От тренировки "на шега" до европейския връх

От тренировки "на шега" до европейския връх

Миглена Селишка - име, което може би за първи път сте чули вчера (13 февруари). Но около тепиха по борба за нея се говори често. Всички очакваха тя да стане шампион в своята категория до 50 кг.

И тя го направи. На финала на европейското първенство в Рим тя победи с 5:3 украинката Оксана Ливач! Минути след това на врата висеше бленуваното злато - онова, което изпусна преди година срещу същата съперничка.

Меги си подари първа европейска титла при жените навръх своя 24-и рожден ден. Някак си логично тя стигна до върха. А пътят натам започна в родният град Дупница и... като на шега.

Селишка влиза за първи път в залата на 12 години. Защото по-малкият брат тренира, а двамата са неразделни. На нея просто е интересно.

Оказва се обаче, че шегата ражда нов шампион. Миглена има талант и никой не може да си затвори очите за него! Въпреки че приятелите често се шегуват с нея, че тренира "мъжки" спорт, тя не се отказва. Дори се мести в Самоков, за да учи и тренира.

След 3 години в планинския град, Селишка е повикана на лагер с националния тим за кадетки. Там среща Петър Касабов - настоящия треньор на националния отбор жени. А той не пропуска да забележи, че в нея има нещо специално, което може да я изведе до върха.

Бъдещата европейска шампионка се мести в София, в "Левски", и започва да тренира за новите предизвикателства.

Започват да се нижат успех след успех - Меги е европейска шампионка за девойки през 2013, 2014 и 2015 г. Има сребърни медали от световно (2013 г.) и европейско първенство (2012 г.) за кадетки, бронзов медал от шампионата на Стария континент до 23 г. (2017 г.).

През 2018 г. Селишка преживява най-тежкия момент в кариерата си. Получава тежка контузия с много усложнения, която дори я кара да мисли, че няма да се върне на тепиха. Но тя успява! И го прави по най-добрия начин! Със сребърен медал от европейското първенство за жени и бронз от европейските игри!

Миглена е "джобният боец" в българския тим! Тя е доказателство, че дори да започнеш "на шега", може да постигнеш нещо изключително сериозно! А европейската титла е само спирка по пътя. И най-доброто предстои!


btvnovinite.bg
Последвайте каналите ни в:

Още от Бойни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти