Гледай на живо

Контролна среща: България (U16) - Вестфалия (U16) 2:1

София Кенин направи страхотен обрат срещу Мугуруса и е новата шампионка в Мелбърн (видео+галерия)

Поставената под №14 американка София Кенин е новата шампионка на Откритото първенство на Австралия. Родената в Москва 21-годишна американка направи впечатляващ обрат във финала с Гарбинье Мугуруса и надви по-опитната испанка с 4:6, 6:2, 6:2. Така тя стана и най-младата шампионка в Мелбърн от 2008 година. Бившата №1 в света Мугуруса достигна до финала като непоставена, а сред "жертвите" й по пътя към мача за титлата бяха Елина Свитолина, Кики Бертенс, Анастасия Павлюченкова и Симона Халеп.


Кенин пък се справи с 15-годишното дете чудо Кори Гоф и с действащата лидерка в световната ранглиста Ашли Барти, за да си проправи път към финала, а днес се поздрави с още по-впечатляваща и важна победа. Това бе вторият мач между Мугуруса и Кенин, като американката за втори път надви испанката, след като го стори и в първия кръг на турнира в Пекин през септември 2019 година - 6:0, 2:6, 6:2.

ПЪРВИ СЕТ

Двубоят започна с лесно спечелен откриващ-сервис гейм от Кенин, която изглеждаше уверена в началните минути. Американката спечели и първите две точки в първото подаване на испанката, но постепенно Мугуруса започна да намира верния ритъм и ударите си. Пред бившата №1 в света се откриха и първите точки за пробив в мача.

Това се случи в третия гейм, в който Мугуруса притисна съперничката си. Кенин първоначално се спаси, след като топката близна външния край на линията след рисков удар на поставената под №14 в схемата.


Мугуруса обаче се сдоби с нови два брейкпойнта и в крайна сметка реализира първия пробив в срещата. В следващия гейм испанката допусна две поредни двойни грешки, но въпреки това взе подаването си и затвърди пробива, без да даде брейкпойнт на противничката си - 3:1.

В шестия гейм, при 3:2 за Мугуруса, Кенин опита всичко, за да притисне противничката си. При 30:30 двете изиграха великолепна точка, която завърши с превъзходно воле в ъгъла на Мугуруса. Геймът в крайна сметка мина без брейкпойнт и Мугуруса поведе с 4:2. В следващия гейм Кенин се измъкна от 0:40, като отрази и още една точка за пробив. Кенин успяваше на моменти да изненадва съперничката си с подсечени удари и в крайна сметка се пребори за гейма, съкращавйки аванса на Мугуруса в резултата на един гейм - 3:4.

Двойна грешка на испанката донесе първите две точки за пробив на Кенин при 15:40 в осмия гейм. Последва нова двойна грешка и резултатът стана 4:4, въпреки че броени минути по-рано можеше да бъде 5:2 за носителката на 2 титли от “Големия шлем”. Кенин обаче не се възползва от моментното психологическо предимство, изостана с 15:40 в деветия гейм и този път не успя да се спаси.
С агресивна, но контролирана и много прецизна игра Мугуруса направи пробив на 30 и си извоюва възможността да сервира за първия сет. Испанката загуби първата точка, но сервисът й работеше отлично в десетия гейм и тя обърна резултата до 40:15. Мугуруса реализира втория сетбол и нанесе първия удар във финала.
ВТОРИ СЕТ

Кенин заигра много уверено в началото на втория сет, печелеше с лекота подаванията си, а при 2:1 в нейна полза и 30:40 в подаването на Мугуруса, американката се сдоби с точка за пробив. Кенин реализира брейка, а след това го затвърди с убедителен гейм за аванс от 4:1.
Мугуруса прекъсна серията на съперничката си от три поредни гейма, но Кенин продължаваше да играе много уверено и с гейм на 30 се доближи до спечелването на втората част при 5:2. Ударите на Мугуруса започнаха все по-често да излизат в аут, а Кенин доминираше на корта в тези минути и с пробив на 30 американката затвори втория сет с 6:2.
ТРЕТИ СЕТ

Кенин спечели без никакви трудности първото си подаване в решаващия трети сет, но Мугуруса отговори с първия си силен-гейм от доста време насам - 1:1. В следващия гейм Мугуруса опита да създаде проблеми на Кенин при сервис на американката, но родената в Москва тенисистка се оттегли с аванс от 2:1 на първата почивка в сета.
26-годишната Мугуруса обърна следващия гейм от 15:30, а при 2:2 пред испанката се откри златен шанс да нанесе може би решаващ удар в мача. Мугуруса имаше три поредни точки за пробив при 0:40, но Кенин изигра пет поредни брилянтни точки, като направи и ас при 40:40 - 3:2 за американката.


Шестият гейм вървеше добре за Мугуруса, но тя изпусна преднина от 40:15, като при 40:40 допусна лека грешка, макар и изненадана от късия ретур на съперничката си. Веднага след това испанката направи двойна грешка и Кенин поведе с 4:2.
Мугуруса не спря да се бори, но Кенин затвърди пробива с гейм на 30 и вече беше съвсем близо до най-голямата победа в кариерата си. Мугуруса изглеждаше много неспокойна, направи три двойни грешки в следващото си подаване, като последната бе при втория мачбол на Кенин и двубоят приключи с триумф на 21-годишната Кенин, която никой не слагаше в сметките преди началото на турнира.
Това е четвърта титла за Кенин на ниво WTA и първа от "Големия шлем". За американката това бе и първо участие на финал в турнир от "Шлема". Мугуруса пък остава със 7 титли на ниво WTA и 2 от "Големия шлем". За нея това бе общо четвърти финал в турнирите от "Шлема". Испанката е шампионка на "Ролан Гарос" за 2016 година и на "Уимбълдън" през 2017.
Кенин прибавя 2000 точки към актива си в световната ранглиста, в която вече е седма с 4495 точки. Мугуруса пък си заработи 1300 точки за световната ранглиста, в която вече е №16 с 2527 точки.


Шампионката си тръгва от Мелбърн с 4 120 000 австралийски долара от наградния фонд. Финалистката пък си заслужи 2 065 000 австралийски долара.
Мугуруса заби 9 аса, но допусна и цели 8 двойни грешки във финала. Кенин пък постигна 2 директни точки от начален удар и не направи нито една двойна грешка. Испанката записа 32 уинъра - с 4 повече от Кенин, но американката направи почти два пъти по-малко непредизвикани грешки - 23:45.


Така след 2 часа и 3 минути игра София "Соня" Кенин постигна най-големия успех в кариерата си досега, като вече е част от Топ 10 на ранглистата на WTA.
Последвайте каналите ни в:

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти