в елита на тениса.

Последвайте каналите ни в:

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти