Нов загубен сет, но Федерер е на 1/4-финал с историческо постижение

Носителят на рекордните 20 титли от “Големия шлем” и шесткратен шампион в Мелбърн Роджър Федерер се класира на 1/4-финалите на Откритото първенство на Австралия. 38-годишният швейцарец, поставен под №3 в схемата, надделя над унгареца Мартон Фучович с 4:6, 6:1, 6:2, 6:2. За място на 1/2-финалите ветеранът ще спори с американеца Тенис Сандгрен, който по-рано днес надви в четири сета италианеца Фабио Фонини. Федерер досега никога не се е изправял срещу този съперник.
Федерер мина през Ада, за да преодолее Милман в Мелбърн
Федерер мина през Ада, за да преодолее Милман в Мелбърн

С победата си днес Федерер стана първият тенисист с 15 класирания на 1/4-финалите на Australian Open. Швейцарецът вече има общо 57 класирания на 1/4-финалите в турнирите от “Големия шлем”.

Както и в драматичния си петсетов мач с австралиеца Джон Милман в третия кръг, сега Федерер загуби първия сет с 4:6 и срещу правещия силен турнир Фучович. Този път обаче не се стигна до нов петсетов трилър, тъй като Федерер успя относително лесно да обърне развоя на срещата в своя полза.

В първата част и двамата тенисисти печелеха с лекота геймовете, в които притежаваха началния удар. Така се стигна до седмия гейм, в който сервиращият Федерер загуби първите три точки. Швейцарецът все пак се пребори за 30:40, но в крайна сметка не успя да избегне пробива, който бе затвърден от унгареца - 5:3. Фучович затвори първата част с 6:4., но след това нещата не се развиха по вкуса на унгареца.

Във втората част Федерер поведе с 3:0, а после направи нов пробив за 5:1 и набързо изравни резултата в сетовете. По подобен начин се разви и третата част, в която Федерер реализира два поредни пробива за аванс от 4:0. Заемащият 67-о място в ранглистата на ATP Фучович успя да върне единия пробив - за 2:4, но веднага след това пак загуби подаването си и това позволи на шесткратния шампион в Мелбърн да затвори третата част с 6:2.

Федерер направи ранен пробив и в четвъртия сет, повеждайки с 2:0 в резултата. Малко след това Федерер проби отново за 5:2, а после сложи точка на спора с помощта на собствения си сервис, като реализира третия си мачбол.

Последвайте каналите ни в:

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти