Надал срази Кирьос в най-чакания 1/8-финал в Мелбърн

Носителят на 19 титли от “Големия шлем” и първи поставен в схемата Рафаел Надал спечели най-дългоочаквания осминафинален сблъсък от Australian Open срещу Ник Кирьос с 6:3, 3:6, 7:6(6), 7:6(4) на препълнената “Род Лейвър Арина”. 

Матадора спечели девет от подаванията си на нула и реализира 64 уинъра, за да стигне за 12-и път до четвъртфиналите в Мелбърн, като за целта му бяха необходими 3 часа и 38 минути. Специално срещу Кирьос той вече води с 5-3 победи и изравни съотношението на 2-2 на твърди кортове. Австралиецът беше голямата надежда на феновете за пробив при мъжете, но не можа да стане осмият тенисист, побеждавал повече от веднъж Надал в “Голям шлем”. 

Великият испанец спечели трофея в Австралия през 2009 година и се стреми да стане първият в Откритата ера с повече от един триумф във всички турнири от “Шлема”. В спор за място на полуфиналите Надал ще се изправи срещу добрия си познайник на клей Доминик Тийм, който за първи път стига до тази фаза в Мелбърн, след като надделя над Гаел Монфис с 6:2, 6:4, 6:4. Матадора води с 9-4 победи срещу австриеца, когото надви на финала в последните две издания на “Ролан Гарос”.

Тийм миналата година се утвърди като сериозен играч на твърди кортове и представянето му в Австралия засега продължава тенденцията. Рафа пък отново демонстрира неспособност да затвори оспорван сблъсък, като допусна пробив при 5:4 в четвъртия сет срещу Кирьос, но отново показа по-здрави нерви в тайбрека.

Австралиецът направи 25 аса, но допусна 43 непредизвикани грешки срещу 27 на Надал, което в крайна сметка се оказа решаващо. Испанецът стартира много уверено и без особени проблеми спечели първия сет след ранен пробив и преднина от 4:1.


Втората част се разви по същия начин, но в полза на австралиеца, който дръпна с 4:1 и след това изравни резултата. 
Третият сет стигна до тайбрек, в който при 5:5 Кириос направи двойна грешка. Последва и двойна грешка на Надал при сетбол, но испанецът взе следващите две разигравания и отново поведе в резултата.
В четвъртата част Надал проби и поведе с 3:1 и при 5:4 сервираше за мача, но допусна пробив. Последва нов тайбрек, в който испанецът реализира ключов мини-брейк за 5:3 и запази предимството си до края.

"Много тежък мач. В началото изглеждаше, че контролирам мача, но във втория сет той ме проби и изравни резултата. Знаех, че ще бъде много важно да спечеля третия. В началото на четвъртия пробих, но когато сервирах за мача, той изигра много добър гейм, а аз - много слаб. Опитах се веднага да забравя за това. Беше много важно в тайбрека. Когато Ник играе по този начин, с тази настройка, той може да внесе нещо много позитивно в нашия спорт, той е един от най-талантливите играчи в Тура. Мисля, направи много добър турнир като цяло", каза Надал, който достигна 41-ия си четвъртфинал в турнирите от Шлема.

 

"Просто се радвам, че успях да спечеля още един оспорван мач. Доволен съм, че имам възможност да продължа напред. Познавам Доминик Много добре, той е чудесно момче, голям боец. Играе много добре напоследък. Очаквам труден мач, но вярвам, че се движа в правилната посока, а и тази победа ще ми донесе още повече увереност", каза той.
Надал също изказа тъга за смъртта на Кобе Брайънт.
"Той беше един от най-великите спортисти на нашето съвремие. Заслужава аплодисменти за това, което е постигнал. Срещал съм се с него, дори бих казал, че бяхме близки приятели, благодарение и на Пау Гасол (испански баскетболист в НБА). Беше вдъхновение за всеки в света на спорта. Това е един от онези дни, който би искал да забравиш и да не са се случвал. Но той ще остане завинаги в спомените ми", каза Надал.
Последвайте каналите ни в:

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти