Хилядите тактически експерименти на Сетиен

Хилядите тактически експерименти на Сетиен

Сякаш в ръцете си държат Кубчето на Рубик, Кике Сетиен и неговият щаб не спират да въртят хиляди възможни комбинации в състава на Барселона, за да намерят ключа към връщането на футболната есенция, на идеала, присъстващ в главата на старши треньора на шампионите.

„Що се отнася до системата, възможно е да направим някаква промяна на 1-4-3-3 и 1-4-4-2, която много се играе днес, но трябва да говорим с играчите и да премислим доста неща. Но не отричам промяната.“ Така се представи кантабърецът при своята „премиера“ на новия си пост. Предупреждението беше ясно и се повтаряше на всяка пресконференция преди мач: ще се опитват нови неща и, макар да няма гаранция, че ще излязат перфектно, ще има доближаване към това.

ТРИ РАЗЛИЧНИ СИСТЕМИ

Хронологическата еволюция на „лос асулграна“ след идването на Сетиен е забележителна и любопитна. В дебюта му срещу Гранада бе осъществена огромна промяна спрямо видяното в последните две години и половина с Ернесто Валверде. Системата бе 1-3-5-2 със Сержи Роберто като десен централен защитник до Пике и Юмтити, с Фати и Алба като бекове крила, с Видал и Ракитич отстрани и малко пред опорния халф Бускетс и с тандем в атака от Гризман и свободно движещ се навсякъде Меси.

Сетиен продължи по този начин и след няколко дни във визитата срещу Ибиса за Купата на краля (големите новости бяха Фирпо като ляв централен защитник и Де Йонг като опорен халф), но не се получи добре. Все пак даде шанс на тази система и срещу Валенсия на „Местайя“, където съвсем не се получи. Отборът беше уязвим за контраатаките на „лос че“ и твърде бавен в изнасянето на топката, без влияние на фланговете. Може и да видим по-натам отново 1-3-5-2, но сега предстоеше смяна на посоката.

ЗАВРЪЩАНЕ КЪМ МИНАЛОТО

За да съживи отбора и, най-вече, за да избегне ранно поставяне на способностите си под съмнение, Сетиен избра завръщане към класическото 1-4-3-3. С тази система привърженикът на Барса много е свикнал напоследък, особено в двете години и половина на Валверде като капитан на кораба. Тук имаме двама офанзивни бекове като Семедо и Алба, Бускетс зад Де Йонг и Видал в центъра на терена и в атака Фати отляво, Гризман в центъра и Меси отдясно. Така дойде глътката въздух с 5:0 срещу Леганес за купата, а с нея и възможността за нови експерименти.

Кантабърският специалист повтори избора си и срещу Леванте (само смени Видал с Ракитич) – мач с две крайно различни полувремена. През първото Фати изригна и контролът беше взет, а през второто се появиха нови поводи за тревога. Отборът излезе след почивката твърде отпуснат и позволи на съперника да си повярва до такава степен, че накрая да заслужава дори и равенство.

Формулата Сетиен повтори и на „Сан Мамес“. Сблъсък за купа в един мач на такъв стадион бе голям тест за наставника на Барса и тактиката му хич не излезе зле предвид това, че тимът имаше много по-чистите голови положения от домакина си Атлетик Билбао (макар че бе далеч от това да има пълния контрол върху играта). Точността на Иняки Уилямс в самия край на двубоя бе за мнозина прекалено и незаслужено наказание, ала реалността е такава, че отборът се провали точно когато нямаше право на провал. Самият Сетиен в анализа си след това призна, че е останал с положителни усещания, но и че не е лесно да се контролира играта на Атлетик.

РОМБЪТ В СЕВИЛЯ

Накрая и за сблъсъка на „Бенито Вийямарин“ – на моменти най-доброто представяне във времето с Кике Сетиен начело, особено преди гола на Фекир за 2:1. Тимът доминираше във всяка част на играта и наложи стила си срещу един силен Бетис, но в елитния футбол една голяма грешка може да разсипе всичко.

Положителното е, че момчетата на кантабъреца се вдигнаха през второто полувреме и показаха гордост и непримиримост. При целия хаос и натрупана в първия час игра умора, Барса удържа ефикасно домакините и можеше няколко пъти да реши мача. Без успех.

Да се надяваме, че ще продължим да виждаме показаните добри елементи от 1-4-4-2 с ромб и занапред в търсенето на постигането на идеала. Ще трябва обаче още доста да гледаме как Сетиен върти Кубчето на Рубик, преди да го видим успял в мисията си.

Сержи Капдевила, „Спорт“

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти