Хюстън и Бостън няма да загубят титлите, увери комисионерът

Хюстън и Бостън няма да загубят титлите, увери комисионерът

Мейджър лийг бейзбол не възнамерява да отнема от Хюстън Астрос и Бостън Ред Сокс титлите от Световните серии, спечелени от двата клуба съответно през 2017 и 2018 г. Това обяви комисионерът Роб Манфред ден след като градският съвет на Лос Анджелис прие резолюция с апел към лигата да присъди служебно шампионските трофеи на загубилия и двата финала ЛА Доджърс.

В първото си интервю, откакто миналата седмица оповести тежките наказания на Астрос за скандала с кражба на сигнали, Манфред заяви пред "Фокс Бизнес", че МЛБ ще се съобрази с "дългата традиция да не се опитваме да променяме това, което вече се е случило".

Лос Анджелис иска от МЛБ две служебни титли за Доджърс
Лос Анджелис иска от МЛБ две служебни титли за Доджърс

"Мисля, че правилният отговор от наша гледна точка е да бъдем напълно прозрачни по отношение на резултатите от разследването и да оставим нашите фенове да направят собствени заключения", заяви 61-годишният юрист.

На 13 януари Роб Манфред обяви в специален доклад, че по време на целия сезон през 2017 г. Хюстън е използвал нелегално видео техника, за да дешифрира системата от знаци на противниковите питчери и кетчери. Наложените санкции на клуба включваха максималната глоба от $5 млн., лишаване от право на избор в първите два кръга на драфта през 2020 и 2021 г. и едногодишна забрана за работа на генералния мениджър Джеф Лъноу и мениджъра Ей Джей Хинч.

Впоследствие Лъноу и Хинч бяха уволнени от тима, а съдбата им светкавично последваха мениджърите на Бостън – Алекс Кора, и на Ню Йорк Метс – Карлос Белтран. Причината е, че двамата бяха посочени поименно в доклада на Манфред като главни координатори в измамната схема на "астронавтите" (по онова време Кора беше коуч на скамейката в отбора, а Белтран играеше последния си сезон във Висшата лига). Благодарение на Кора в момента "червените чорапи" също са обект на разследване по подозрение за кражба на сигнали през 2018 г.

"Още не сме приключили разследването на Ред Сокс – коментира Манфред по повод искането от Лос Анджелис за отнемане на титлите. – Така че е малко трудно да вземем трофея от някого, за когото не е доказано, че е направил нещо нередно. Не знаем какъв ще бъде резултатът от това разследване."

В допълнение комисионерът подчерта, че независимо от скандала е "абсолютно неясно дали Лос Анджелис Доджърс щеше да стане шампион".

Последвайте каналите ни в:

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти