Прокуратурата обвини Божков в предлагане на огромен подкуп (видео)

На собственика на Левски Васил Божков е повдигнато обвинение за ръководене на организирана престъпна група, действаща от 2014 година до настоящия момент на територията на цялата страна.

Събрани са свидетелски показания, които са доказателство, че Божков е предлагал всеки ден подкуп в размер на 10 000 лв. на длъжностно лице от Комисията по хазарта, за да внася предложения за отнемане на лицензи на конкурентни дружества. За всичко това е уведомена КПКОНПИ, НАП и министърът на финансите, стана ясно след съвместна пресконференция на различни институции.

"Прокуратурата знае срещу кой се изправя и че тази империя има изключително голяма финансова възможност", обяви Сийка Милева, говорител на главния прокурор.

Събрани са множество доказателства, които към настоящия момент се анализират и предстои да се установи съпричастността на всичките задържани 19 длъжностни лица, обясни Милева. Тя обяви, че са повдигнати обвинения на 5 лица, като четири от тях са извън пределите на Република България. Петият обвиняем е длъжностно лице от Държавната комисия по хазарта. 

Един от арестуваните, на който са повдигнати обвинения е бившият председател на Държавната Комисия по хазарта Огнемир Митев.

"Разпитани са голям брой лица, които свидетелстват за престъпната дейност на групата", добави Милева.

Предприети са действия по повдигане на обвинения на всички, които са участвали в групата, ръководена от Божков.

Единият от наблюдаващите прокурори обясни, че не може всичко да бъде споделено към момента, тъй като разследването е в начален етап.

„Това е най-мащабната операция, която сме провеждали към момента“, заяви на брифинга и министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Той обясни, че такъв мащаб до момента не е имало. Извършени са множество издирвателни действия на територията на цялата страна. Те продължават и в момента, обяви Младенов и съобщи, че заради иззетите  културно-исторически ценности, притежание на Божков, е било нужно съдействие от експерти от Министерство на културата. "Иззети са множество картини", информира и Милева, като поясни, че всичко свързано с тези ценности се разследва в момента.

Наблюдаващият прокурор Венцислав Фердинандов разкри също така, че се работи и по линия на установяване дали са реални всички печеливши и печалби. Образувано е досъдебно производство. По думите на прокурора хората, които са печелили големи награди от лотариите, реално не са съществували. Капиталът на дружествата, с които оперират двете лотарии, също е бил недостатъчен за изплащането на печалбите, каза още той

Освен това капиталът на дружествата, с които оперират двете лотарии, е бил недостатъчен за изплащането на печалбите, каза още той.

На брифинга стана ясно, че претърсвания и изземания наистина са направени в дома на съпругата на Божков - Елена Динева.

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти