Симеонов за Левски: Мисля, че държавата няма да допусне ликвидирането на един отбор по финансови причини

Симеонов за Левски: Мисля, че държавата няма да допусне ликвидирането на един отбор по финансови причини

“През юни месец 2018 година внесох аналогичен законопроект. От цялото мислене законопроектът стана още по-прецизен, още по-взискателен и още по-полезен за държавата. Така че недейте очаква оттук нататък някой да премисли, особено пък аз.” Това каза пред журналисти в парламента лидерът на НФСБ и зам.-председател на Народното събрание Валери Симеонов по повод промените в Закона за хазарта, с които се забранява извършването на лотарийни игри от частни фирми, предаде репортер на Novini.bg.
Попитан с какво ще бъде полезен на държавата новият законопроект, Симеонов заяви: "С това, че ще прекрати едно ограбване в областта на хазарта и ще насочи едни много сериозни финансови ресурси към спорта в България, към здравето на България".

В коментар на информацията, че феновете на футболния Левски са притеснени и ядосани от това, че законопроектът би могъл да доведе до фалита на клуба, Симеонов посочи, че всяко от тези твърдения подлежи на проверка. Първо, не е ясно какъв е размерът на спонсорството по отношение на Левски. Определено аз на думите на основния спонсор не мога да вярвам, тъй като вече има доста разминавания в цифрите, които той и неговите глашатаи споменават. Защото се говори, че Национална лотария е внесла 70 млн. такси за 2019 година, а според справката на Комисията по хазарта са внесли 19,7 млн. Вижте какви са разминаванията. Така че за мен трябва да се постави под съмнение всяко изявление по въпроса за спонсорирането на Левски – дали е толкова значимо и дали то определя съществуването на отбора. Във всички случаи обаче мисля, че държавата няма да допусне ликвидирането на един отбор по финансови причини. Ако те сами си го направят с техните резултати, това си е техен проблем, като във всеки спортен клуб, каза Симеонов.

Лидерът на НФСБ коментира и думите на бизнесмена и собственик на Левски Васил Божков, че държавата му пречи и с този закон вероятно се цели удряне по бизнеса му. По думите на Божков инструментът за това е Симеонов. Аз не мога да бъда ничий инструмент. Мога ли да бъда инструмент на някого, както ме познавате – на Бойко Борисов или на някой друг? Смятате ли, че може да ми бъде отправен такъв упрек? Това, което правя, е продължение на това, което съм започнал да правя по отношение на борбата с тази съвременна проказа – хазарта. Тази борба е в синхрон и с нашата програма, а мисля, че и с морала на всеки отговорен човек, посочи Валери Симеонов.

Той подчерта, че законопроектът не е удар по частния бизнес. Има едни закони, които са създадени в услуга на определена фирма и конкретно лице по време на правителството на Орешарски и които да бъдат променени. Рано или късно това ще стане. Дай, Боже, това да бъде променено по най-бързия начин, заяви зам.-председателят на парламента.

Аз правя това, което трябва да направя и отговарям пред собствената си съвест. Нека колегите от ГЕРБ и от всички останали партии, включително от БСП, също да отговарят пред собствената си съвест, коментира Валери Симеонов.

По повод евентуална среща между премиера Борисов и феновете на Левски Симеонов заяви: "Никой не търси среща с мен. Мисля, че законопроектът е ясен, категоричен, разбираем. Това обяснява защо никой не търси среща с вносителя, в случая с мен, а с кого ще се среща премиерът Борисов си е негово право и негов ангажимент".

По думите му създаването на изпълнителна агенция за хазарта, каквото е предложението на финансовия министър, ще е достатъчно, за да се регулира пазарът. Тогава цялата отговорност ще падне върху държавата и държавните институции и няма да има никакво размиване на отговорността. Защото в случая един път имаме калпаво създадено и лобистко законодателство, втори път имаме една Комисия по хазарта, чиято работа също е под много сериозни съмнения, поне като виждаме какви констатации има за невнесени данъци и за одобряване на данъци и отчети на фирми, които са нечетливи. Например отчетът на Национална лотария е нечетлив и това е прието и от Комисията по хазарта, и от органите на НАП.

Публична тайна е, че Комисията по хазарта е сериозно пробита в полза на един основен играч в хазартния бранш, посочи лидерът на НФСБ. По думите му промените в Закона за хазарта не противоречат на Конституцията.

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти